Antti Sipilä // May 03 2017

Virhe ja sen kääntäminen voitoksi

Mokasin tällä viikolla reippaasti. Päivän kuvattu materiaali on piloilla. Homma uusiksi, ja monen ihmisen työ myös. Harvinaista herkkua. Kerran 10:n vuoden aikana on tapahtunut samanlainen virhe omalla vastuullani.

Yksinäistä pohdiskelua illan ja yön tunteina ja sitten aamusta pahoitteluja ja uudelleen järjestelyä.

 Mokan kovin pala ja samalla se suurin arvo on sen psykologinen käsittely.

Tietysti virhe ja sen viestintä, rehellisyys ja korjaaminen ovat kovia testejä, mutta se, että kestää tunteet: Pettymyksen, häpeän ( joo tiedän, siitä kuuluu luopua  )ja mm. taloudelliset vahingot suhteessa siihen olisiko jotain voitu tehdä toisin, on se herkkupala, jonka kanssa painiminen on varsinainen haaste. On aika helppo sanoa, ja olen itsekin sanonut, että ”siitä voi oppia!” – positiivisella loppusoinnulla vastaavassa tilanteessa toiselle. Se on ihan totta, mutta se ei tapahdu ilman kovaa työtä. Se on Sumo-painia ahdistuksen työntämiseksi ulos mielen ringistä, eikä se tapahdu ilman tositarkoituksellista vääntöä. Ilman tekniikkaa tulee takkiin.

Itse keksin tällaisia mielenhallinan keinoja:

  1. Positiivisia puolia mokasta, mm. mahdollisuus tehdä paremmin nyt kun on harjoiteltu.
  2. Olin yhteydessä ihmisiin syvemmällä tasolla, sain ja pystyin vastaanottamaan tukea.
  3. Käsittelin omaa elämänasennettani ja sitä mihin uskon käytännössä, tosipaikan edessä.

Kun harmittaa tarpeeksi, niin joutuu kyseenalaistamaan kaiken sen mihin uskoo, jotta voi käsitellä asian perusteellisesti. Siinä tulessa joko masentuu, vaihtaa alaa tai karkaisee ja syventää uskoaan omaan tekemiseen. Pääsin läpi vahvempana, mursin samalla jotain kovettumia aivoissani, ymmärsin mitä asenteessani ja toiminnassani on korjattavaa ja lähennyin niitä joita rakastan. Aika hyvä henkilökohtainen tulos yhdestä mokasta. Moni maksaisi konsultille sievoisesti samasta. Mutta älä kokeile raskaampaa mokaamista kotona, ellet ole valmis painimaan kokonaan positiiviselle puolelle pimeästä, sillä jos häviää omille tunteilleen ja jää osittain pysyvästi pimeän puolelle, voi saada elämänpituisen vamman.

P.S. Nyt on materiaalit uudestaan, ja harjoituksen ansiosta parempina kuvattu ja kukat viety asiakkaalle 🙂

More from Antti Sipilä