Ville Tolvanen // June 04 2017

Nakkeja mansikkakakussa?

Kevät tarjosi eläviä hetkiä digitalisaation keskellä. Mielettömiä projekteja, työpajoja, puheenvuoroja, keskusteluja ja foorumeita. Jaettu haaste tuntuu yhteiseltä. Teknologiaa, palveluita ja vaikuttamista osataan jo, mutta miten ihmeessä 1) saadaan kaikki mukaan muutokseen 2) synnytetään uutta liiketoimintaa 3) korvataan vanha paremmalla vaihtoehdolla.

Digitalisaatio on kulttuurimuutosta. Siis juuri sitä arkea, joka syö suunnitelmia ja strategioita suupaloina. Juuri murroksen haaste näkyy tänä kevään suomalaisissa organisaatioissa. Puhetta on vielä paljon tekemistä enemmän.  Silti muutamassa vuodessa on otettu huimia askeleita kohti entistäkin parempia kuntia, yrityksiä ja yhteiskuntaa.

Digitalisaation vaikutusten tarkastelu yksittäisen palvelun näkökulmasta johtaa minusta harhapoluille. Syntyy nakeilla koristeltuja mansikkakakkuja kun uutta kuorrutetaan vanhaa legacyä muuttamatta. Aika usein kannattaa tähdätä koko organisaationa ja operaationa pilveen yksittäisten palveluiden sijaan.

Aina kun iso D on tapetilla kannattaa huomioida seuraavat näkökulmat.

  1. Arvon näkökulma. Miten luomme uutta ja korvaamme vanhaa paremmalla?
  2. Johtamisen näkökulma. Miten synnytämme dataa, jalostamme siitä tietoa ja kollektiivista oppia koko ekosysteemille?
  3. Kasvun näkökulma. Miten löydämme lisää ja parempia markkinoita ja asiakkaita?
  4. Kehittämisen näkökulma. Miten pysymme ajassa kiinni ja tarjoamme arvoa mahdollisimman asiakaslähtöisesti?
  5. Tehostamisen näkökulma. Kuinka paljon säästämme uudella toimintamallilla ja mistä kaikesta vanhasta voimme luopua?

Siirrymme digiajassa yksittäisten palveluiden ja sivustojen ajasta kokonaisvaltaiseen tekemiseen ja kehittämiseen.

Kerrannaisvaikutukset ovat huimat kun uusi ajattelu luo värisuoran nostamalla koko tekemisen uudelle tasolle.

Tässä valossa on hämmentävää, kuinka vähän suomalaisilla organisaatioilla on piirrettyjä näkemyksiä ja suunnitelmia tulevasta vaikkapa tuhannen tai kahden päivän taakse. On outoa lisätä kuluja, ATK:ta ja kompleksisuutta ymmärtämättä mihin aidosti on matkalla. Uskomattomista mahdollisuuksista huolimatta pääosa suomalaisesta kehittämisestä tehdään ilman kokonaiskuvaa digitalisaation vaikutuksista.

Puhun Oulussa 8.6. 2017 Yrittäjien korkeatasoisessa Kunnallisjohdon seminaarissa: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kunnallisjohto/a/ohjelma-543841

 

More from Ville Tolvanen