Ville Vento // April 28 2016

Mörkö

Olemmeko itse omilla toimillamme tehneet digitalisaatiosta mörön?

Eikä itse asiassa riitä, että olemme tehneet asiasta mörön. Olemme lisäksi vaikeaselkoisilla puheillamme esimerkiksi CTR:sta, IoT:sta, konversio-optimoinnista, kyberturvallisuudesta, pilviarkkitehtuurista ja ROI:sta nostaneet sen jalustalle kertomatta kenellekään että kyseessä ei todellisuudessa ole mikään mörkö. 

Luonnollisesti pelkäämme sitä, mitä emme täysin ymmärrä. Moni yrittäjäkin tuntuu edelleen kuvittelevan, että digitalisaatiossa on kyse vain joistakin monimutkaisista pilviratkaisuista, vaikka jo pelkkä verkkokaupan perustaminenkin on yrityksen digitalisoitumista.

 Ehkä tästä syystä moni yrittäjä haluaa ajatella digitalisaation olevan jättimäinen kupla, joka vain odottaa puhkeamistaan. Vaikka suurin kupla digitalisaatiossa on se, että mitään kuplaa ei ole.

Ehkä on ollut virhe tehdä digitalisaatiosta turhan suuri numero alun perinkin.

Kyseessä kun ei ole asia, jonka tulemiseen voisimme juurikaan vaikuttaa. Kehitys etenee monesti omalla painollaan ja liikemaailmassa asioita tullaan aina tekemään siltä kantilta mikä on bisnesten kannalta fiksuinta. Ja digitaalisten palveluiden aikakaudella se tarkoittaa digin aktiivista hyödyntämistä yrityksen toiminnan jokaisella osa-alueella.

Digi on tässä ja nyt, joka puolella ympärillämme. Se ei ole kuin massiivinen hyökyaalto, joka pyyhkäisee meidät hetkessä alleen, vaan se ulottaa hiljalleen monisyisiä lonkeroitaan kaikkialle.

 Ehkä tärkeintä mitä voimme tehdä digitalisaation eteen on tehdä siitä mahdollisimman arkinen asia mahdollisimman monelle. Ei riitä, että pieni piiri pyörii hurmoksellisesti Twitterissä kyseisen aatteen ympärillä (minä mukaan lukien). Digitalisaatiosta on tehtävä asia, josta puhutaan pian kaduilla, toreilla ja mummoloissa. Kuin mistä tahansa jokapäiväisestä asiasta, ilman sen kummempaa hypetystä ja glooriaa.

Vain tällä tavalla saadaan Suomikin taas kunnolla digijunan kyytiin mukaan.