Jonna Huomo // May 09 2017

Nukkumatilla on asiaa -Digitalistille

Törmäyttäminen ja co-creation…. Asiantuntijuuksien hyödyntäminen ja toinen toistemme auttaminen.
Siksi kirjoitin Sinulle nukkumisasioista. Digitalistin työkone, oma itse, toimii parhaiten, kun sitä huoltaa hyvin.
Kuormittavat ja ravitsevat asiat eivät ole aina balanssissa.
Palautumaton keho ei syki parhaalla mahdollisella tavalla ja luova ajattelu ei laineile jos on pahasti univajetta.

 

Nukkuminen on terveellistä. Unen aikana aivojen työskentelyn kannalta oleelliset asiat asettuvat paikalleen. Elimistön kuona-aineiden poistuminen ja keho-mielen palautuminen tapahtuvat erityisesti unen aikana. Unen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on valtavan suuri.

Tunnemme olossamme, kun olemme nukkuneet hyvin. Riittävän pituinen ja laadukas yöuni on kuin parasta hemmottelua. Hyvin nukutun yön jälkeen olemme valmiita uuteen päivään. Palaudumme erilaisista kuormituksista ja mieli on joustava.

Nukkumiseen liittyy joskus myös ongelmia. Informaatioähkyinen arki ja kiire aktivoivat kehon toimintoja niin, että palautuminen saattaa jäädä vajaaksi. Uni ei tule tai on katkonaista, huonolaatuista. Satunnaiset nukkumisongelmat korjaantuvat yleensä helposti. Pitkittyneisiin uniongelmiin kannattaa jo hakea apua. Ja jos huomaat nukkumiseen alkavan ilmaantua ongelmia tihenevästi, something has to be done….

Elämän kriisitilanteissa tai pitkittyneessä stressissä, uniongelmat saattavat johtua ylikuormituksesta ja liian kovista kierroksista. Tällöin uniasioihin tarvitsee suhtautua moniulotteisemmin ja miettiä elämäntilannetta kokonaan. Liikunnan, ravinnon, palautumisen, ihmissuhteiden, mielialan ja elämän ravitsevien asioiden kartoituksesta voi aloittaa.

Tasapaino kuormituksen ja palautumisen suhteen on joskus tosi vaikeaa. Pitkittynyt epäsuhta voi muuttua epäterveelliseksi. Hakeudu luontoon, metsään tai meren äärelle ja tee itsellesi mieluisia asioita. Pysähdy välillä kuuntelemaan että “missä mennään”.  Etsi tarvittaessa apua epäterveen tilanteen korjaamiseksi.
Vaikka uneen liittyvää ongelmaa olisi enemmänkin, ei homman parantaminen ole välttämättä niin kauhean vaikeaa.

Jaan Sinulle muutaman helposti toteutettavan vinkin nukahtamiseen liittyviin ongelmiin. Eivät ainakaan ole haitaksi. Kokeile jo tänään!

  1. Rauhoita nukkumisympäristö. Makuuhuoneen tuuletus, himmennetyt valot ja elektronilaitevapaa makkari ovat ihan ehdoton juttu. Rauhoita myös mieli päässä pyörivistä ajatuksista, vaikka huolikirjaan. Listailet mielessä pyöriviä ajatuksia paperille. Siirrä ne sinne, ettei tartte mielessä pitää. Tähän en suosittele app:siä, kynä ja paperi paras!
  2. Syö hiilihydraattipainotteinen iltapala. Hiilihydraatit väsyttävät.
  3. Kuuntele rauhallista, hidastempoista musiikkia.
  4. Asettautuessasi sänkyyn makuulle, tunne kehon painautuminen patjalle. Tunne pää tyynyllä, keho vasten patjaa ja kehon paino. Tunne peitto jaloillasi, peiton paino. Huomaa erityisesti miltä jalat tuntuvat. Näin viet tietoisesti huomiota pois sieltä, missä todennäköisesti kuhisee, päästä.
  5. Tee kolme kertaa pidennettyä uloshengitys– harjoitusta. Tämä aktivoi rauhoittavaa, parasympaattista hermostoasi ja auttaa unta saapumaan. Laske mielessäsi neljään, kun hengität nenän kautta sisään- pidätä hengitystä, kun lasket mielessä seitsemään- hengitä sitten ulos suun kautta laskiessasi samalla mielessäsi kahdeksaan. Toista tämä kolmesti.
  6. Jatka itsesi nukuttamista järjestämällä mielellesi helppoa tekemistä. Jotta ajatukset eivät pyörittäisi ahdistavaa ajatusrumbaa. Laske mielessäsi sadasta yhteen. Jos menet laskuissa sekaisin, aloitat alusta. Tämä laskeminen on riittävän haastavaa pitääkseen huomion laskemisessa, mutta ei liian vaikeaa, että aktivoisi Sinua liikaa.
  7. Yksi kaikkein tehokkaimmista uneen saattajista on kyllä oman ja asiakkaideni kokemuksen mukaan Kehomeditaatio. Tässä Sinulle nauhoite vapaasti hyödynnettäväksi. https://www.youtube.com/watch?v=JoIWzhA6q6M

Kauniita unia!

 

Olen Jonna Huomo , sopivasti onnellinen Läsnäololähettiläs. Nainen ja äiti, joka rakastaa aamuja, puistonpenkkejä ja lintuja. Harrastaa mm metsäilyä ja musiikkia. Digitaalisuuden mahdollisuudet erityisesti terveyden tukemisessa kiinnostaa. Omia projekteja suunnitteilla.

Autan yrityksiä ja yksilöitä elämän terveellistyttämisessä. Luennot, valmennukset (aivojen tuuletus/ puheeksiottotilanteet/terveys- ja hyvinvointi), virkistyspäiväohjelmat, metsäytykset.

Koulutus mm työterveyshoitaja, mindfulness -ohjaaja ja metsäterveysvalmentaja. Yrityksen nimi Mindstone oy- http://www.mindstone.fi/

Jos herää kysymyksiä: jonna@mindstone.fi

Ja kommentoi ihmeessä. Saa jakaa.

More from Jonna Huomo