Markus Nieminen // April 27 2015

Mitä mainostoimistot tekevät?

Perustaessamme SON Helsinkiä viisi vuotta sitten, joka myöhemmin fuusioitui Kaisaniemen Dynamo:n kanssa, annoimme yritykselle määritelmän suunnittelutoimisto.

Mielestämme suunnittelutoimisto kuvasti täysin sitä mitä me teemme. Suunnittelemme ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin ja haasteisiin (markkinointiviestinnän keinoin). Oli kyse sitten pertsasta, digidigistä tai niiden jumalaisesta liitosta.

Kuitenkin suunnittelutoimisto oli väärä määritelmä yrityksellemme. Jouduimme selittämään alituiseen ihmisille mitä suunnittelutoimisto tekee. Suunnittelutoimisto ei yksinkertaisesti resonoinut asiakkailla. Sitä ei ymmärretty. ”Mikä ihmeen suunnittelutoimisto? Mitä on suunnittelu?”

Muutaman kuukauden jälkeen vaihdoimme määritelmän suunnittelutoimistosta mainostoimistoksi, tarkemmin sanottuna digitaaliseksi mainostoimistoksi. Halusimme korostaa sitä mitä osasimme parhaiten, eli digitaalisuutta. Näin myös vältimme kysymykset ”Teettekö vain perinteistä? Entäs osaatteko somea?”.

Nuo ajat edelleenkin ihmetyttävät minua. Miten olemme päätyneet siihen tilanteeseen että puhumme edelleenkin nimikkeistä, suoritteista, kanavista, tuotteista ja palveluista? Eikö jokainen asiakas tarvitse ratkaisun ongelmaansa? Tuo ratkaisun tai insight määrittelee edelleenkin sen mitä pitää tehdä, ei se mitä toimistolla on tarjottavana. Mitä toimistojen sitten pitäisi tehdä, sen sijaan että myyvät omia tuotteita ja palveluitaan?

Mitä mainostoimistot tekevät

Yhdellä sanalla markkinointiviestintää. Mitä markkinointiviestintä tai mainonta oikein on? Tätä olen koittanut havainnollistaa purkamalla sanan mainos merkityksen auki. Mainos sana rakentuu seuraavista asioista:

  1. verbistä mainita
  2. adjektiivistä mainio
  3. substantiivista maine

Verbi mainita tarkoittaa että markkinoinnin pitää olla aktiivista, toisin sanoen jatkuvaa. Tämä ei tarkoita pelkästään toistoja vaan myös muunlaista aktiivisuutta. Ennen kaikkea se tarkoittaa eri kohtaamispisteissä tapahtuvaa dialogia kuluttajien kanssa. Tällöin yritys, tuote tai palvelu tulee mainituksi luonnollisesti, ei väkinäisesti.

Adjektiivi mainio tarkoittaa parantavaa ainesta. Kohtaamispisteessä tapahtuvan dialogin pitää parantaa mielikuvaa yrityksestä, tuotteesta tai palvelusta. Ei riitä vain että viestitään, vaan viestin pitää olla avointa, luontevaa ja ennen kaikkea oivaltavaa. Tiedätkös, vähän niin kuin miellyttävä keskustelu.

Substantiivi maine taas kertoo vanhan totuuden. Maine on ainoa mitä sinulla on. Niin ihmisten kuin yritystenkin tapauksessa maine kertoo luottamuksesta. Mitä parempi maine, sen luotettavampi. Mitä luotettavampi sitä helpommin suositeltavissa ja ostettavissa. Mainetta on kuitenkin erittäin vaikea ostaa, se pitää ansaita. Ja se syntyy vain jos edellä olevat kaksi kohtaa täyttyvät.

Mitä mainostoimistot tekevät

Mainostoimistojen tehtävä on siis erittäin yksinkertainen. Luoda aktiivista ja mainiota markkinointiviestintää, joka vaikuttaa maineeseen parantavasti. Vasta kun tämä asia toteutuu ratkaisussa, voidaan alkaa tosissaan pohtimaan miten, missä ja kuka tekee mitäkin.

Kummallista kyllä, mutta tuohon kuulostaa ihan modernilta markkinointiviestinnältä. Ja ennen kaikkea se kuulostaa ihan siltä mitä monet meistä tekevät työkseen toimiston määritelmästä riippumatta. Ja ennen kaikkea, tämän pitäisi olla kaikkien suunnittelua tekevien toimistojen tehtävä.

Ei digiä, ei viestintää, ei mainoksia, ei vaikuttamista, ei somea vaan yksinkertaisesti ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin.

Mitä mainostoimistot tekevät?

Kirjoittaja työskentelee toimistossa jossa ratkaistaan asiakkaiden ongelmia suunnittelemalla. Kirjoittaja aikoo esittää että mainostoimisto määritelmä poistetaan käytöstä.

More from Markus Nieminen

Caught exception: String could not be parsed as XML