Mari Rasimus // January 27 2016

Milloin sinä viimeksi pysähdyit?

Milloin sinä viimeksi pysähdyit?

Digitaalinen aikakausi on tehnyt meistä hyviä ”multitaskaamaan”. Pystymme samanaikaisesti osallistumaan palavereihin, vastaamaan sähköposteihin ja seuraamaan some-feediä. Tai suunnittelemaan tulevaa työpäivää, nukuttamaan lapsia ja tarkkailemaan kännykkäämme tulevia notifikaatioita.

Vai pystymmekö?

Tutkimusten mukaan multitaskaaminen tosiasiassa laskee työn tuottavuutta. Kuvittelemme olevamme tehokkaita, koska meillä on samanaikaisesti vireillä monta eri asiaa, mutta oikeasti emme keskity mihinkään kunnolla. Ja siitä tärkeimmästä eli lapsen nukuttamisestakin katoaa aito yhteys ja herkkyys aistia tilanteen kaikki värit.

Digitaalisena aikana pysähtymiseen on kiinnitettävä erityisesti huomiota. On helppoa ajautua stressikierteeseen, jossa aivot eivät kykene tuottamaan kuin rutiinia, yöunet häiriintyvät ja elämä lipuu ohitse, kun vietämme suurimman osan valveillaoloajasta automaatio-ohjauksella, ”päässämme” sekä erilaisten screenien parissa.

Pysähtyminen kuulostaa helpolta, mutta on itse asiassa haastava ja opettelemista vaativat taito. Monet mindfulness-harjoittelun ensikertalaiset hämmästyvät huomatessaan, miten epämukavalta pysähtyminen tuntuu. Aivot tuntuvat käyvän epämiellyttävällä tavalla ylikierroksilla, koska ne on totutettu poukkoilemaan paikasta toiseen muutaman sekunnin välein.

Hyvä uutinen on se, että vaikka olisimme kahdeksankymppisiä, pystymme harjoittelulla muokkaamaan mieltämme läsnäolevammaksi, keskittyneemmäksi, joustavammaksi ja myötätuntoisemmaksi. Kun otamme säännöllisesti aikaa pysähtymiseen ja mielen harjoittamiseen, saamme itse asiassa enemmän laadukasta aikaa elämäämme kuin mitä harjoitus vie.

Milloin sinä viimeksi pysähdyit ja olit aidosti läsnä? Olisiko jo aika?

Digitalistien viikon parhaat aamut jatkuvat keskiviikkoisin klo 8.00 – 8.45 pääkonttorilla (Rikhardinkatu 4) 3.2. alkaen. #Viikonparasaamu on dedikoitu aika pysähtymiselle mindfulness-harjoitusten avulla. Saat myös eväitä kotiharjoitteluun. Seuraa viikottaisia teemoja ja ilmoittaudu FB eventissä. https://www.facebook.com/events/939386102817832/

Tervetuloa harjoittelemaan pysähtymistä!

More from Mari Rasimus