Mari Rihti // April 06 2017

Näin Sonerasta tuli Telia – yhdessä yössä

Sonera muuttui yhdessä yössä niin fyysisesti kuin digitaalisesti Teliaksi. Mutta isoimman muutoksen koki yhtiön sielu.

Lähdimme rakentamaan Suomea, jossa kuplat eivät määrittele sitä, keitä me olemme, kenelle puhumme ja mitä ajattelemme”,

Telian digijohtaja Jani Engberg kiteytti Digitalistin tapahtumassa maaliskuun lopussa.

Engberg korosti, että yhteiskunnassa sekä yksilöillä että yrityksillä on vastuu puuttua asioihin, kun ne kehittyvät ei-toivottuun suuntaan.

”Yritysten tulisi olla kiinnostuneita muustakin kuin asemoitumisesta suhteessa kilpailijoihin. Niiden pitäisi etsiä oma identiteettinsä ja arvopohja suhteessa ihmisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan”, Engberg kuvaili.

Engberg on huolissaan siitä, että ihmiset elävät tällä hetkellä omissa kuplissaan. Nämä kuplat ovat ihmisille todellisuutta riippumatta siitä, löytyykö totuus kuplasta vaiko sen ulkopuolelta. Yhteiskunnallinen eriytyminen ja ihmisten jakautuminen saman mielisten kupliin saattaa olla jopa vaarallista.

Ratkaisu voi olla yllättävän yksinkertainen.

”Voit luoda tänään yhden uuden yhteyden, tai vaikka monta. Aina voi vähintäänkin kuunnella”, Engberg muistutti.

Mutta miten muutos oikein tehtiin?

”Olemme vuonna 1855 perustettu teknologiayritys, josta piti kuoria esiin uuden sukupolven operaattori. Kyse ei ollut pelkästään logoista, väreistä tai brändistä, vaan ennen kaikkea ihmisistä”, Engberg kertoi.

Telialla työskentelee Suomessa yli 3000 ihmistä, jotka piti saada mukaan muutokseen.  Salassapitosopimuksen piiriin otettiin ihmisiä pikkuhiljaa. Tieto muutoksesta ei missään vaiheessa valunut ulos yrityksestä, vaikka joulukuussa sopimuksen piirissä oli jo yli 500 ihmistä.

Muutoksen vaikeuskerrointa lisäsi merkittävästi myös se, että samalla kellonlyömällä neljä brändiä sulautui yhdeksi, kun Tele Finland, DataInfo ja Cygate muuttuivat Teliaksi.

Muutos_lukuina_web

Myös muutokseen osallistuvat yhteistyökumppanit kunnioittivat yrityksen halua pitää muutos yhtiön sisäisenä asiana, kunnes se räväytettäisiin kaikkien tietoon yhden yön aikana maaliskuussa 2017. Engbergin mukaan työntekijät omistautuivat projektille, ja yritys oli muutosmatkan aikana yhtenäisempi kuin pitkiin aikoihin.

Muutos oli Suomen mittakaavassa iso ja lopulta se tehtiin vauhdilla, vaikka valmistelua oli tehty kulisseissa satojen työntekijöiden voimin useiden kuukausien ajan. Yhden yön aikana esimerkiksi 80 Sonera-kauppaa muutettiin Telia-kaupoiksi, samoin kotisivut ja verkkokauppa kokivat muodonmuutoksen yhdessä yössä.

”Tämä on vasta alkua”

Telian uusi konsepti on ”Löydä uusi yhteys”. Iso markkinointikampanja on pitänyt huolen siitä, että valtaosa suomalaisista on jo tutustunut uuteen viestiin. Vastaanotto on ollut myönteistä, mutta myös myrskyisää.

”Se ei tullut meille yllätyksenä. Siinä on kyse isommasta asiasta – yhteiskunnallisesta muutoksesta, joka koskettaa kaikkia ja herättää tunteita”.

”Tämä on vasta alkua. Seuraavaksi vuorossa ovat teot, joilla autamme omalta osaltamme rakentamaan avarakatseista, kansainvälistä Suomea”, Telian digijohtaja lupasi.

Telian CDO Jani Engberg kertoi Dingle Digitalist Communications Forumissa yhtiön muutostarinan Sonerasta Teliaksi. Tapahtuma järjestettiin 30.3.2017. Hänen esityksensä voi katsoa kokonaisuudessaan Telia Digitalist TV:stä.

 

More from Mari Rihti