Antti Karppinen // December 07 2015

Miltä näyttää irtisanotun masennus ja uudelleensyntyminen?

Kun Nokian ex-toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi kertoi jättimäisistä irtisanomisista 2011, hän kehotti puheessaan ihmisiä hyppäämään jääkylmään veteen palavalta lautalta. Toni Koutu oli yksi miehistä, joka hyppäsi, taisteli itsensä rantaan ja selvisi. Minun tehtäväni oli kuvittaa tämä tarina ja kohdata samalla omat demonini.

Lue: “Polttomerkitty mies” -tarina

On tarinoita ja sitten on TARINOITA. Se tunne, kun luet jotain mikä resonoi oman kokemuksen, tunteen tai elämäntilanteen kanssa. Joskus siksi että kertoja on tuttu, joskus siksi, koska itse tarina on koskettava, joskus siksi, että aika on oikea. Veera Tyhtilän kirjoittama “polttomerkitty mies” on tutun miehen koskettava tarina, joka tuli eteeni äärimmäisen merkityksellisessä hetkessä elämässäni; olin juuri palannut takaisin takaisin Suomeen ulkomailta ja etsin itsekin suuntaa elämässäni.  Luin kertomuksen ensimmäistä kertaa heti julkaisun jälkeen elokuussa 2015, mutta sen merkitys omassa elämässäni alkoi avautua vasta kun sain pyynnön Tonilta kuvittaa tarina.

“Kuuntelin kuinka kultaisen häkkini kalterit kilahtelivat ympärilläni lattiaan. Olen ollut talossa koko ammattiurani. Ollut se, jonka luokse tullaan, kun muut eivät osaa antaa vastausta. Ja nyt tuo kaveri oli sytyttänyt laiturin palamaan allani, käski hyppäämään.”

2011 helmikuussa tuhannet Nokialaiset saivat kuulla silloiselta toimitusjohtajaltaan Stephen Elopilta vertauksen liekeissä olevalla öljynporauslautalla seisovasta miehestä, jonka täytyy valita, hypätäkkö mereen vai jäädä lautalle. Mies hyppäsi lautalta tuntemattomaan, ja lopulta selvisi kertomaan tarinaansa. Ja niin teki myös Toni. Ensin vapaa pudotus, sitten kamppailu kylmän, mustan ja kuolettavan pimeyden kanssa. Tonin tarina “Polttomerkitty mies” kertoo tästä ihmisen raadollisesta taistelusta yhden elämänvaiheen loppuessa ja uuden alkaessa. Siitä ajasta, kun hukassa olevan ihmisen pitää löytää jostain tahtotila mennä eteenpäin.

“En sanonut mitään, en osannut. Menin nukkumaan. Nukuin vuoden.”

Tonin alkuperäinen idea oli kuvittaa tämä löytöretki kirjaimellisesti kuvalla miehestä, joka pelastautuu palavalta öljynporauslautalta. Halusin kuitenkin löytää yksinkertaisemman ja voimakkaamman tavan kuvittaa Tonin taistelu takaisin valoon. Päädyin luomaan kuvasarjan, missä yksinäinen mies soutaa palavaa soutuvenettä. Juuri ennen kuin liekit tavoittavat miehen, ranta tulee näkyviin. Kuiville kahlaava mies jättää kipeät muistot taakseen, ja peiliin ei katso enää epätoivoinen masentunut hylkiö vaan noissa “kiirastulissa” uudelleen syntynyt voimakas ja päättäväinen oman elämänsä tekijä.

“Ja äkkiä tieto iski voimakkaana ja miellyttävänä: Näin minä tahdon elää. Että elämä on uusi ja minä sille utelias. Että kaikessa on mahdollisuus kehittymiseen.  Ja kun olin oivaltanut rakastavani oivaltamista, oli helppo aloittaa sen tarjoaminen myös muille. Idea alkoi itää.”

Kun sain ensimmäisen kuvan valmiiksi, jäin tuijottamaan soutavaa miestä. Sehän olen minä! Tai kuka vaan muu. Jonkun palava vene on työpaikka, toisen yritys, ystävyyssuhde tai avioliitto. Minulle se oli paluu takaisin entiseen ympäristöön turbovaihteella menneen ulkomaanvuoden jälkeen. Tunsin, että vuodessa minä olin muuttunut paljon, mutta kotimaahan jääneet ongelmat olivat tasan samat kuin ennenkin. Menneisyyden haamujen kanssa taistelu ja syksyn lamaannuttava harmaus veti minutkin pinnan alle. Mutta polttomerkityn miehen kahlatessa rantaan minustakin tuntui, että maata on jo lähellä.

Tajusin, että tässä kuvassa on nyt niin paljon voimaa että tämä tarina pitää saada kerrottua muillekin. Uskon, että Tonin tarinasta ja näistä kuvista jokainen löytää itsensä. Jokainen meistä taistelee taisteluita, joita suurin osa ei tiedä mitään. Ja taistelusta selviytynyt on aina entistä vahvempi.

branded_man-3

 

 

branded_man-2branded_man-4

2. Veneeni liekit tavoittavat minut, nyt ruokin jo itse niiden

elinvoimaa. Valitsen hypyn kiirastulista tuntemattomaan veteen ja

aloitan taistelun päästäkseni kuiville.

3. Kahlaan uuteen rantaan. Taakseni jätän menneisyyden, joka poltti

minuun jälkensä mutta ei minua tuhonnut.

4. Olen minä! Olen tässä, voimakkaampana kuin koskaan. Luon tulevaisuuteni itse.

Suuret kiitokset Tonille luottamuksesta valita minut kuvittamaan polttomerkitty mies. Ja ehdottomasti myös Aki Vännille ja Suvi Sievilälle kiitos avusta kuvauksissa, olette osa tätä tarinaa! Kiitokset kuuluvat myös ystäville ja kaikille joille tuntojani olen saanut jakaa, ja tärkeimmät kiitokset omalle perheelleni, jonka tuella omankin elämän syvistä vesistä on selvitty pinnalle.

_Antti Karppinen
www.anttikarppinen.com

Toni Koutu
LinkedIn @ToniKoutu

“Polttomerkitty mies” -tarina  @VeeraTyhtila

Tonin tunnelmia kuvauspäivästä

“Kuvauspäivä oli minulle kokemus ja halusin laittaa itseni likoon saadaksemme sellaisia “ruutuja”, jotka todella aistivat juuri sitä tunnelmaa miltä minusta tuntui kun “palavalta lautalta piti jäiseen veteen hypätä”.

Kuvauspäivänä istuin saunassa vaatteet päällä lämmittäen kehoani ja mieltäni. Olihan sauna minulle yksi paikka jossa sain keskittyä vain itseeni silloin kuin sitä eniten tarvitsin ja rimpuilin pohjamudista pois.

Antti Karppinen ymmärsi “polttomerkitty mies” -tarinan syvimmän olemuksen ja löysi sieltä itsensä. Kädessäni on kuvasarja itsestäni, huomaan olevani tyyni ja häpeästä vapaa palvelemaan muita. Elämä on juuri sellainen miksi sen itsellesi rakennat.”

More from Antti Karppinen