Ville Tolvanen // September 19 2015

Mitä nyt ja mitä seuraavaksi?

Meillä meni lähes neljäkymmentä vuotta kypsentää päätelaitteet, yhteydet ja käyttäjät tilanteeseen, jossa verkon käyttäjät itse ohjaavat, kehittävät ja kiihdyttävät digitalisaatiota.

Tästä eteenpäin muutosvauhti näyttäisi kiihtyvän eikä osoita minkäänlaista rauhoittumisen merkkejä. Tästä eteenpäin näemme jatkuvasti parempia ideoita ja toteutuksia kaikkialla.

Verkkoon meni ensin sisältöjen siirtäminen koneiden välillä, sitten tuli sähköposti ja viestintä, nyt kauppa, asiointi, innovaatiot ja tuotekehitys rynnistävät verkkoon. Johtamisen haaste siirtyy työkaluista ja ratkaisuista kulttuurimuutoksen johtamiseen. Miten saadaan avoimuus, läpinäkyvyys, tiedon jakaminen ja verkon voiman ymmärtäminen osaksi kaikkea liiketoimintaa.

Pian on taas tulevan vuoden trendiarvailujen aika. Itse uskon vahvasti asiakaspalvelun ja asioinnin verkossa kasvavan räjähdysmäisesti vuonna 2016.

Emme ehkä halunneetkaan pelkkiä verkkokauppoja tai itsepalvelua, vaan elämää ja inhimillistä palvelua toiselta ihmiseltä verkossakin.

Myös Digitalist satsaa asiakaskokemuksen, myynnin ja asiakaspalvelun kehittämisen edistämiseen tulevana vuonna.

Saan kiertää haastamassa digitalisaatiosta kuntien, opetuksen, terveydenhoidon ja yritysten kanssa. Kaikkialla viesti on samankaltainen. Olemme kuluttajina kypsiä ja innokkaita hyödyntämään verkon palveluita. Muutoksen vaikeus, yrityskulttuurit, prosessit ja ymmärrys vaikutuksista laahaavat perässä. Meillä on aivan liian paljon ylläpitävää voimaa suhteessa muutoksen mahdollisuuteen. Digitaalinen kuluttaja syntyi jo – missä viipyvät aidosti yhteisöjä ja avoimuutta hyödyntävät kotimaiset palvelut? Verkkokauppa, -palvelu tai sometus on vielä aikana kaukana aidosta liiketoiminnasta verkossa.

Ehkä kiinnostavinta markkinassa on se, että palveluita ja työkalujen tarjoajia syntyy kuin sieniä sateella. Itse muutoksen käynnistämiseen ja vauhdittamiseen tuntuu olevan vähän kiinnostusta ja osaamista. Aito Digital Business – konsultointi vaatii visionäärisen näkemyksen lisäksi kykyä saada aikaan muutosta ja vaikuttaa ihmisiin.

Tarvitsemme yrityksiä, jotka ovat kuin digiajan Trainers House. Kirkastetaan päämäärä, hankkeistetaan tulevaisuus ja rakennetaan tulevaisuudesta totta. Muutosjohtaminen taitaa sittenkin onnistua paremmin ihmisiä valmentavan kuin verkkoratkaisuja toimittavan tahon kanssa. Kuinka monta järjestelmää on ostettu ja jätetty hyödyntämättä? Teknologialla on arvoa, vasta kun se korvaa ja parantaa jotain aiempaa toimintaa.

Tulkoon muutos ja kiihtyköön kehitys. Antakoon verkon tuhovoiman tuhota keskinkertaiset ja taaksepäin suunnittelevat toimijat. Ihmiset ovat valmiita, aktiivisia ja verkossa. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan ja vaikuttumaan. Verkkoa ja sen tulevaa voi ymmärtää vain osallistumalla itse ja laajalla kattauksella.

Tulevaisuus on jo täällä ja ainoastaan tekemistä vaille valmis.

More from Ville Tolvanen