Ville Peltola // March 29 2015

Mullistaako palikkaketju liiketoimintasi?

Olin toissaviikolla paneelikeskustelussa Tekesin järjestämässä isossa digitalisaatiota käsittelevässä tilaisuudessa. Rekisteröityneitä käyttäjiä oli yli 500 ja paneelin aiheena oli ‘Digitalisoi tai katoa’. Kysyin paneelin aikana yleisöltä, kuinka moni on kuullut asiasta nimeltä blockchain. Neljä ihmistä nosti kätensä.

Jos oletetaan että yleisössä oli digitalisaatiosta tietäviä ihmisiä, on syytä huolestua. Blockchain, leikkisästi suomennettuna palikkaketju, on nimittäin yksi parhaista esimerkeistä aidosta digitalisaatiosta. Suurin osa tämän hetken digitalisaatiokeskustelusta on itseasiassa vanhaa palveluiden sähköistämisen retoriikkaa. Tähän tuntuvat syyllistyvän varsinkin poliitikot ministereitä myöten, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

Digitalisaatio on paljon isompi muutos kuin pelkkä palveluiden vieminen sähköiseksi verkkoon. Itse lasken digitalisaation tärkeimmiksi muutosajureiksi esimerkiksi kognitiivisen tietojenkäsittelyn (tekoälyksikkin kutsuttu) ja robotiikan nousun. Jakamistalous on myös hyvä esimerkki digitalisaatiosta. Uberilla ei ole yhtään omaa taksia ja AirBnB:llä ei ole yhtään omaa kiinteistöä. Tätä kannattaa pysähtyä pohtimaan hetkeksi.

Blockchain voi olla kuitenkin digitalisaation kaikista rajuin muutos.

Blockchain on Bitcoin virtuaalirahan taustalla oleva hajautettu tietokanta ja mekanismi transaktioiden taltioimiseen läpinäkyvästi kryptografian keinoin. Kirjanpidon termein blockchain olisi hieman kuin yksi iso pääkirja (ledger). Blockchain voidaan ajatella olevan alusta, jonka ensimmäinen sovellus on virtuaaliraha Bitcoin.

Bitcoin on mahdollistanut ensimmäistä kertaa keinon siirtää digitaalista omaisuutta käyttäjältä toiselle internetissä siten, että siirto on varmuudella turvallinen ja samaan aikaan julkinen, jolloin kukaan ei voi kiistää transaktion aitoutta. Digitaalinen omaisuus on Bitcoinin tapauksessa virtuaalirahaa, mutta se voi olla myös jotain muuta. Tässä piilee blockchainin mahdollisuus mullistaa liiketoimia – blockchain poistaa tarpeen käyttää erilaisia välikäsiä, kuten nykymaailmaan rinnastettuna esimerkiksi pankkeja finanssitransaktioiden tapauksessa.

Tällä hetkellä blockchain on yksi kuumimpia startup sijoituskohteita piilaaksossa. Välikäsien poistaminen tarjoaa huimia mahdollisuuksia mullistaa, disruptoida eri toimialoja ja kilpailu tästä on nyt käynnissä.

Meidän täytyy nostaa rimaa Suomen digitalisaatiokeskustelussa, sillä muuten koko sanaa digitalisaatio uhkaa massiivinen inflaatio ja kohta se ei tarkoita yhtään mitään.

More from Ville Peltola