Miika Niemelä // October 30 2015

Myy tarina, älä tuotetta

Jokainen tuote tarvitsee tarinan.

Brändeiltä ja vähittäiskauppiailta odotetaan viihdettä, uutta informaatiota sekä inspiraatiota omaan arkeen. Mallikkaasti toteutettu sisältömarkkinointi antaa kuluttajille arvokkaita elämyksiä sekä syyn tehdä ostoksia myös jatkossa.

Kuluttajat ovat tänä päivänä kuskin paikalla näyttämässä yrityksille suuntaa ja ohjaamassa ostotapahtuman etenemistä. Erityisesti nuoret kuuntelevat kavereiden suosituksia herkällä korvalla ja seuraavat somessa jaettuja sisältöjä. Verkossa kuluttajat haluavat brändeiltä ja vähittäiskaupoilta enemmän kuin pelkän online-version katalogista.

Miten siis kertoa asiakkaita kiinnostava tarina?

Ensinnäkin sisältö on muutakin kuin tuotekuvia ja mainosvideoita. Esimerkiksi kuratoidut trendilistaukset, informatiiviset how to -oppaat ja uutiset toimivat ja keräävät yleisöä. Näitä on helppo hyödyntää eri kanavissa ja kampanjoissa niin, että se osuu kuluttajan sisältövirtaan juuri oikeaan aikaan.

Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa sisältömarkkinoinnille luoda strategia, jossa ainakin nämä avaintekijät on huomioitu:

  • Mikä osuus sisällöstä on elämyksellistä, ja kuinka paljon luodaan informatiivista materiaalia?
  • Miten sisältö paketoidaan kuluttajalle sosiaalisen median eri kanavissa?
  • Hakukoneet painottavat yhä enemmän laatua – miten välttää pelkkä avainsanaoksennus?
  • Miten brändin ilme säilyy yhteneväisenä eri alustoilla?

Markkinoijat ovat jo ymmärtäneet jujun eli sisältömarkkinoinnin merkityksen. Alkuvuodesta toteutetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan 73% vastanneista aikoi lisätä sisältömarkkinoinnin budjettiaan kuluvan vuoden aikana. Myös Suomessa ollaan samalla tiellä.

Esimerkiksi Suunto on panostanut erottuvaan online-näkyvyyteen. Heidän sivuillaan tuotekuvaukset ovat kunnossa ja eri lajien syövereihin sukeltavassa Suunto Sports -osiossa sisällöntuottajina ja tarinankertojina ovat itse urheilijat.

Vähittäiskauppiaille on keskeistä ymmärtää, mistä hyvä asiakaskokemus verkossa koostuu. Pysäyttävän sisällön tulee olla välittömässä yhteydessä verkkokauppaan. Varsinkin mobiilisti verkossa liikkuva kuluttaja turhautuu, jos ostoskärryä ei halutessaan pääse kerryttämään parilla klikkauksella.

Sillä, kuten Gary Vaynerchuk on erinomaisesti todennut: “Content is king, but marketing is queen, and runs the household.

Kolme vinkkiä menestyksekkääseen sisältömarkkinointiin:

  • Anna yleisölle sellaista sisältöä, jolla on todellista arvoa. Mieti, kuinka tuotteesi solahtaa kuluttajan arkeen ja elämäntapaan
  • Harkitse, voisitko puhutella yleisöäsi kuratoitujen listojen, informatiiviset how to -ohjeiden tai oman alan uutisten kautta
  • Pidä sisältösi linjassa kaikissa kanavissa ja varmista, että asiakaspolku ostotapahtumaan on vaivaton kulkea

 

LINKIT

https://econsultancy.com/reports/marketing-budgets/

http://www.marmai.fi/uutiset/sisaltomarkkinointi+tuli+tavaksi++valtava+trendi/a2306259

http://www.suunto.com/sports/#!/

 

More from Miika Niemelä