Henna Niiranen // October 18 2016

Oletko nyt tyytyväinen?

Kerroin taannoin ystävälleni vaihtavani työpaikkaa.

Hän onnitteli ja kysyi: Oletko nyt tyytyväinen? Vastasin ympäripyöreästi olevani iloinen uudesta mahdollisuudesta, kunnes siirryimme tärkeämpien aiheiden eli lasten kuulumisten pariin.

Puhelumme jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan kysymystä. Kysyin itseltäni uudelleen: Oletko nyt tyytyväinen? No, en oikeastaan. Olen aivan superinnoissani uuteen tehtävään siirtymisestä, kuten aina uusista aluista. En kuitenkaan voi sanoa olevani tyytyväinen, koska uudessa positiossani tehtäväni on kehittää sekä yrityksen omaa että asiakkaiden markkinointia. Ei tällaisessa työssä (tai oikeastaan missään muussakaan työssä) ole tyytyväisyydelle sijaa.

Kuulostaako oudolta?

Minulle “tyytyväisenä oleminen” on synonyymi pysähtyneisyydestä. Se on merkki mielen laiskuudesta, turtumisesta nykyhetkeen. Jos on tyytyväinen liian pitkään, kehitys ja kasvaminen pysähtyvät. Tyytyväisenä oleminen tappaa intohimon ja nälkäisyyden. Tyytyväinen ihminen unohtaa haastaa omia toimintatapojaan, kriittisyys katoaa.

Tyytyväinen ihminen kavahtaa kasvattavaa palautetta ja haluaa toimia kuten aina ennenkin on toimittu.

Tyytyväisenä olemisen vastakohta ei suinkaan ole negailu, saati valittaminen tai luovuttaminen. Tyytyväisenä olemisen vastakohta on rakentava tyytymättömyys. Se kumpuaa ratkaisukeskeisyydestä, tulevaisuudenuskosta ja luovuudesta. Tällaisen tyytymättömyyden tunnusmerkkejä ovat myös optimismi ja avoimuus. Tyytymättömyys toimii tällöin moottorina kasvattaa itseään ja muita ympärillään.

Keskiössä on liki rajaton usko omaan ja muiden kehittymiseen, potentiaalin kasvattamiseen sekä oppimiskykyyn. Rakentava tyytymättömyys ajaa avaamaan silmät muiden onnistumisille, auttaen näkemään mahdollisuudet tehdä asioita vieläkin paremmin ja ottamaan oppia kritiikistä. Rakentavasti tyytymätön ihminen voi jopa pitää epäonnistumista jännittävänä, eikä suinkaan lamaannuttavana asiana.

Oman ajatteluni taustalla on Stanfordin yliopiston professori Carol Dweckin teoria menestyksen psykologiasta Carol puhuu kasvuajattelusta – siitä, miten jo pelkkä usko kehityksen mahdollisuuteen vie eteenpäin.

Oletko sinä juuri nyt tyytyväinen?

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @HennaNiiranen

More from Henna Niiranen