Mari Rasimus // March 19 2015

Mistä henkilöbrändin aitous kumpuaa?

Ville kirjoitti taannoin blogissaan aitoudesta ja siitä, miten rooleilla tai vippaskonsteilla ei saavuteta henkilöbrändiä. Parhaat henkilöbrändit vaikuttavat selvästi aidoilta itselleen ja tekemiselleen. Aitojen henkilöbrändien innostus ja motivaatio tarttuu.

Omassa työssäni sosiaalisen median sparraajana törmään jatkuvasti ihmisiin, joita some-käytön suhteen hallitsee pelko. ”Ei minulla ole mitään sanottavaa”, ”ei minun tekemiseni kiinnosta ketään”, ”en osaa” tai perisuomalainen ”en halua korostaa itseäni”.

Aitona, omana itsenään esillä oleminen vaatii rohkeutta. On niin paljon helpompaa piiloutua yrityksen logon tai roolin taakse. Kaikki eivät uskalla tulla esiin edes roolissa.

Mistä tuo kuuluisa aitous sitten löydetään? Aitous syntyy itsetuntemuksen kautta: mikä on oma paikkani elämässä, kutsumukseni työn suhteen, mikä minua motivoi ja innostaa. Mitkä ovat arvoni ja ovatko ne linjassa työni kanssa. Onko töihin mukava mennä aamulla.

Itsetuntemus ei ole sitä, että kuuntelet vain ajatuksiasi ja niiden herättämiä tunteita. Ihminen ajattelee 80 000 ajatusta päivässä, suurin osa hyödytöntä, opittujen uskomusten mukaan kiertävää kehää. Usein läsnä ovat häpeä tai pelko. Pakonomaiset ajatukset ja epämääräinen ahdistus palleassa peitetään seuraavan kahvikupin, mediahälinän tai kiireen alle. Viesti siinä sitten aidosti, kun et itsekään tiedä, kuka oikeasti olet ja missä mennään.

Aito itsetuntemus on sitä, että pysähdyt itsesi äärelle, menet ajatustesi taakse: mitä kehoni viestii, mitä sydämeni sanoo, mitä intuitioni kuiskaa, miksi reagoin tiettyihin asioihin niin kuin reagoin. Aitouden ja työn merkityksellisyyden löytäminen vaatii itsensä kohtaamista pakoon juoksemisen sijaan.

On helppo viestiä myös ulospäin, kun innostus ja merkitys kumpuavat sisältä.

Joskus sisäänpäin katsominen saattaa johtaa yllättäviin löytöihin: ei tämä työ olekaan minun juttuni. Ei minua kiinnosta viestiä näistä asioista. Tämäkin on arvokasta tietoa sekä yksilölle että yritykselle.

Pysähtymiseen ja itsetuntemukseen on välineitä, jotka olemme tottuneet yhdistämään joogasaleille yrityselämän foorumeiden sijaan: meditaatio ja mindfulness tuottavat tutkimusten mukaan paitsi onnellisuutta ja terveyshyötyjä, myös tulosta yritysten viivan alle. Siksi useassa maailman menestyneimmistä yrityksistä on jo omat itsetuntemusta ja tietoisuustaitoja opettavat ohjelmansa. Näistä kuuluisimpana Googlen ”Search inside yourself”.

Seuraavan kerran siis, kun sinusta tuntuu vaivalloiselta twiitata työasioista, käännä katseesi sisäänpäin. Mistä asiasta innostuisin niin paljon, että haluaisin huutaa sen koko maailmalle. Ja miksi se ei ole oma työni, jossa vietän ison osan valveillaoloajasta.

More from Mari Rasimus