Ville Ohtonen // September 13 2016

Ja näin kääntyy takki

Kannatatko vai vastustatko Suomen NATO-jäsenyyttä? Entä ydinvoimaa, luomua tai GMO:ta? Turkiksia, päästörajoituksia, maahanmuuttoa?

Sinulla lienee kysymyksiin selkeät vastaukset, joita et ihan herkästi vaihda.

Mielipiteiden ailahtelua pidetäänkin herkästi selkärangattomuutena. Siksi johtajat, etenkin poliitikot, välttävät sanojensa syömistä kuin ruttoa.

Silti, kun joku haastaa vankimpia näkemyksiäsi etevästi perustellen, eikö se tunnukin epämiellyttävältä? Niin epämiellyttävältä, että aivosi voivat jopa napsauttaa logiikan pois päältä.

Kuuluisassa When Prophecy Fails -tutkimuksessa maailmanlopun kultin jäsenet eivät suinkaan hylänneet UFO-uskoaan, vaikka apokalypsi ei saapunutkaan povatusti. Päinvastoin: ennustuksen pieleenmeno vain vahvisti heidän todistettavasti virheellistä uskomustaan.

Samaan tapaan saksalaisfilosofi Hegel vastasi vailla ironian häivää, kun hänelle ihmeteltiin, ettei hänen maailmanselityksensä vastannut lainkaan todellisuutta: “Sen pahempi todellisuudelle”.

Validit vastaväitteet jättävät kuitenkin takaraivoa kalvavan epävarmuuden tunteen: tiedän kantani olevan oikea, pakkohan sen on olla oikea, mutta silti nuo argumentit osuvat ja uppoavat…

Tieto – etenkin epämiellyttävä, omia kantoja haastava ja ikävästi faktoihin perustuva tieto – todella lisää tuskaa.

Tähän tuskaan on onneksi helppo rohto: takinkääntö.

Kun oma kantasi ei pärjääkään faktoille, luovu kannasta sen koommin kakistelematta.

Luettelin jutun alussa seitsemän aihetta. Olen itse muuttanut kantani päinvastaiseksi peräti neljään niistä viime vuosien aikana. Ja muutan ilomielin loppuihinkin, jos faktat sitä puoltavat.

Takinkäännön salliminen itselleen on mahtavaa. Periaatekysymyksiin voi suhtautua pragmaattisemmin ja väittelyissä on vain voitettavaa: joko on oikeassa tai sitten viisastuu. Kumpikaan lopputulos ei pahemmin harmita.

Sen sijaan takinkääntöä kavahtaville ihmisille ainoa vaihtoehto oikeaan osumiselle on erheellisiin oletuksiin hirttäytyminen, ainoastaan entistä tiukemmin ja tuskaisemmin.

Tämä on valtavan surullista. Kun esimerkiksi poliitikko pitäytyy uppiniskaisesti erheellisiin tai jo muuttuneisiin tietoihin pohjautuneissa vaalilupauksissaan, luotsaa hän koko maata kohti karikkoa – ihan vain säilyttääkseen kasvonsa.

Kelaapa jutun alkuun ja vastaa kysymyksiin näkemystesi mukaisesti.

Miten onkaan asianlaita näkemystesi kanssa? Kestävätkö ne kylmän rationaalisen ja loogisen tarkastelun? ”Look only and solely at what are the facts”, Russell neuvoi meitä jo 1959.

Ja jos todellisuus ei sovi yhteen näkemystesi kanssa, kumpaa on helpompi vaihtaa: näkemystä vai todellisuutta?

Voit vaihtoehtoisesti suorittaa pikatestin: monessako asiassa olet kääntänyt takkisi viimeisen vuoden aikana?

Toivottavasti luku on suuri.

Sillä yhtä monta kertaa olet luopunut vääristä oletuksista ja ymmärtänyt jotain merkittävää.

More from Ville Ohtonen