Mikko Seppä // March 23 2015

Muutoksen vaikeus

Sain alkuvuodesta lääkäriltä melkoisen ukaasin. Jos elämäntavat eivät muutu täydellisesti heti, henki lähtee alta aikayksikön.

Mikä sitten oli vialla? Noh, kyllähän sen varmasti moni tietää: yrittäjä, joka on aina tehnyt melkoisesti töitä. Ja silloin kun teet melkoisesti töitä, et aina ehdi syödä. Ja silloin kun “ehdit” syödä, niin todennäköisesti syöt jotain todella epäterveellistä ja nopeasti. Loppuvuodesta taisin syödä viikolla useammin autossa kun pöydän ääressä.

Ja kun aikaa ei ole itselle, kuntoilukin on vähän niin ja näin. Tai siis: lähes nollissa, ellei satunnaisia golf-kierroksia kesällä oteta lukuun.

Kun yhtälöön lisätään riittävästi univajetta – koska kukapa sitä nyt nukkua ehtisi – niin eiköhän pienen stressin kanssa saada sekä ylä- että alapaine sataluvuissa aivan uusiin sfääreihin.

Kun sain verikokeiden tulokset, lääkäri oli ympyröinyt punaisella pielessä olevia arvoja. Silmäni etsivät paperista epätoivoisesti edes yhtä lukua, joka olisi ollut oikealla tasolla.

Toivottavasti ei kuulosta tutulta.

Minulle tuo oli kuitenkin sen hetken tilanne. Oman terveyteni tuloskortti täynnä punakynää. Ja hirvitti, melkoisesti. Syystäkin.

Lääkärin lakoninen toteamus uhkaavasta sydämen pettämisestä tai potentiaalisesta aivoverenvuodosta hirvitti. Päätin, että asialle tulee muutos.

Edessä olisi siis täydellinen elämäntaparemontti. Suurin osa elämäntavoista piti pistää täysin uusiksi ja kuntoon, ja mikä vielä tärkeämpää – saada pysymään kunnossa.

Ruokavalio. Liikunta. Oikea suhde työtä ja vapaa-aikaa. Siinä niitä peruspilareita.

Tammikuu olikin sitten uudelleen kävelemään opettelemista. Tässä kokemuksessa ei vaan ollut mitään niin lapsenomaisen hienoa.

Outboundista inboundiin

Valitettavasti monella markkinointiorganisaatiolla on täsmälleen sama tilanne nokan edessä. Toiset ovat jo saaneet ukaasinsa, toiset ovat vielä autuaan tietämättömiä todellisesta tilastaan. Luultavasti hekin syvällä mielessään tietävät kyllä asioiden todellisen laidan:

Perinteinen, pelkän oman asian ja erinomaisuuden työntämiseen perustuva outbound-markkinointi on vakava sairaus. Sydänpysähdys on lopulta vain ajan kysymys.

Miksi fiksujen ammattilaisten tavat toimia eivät sitten muutu heti huomenna?

Muutos on vaikeaa, eikä sitä pidä ikinä aliarvioida. Marco Mäkinen kirjoitti aiheesta hienon tekstin viime vuoden puolella. Vanhan tavan poisoppiminen ja uuden tavan omaksuminen vievät kauan aikaa. Toiset tutkimukset sanovat, että tapa muodostuu vasta, kun olet 60 päivää tehnyt asiaa ilman, että olet välissä repsahtanut.

Lisäksi kaltaisiani kärsimättömiä ihmisiä syö valtavasti ajatus siitä, että muutos tapahtuu hitaaaaaaaaaaaasti. Vaikka itse olisikin täysin sitoutunut muutokseen ja valmis tekemään töitä sen eteen, ei niitä muutoksia arvoissa näy heti. Siksi monella alun innostuksen jälkeen tulee väsähtäminen, usko loppuu ja on taas helppo palata samaan vanhaan totuttuun tapaan.

Sitoutuminen muutokseen on helpompaa, kun itsellä on realistinen käsitys muutoksen vaatimuksista. Jos onnistut vielä saamaan muutoksen alkumetreillä edes jotain positiivisia tuloksia, jaksaa niiden avulla yllättävän pitkään.

Jossain kohdassa tulee kuitenkin se tasainen vaihe. Silloin tuntuu, että ihan sama mitä teet, et saa arvojasi paremmaksi. Siitäkin selviää yli, mutta se vaatii sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta ja vankkaa uskoa.

Maaliskuun puoliväli. Lääkäri soitti tänään verikokeiden tuloksista. Kaikki arvot olivat muuttuneet oikeaan suuntaan – toiset olivat jopa jo hyvissä lukemissa. Lisäksi kun kerroin lääkärille, kuinka lähes huomaamatta matkalla on lähtenyt 12 kg painoa ja mies pitää tätä nykyä punnita neuvolassa, sain onnittelut. Totesin lääkärille, että matka on kesken eikä tässä vielä juhlita.

Lääkärin vastaus jäi mieleen:

Älä mieti tätä matkana, jossa on alku ja loppu. Olet lähtenyt liikkeelle, ja paluuta lähtöpaikkaan ei ole. Mutta jo se, että saat edelleen reissata kertoo siitä, että olet tehnyt asioita oikein. Nauti matkasta.