Marco Mäkinen // January 25 2016

Miten syntyi ”Bulkista brändiksi”?

Kun kirjoitan tätä Bulkista brändiksi on juuri lähdössä painoon.

Prosessi alkoi jo viime toukokuussa kun sain Tuomas Kahrilta tekstiviestin. Tuoppi meni tapansa mukaan suoraan asiaan.

”Pitää kirjoittaa uusi versio Brändi kulmahuoneeseen –kirjasta, oletko mukana?”.

Vastaan niin kun aina vastaan kun Tuomas tai Anja Kahri kysyvät: ”Ilman muuta, tehdään pois.” Viisi vuotta sitten tekstari tuli Anjalta. ”Kirjoitetaanko kirja joka herättää suomalaiset toimitusjohtajat ja johtoryhmät brändiajatteluun?” Vastaus oli myös silloin myöntävä.

Tiesin heti, kuten tiesin silloin, että joutuisin kuseen. Tuoppi ja Anja ovat molemmat huippuälykkäitä, järjettömän nopeita ja tuottavat terävää tekstiä nopeammin kuin minä hengitän.

Alun perin oli tarkoitus kirjoittaa kesällä, mutta huomasimme kukin tahoillamme, että kevyt päivitys ei nyt riittäisi.

Toimintaympäristö oli muuttunut viidessä vuodessa enemmän kuin koskaan työuramme aikana. Digitalisaatio ei ollut enää teoriaa. Siitä oli tullut ryminällä käytäntöä myös Suomessa.

Median ja markkinoinnin kenttä oli mullistunut. Samaan aikaan Suomen talous oli juuttunut itsepintaiseen lamaan, joka tuntui olevan pahasti henkistä laatua.

Tiesimme että meidän piti kirjoittaa kokonaan uusi kirja. Brändeistä oli kirjoitettu, samoin digitalisaatiosta. Mutta niitä ei oltu nivottu suomalaiseen vuoden 2015 todellisuuteen.

Halusimme herätellä ja rohkaista. Siksi meille oli tärkeää kaivaa rohkaisevia esimerkkejä myös Suomesta. Halusimme kirjoittaa kirjan, joka rohkaisi yrityksiä kasvuun ja kaupallistamiseen.

Viisi vuotta vanhan kirjamme käsitys markkinoinnista ja mediasta oli auttamattomasti vanhentunut.

Tuoppi sai idean. Pyydetään Ossi Ahto Googlelta mukaan kirjoittajaksi. Ossi nosti entisestään tiimin korkeaa kellotaajuutta. Tämä oli helppo huomata. Olin selvästi itseäni fiksummassa seurassa. Ossi nosti myös kunnianhimotasoa ja tehokkuutta.

Jos joku vielä valittaa, että ei ole aikaa kirjoittaa, kannattaa tutustua Ossin elämään. Ossi vastaa Googlella isoista suomalaisista asiakkaista, työtä tuntuu riittävän. Perheeseen tuli juuri joulun alla hieman lisäystä. Ja silti Ossi toimitti rautaista tekstiä aina ennen deadlinea.

Sama myllerrys, joka pakotti meidät kirjoittamaan uuden kirjan oli fuusioinut vanhan kustantajamme pois markkinoilta.

Uusi kustantaja, Harri Simola Docendolta ryhtyi projektiin kyllä onnistuu –asenteella. Kun hän oli vain ensin varmistanut, että kukaan meistä ei kuvitellut, että näillä tietokirjoilla lyö Suomen markkinoilla leiviksi.

Marraskuun alussa sovittiin, että kirja ilmestyisi helmikuussa. Kaikki olivat jo aloittaneet kirjoittamisen, mutta hommia riitti silti. Kuuluisa yölamppu taisi palaa kaikkien meidän kodeissa.

Välipäivinä käynnistimme myös markkinoinnin. Pistimme pystyyn kirjalle oman saitin, www.bulkistabrandiksi.com:in, avasimme Facebook-sivun ja aktivoiduimme LinkedInissä ja Twitterissä. Bloggasimme, kommentoimme. Saimme paljon rohkaisevaa palautetta.

Saimme myös paljon kysymyksiä niiltä, jotka ovat harkinneet oman kirjan kirjoittamista, mutta joilla projekti on jäänyt suunnitteluasteelle. Tässä meidän vinkit:

1) Kirjoita asiasta, jonka koet itse kriittisen tärkeäksi. Yölamppu palaa kirkkaammin, kun polttoaineena on intohimo.

2) Kirjoita porukassa. Tiimi joka jakaa saman intohimon saa aikaan parempaa ja nopeammin.

3) Aseta tiukat deadlinet tai muuten joku muu työprojekti tai yksityiselämän prioriteetti ajaa aina kirjoittamisen ohi.

More from Marco Mäkinen