Tuomas Jalamo // June 03 2014

Ohjelmoitava maailma

Yhdysvaltalainen Pew Research Center julkaisi vastikään tutkimuksen, joka ennustaa Internetin muuttuvan lähitulevaisuudessa entistä näkymättömämmäksi — yhtä huomaamattomaksi osaksi jokapäiväistä elämää kuin sähkö tai vesi.

Arvio kuulostaa uskottavalta: netti ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään selainten päässä – siihen nitoutuvat niin mobiililaitteet kuin enenevissä määrin myös erilaiset esineet ja asiat. The Internet of Things -termistä on viime aikoina tullut lähes väsyttävyyteen asti popularisoitunut käsite muun muassa Google Glassin ja Bluetooth-majakoiden tarjoamien sovellusten myötä. Uusin kiinnostava tulokas esineiden internetissä on Android Wear, käyttäjän puhetta totteleva kello, joka mahdollistaa käytännössä rajattoman määrän erilaisia asioita aina aikaan ja paikkaan perustuvista toiminnoista verkkoon liitettyjen muiden esineiden hallintaan asti. Ohjelmistokehittäjille tarjotaan kellosta ensimmäistä Developer Kitiä, jonka avulla nykyisiä Android-sovellusten toimintoja on mahdollista laajentaa Android Wearille. Kiinnostavimpia ideoita sovellusten suhteen alkaa tosin varmasti syntyä vasta sitten, kun laitteet siirtyvät kuluttajakäyttöön.

Innovaatiot tukevat ajatusta siitä, että suhde verkkoon on muuttumassa. Tai tarkemmin sanottuna:

ihmisten suhde ympäröivään todellisuuteen on muuttumassa verkon kautta.

Wiredin Keith Axline innostui jopa jokseenkin suureelliseen sävyyn toteamaan, että meidän pitäisi ajatella kaiken ympärillämme olevan ohjelmoitavissa toimimaan haluamallamme tavalla.

Suurimmalta osin muutos liittynee kahteen merkittävään seikkaan. Ensinnäkin, voimme pikku hiljaa sanoa olevamme verkkonatiiveja uudenlaisella tavalla. Sukupolvi, jolle ajatus maailmasta ilman Internetiä aiheuttaa suurta hämmennystä on siirtynyt työelämään. Uudet ideat tulevat tosin sanoen luomaan sellaiset ihmiset, joille verkko sinänsä on jo itsestäänselvyys. Toiseksi teknologian kehitys on pisteessä, jossa tilanteisiin, paikkoihin, ääneen tai liikkeeseen reagoivat verkkosovellukset ovat suhteessa arkipäiväistymässä.

Digitaalisten palvelujen suunnittelussa pitkään toistettu mantra “mobiili edellä” saattaa toisin sanoen olla korvautumassa lauseella “käyttötilanne edellä”. Mikäli kaikki ympärillämme olevat esineet ja asiat ovat teoriassa ohjelmoitavissa, miten sinä muovaisit ympäristöäsi? Pyytäisitkö herättyäsi kahvinkeitintä valmistamaan kupillisen kuumaa lempipavuistasi? Juttelisitko metrossa satunnaisen henkilön kanssa päivänpolttavista aiheista huomattuasi, että tällä on samoja kiinnostuksen kohteita kuin sinulla? Saisitko ilmoituksen siitä, että tulet nykyisellä kävelytahdillasi olemaan pahasti myöhässä? Kokeilisitko uuttaa lounaspaikkaa, jota suositellaan sinulle kävellessäsi sen ohi aikaisempien mieltymystesi perusteella?

Internet of Things mahdollistaa paljon asioita, mutta tärkein muutos siihen liittyen lienee kuitenkin käynnissä uudenlaisen ajattelun tasolla. Verkon vyöryessä monitoreista ulkomaailmaan kiinnostavaksi kysymykseksi nousee se, miten se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä tapaamme hahmottaa sellaisten fyysisten objektien mahdollisuuksia, joiden potentiaalia emme tiedosta, koska ne ovat ikuisuuksia toimineet samalla tavalla. Olemme tottuneet siihen, että useat enemmän tai vähemmän arkipäiväiset asiat ovat monessa mielessä hirvittävän epäkäytännöllisiä. Olisiko nyt aika pohtia sitä, miten haluaisimme kirjoittaa niiden koodia uudelleen?

Pew Research Centerin raportti: http://www.pewinternet.org/2014/03/11/15-theses-about-the-digital-future/

Keith Axlinen artikkeli ohjelmoitavasta todellisuudesta: http://www.wired.com/2014/04/the-universe-is-programmable/?mbid=social_twitter

Android Wearin esittelyvideo: http://www.android.com/wear/

More from Tuomas Jalamo