Pasi Räihä // September 24 2014

Onko Brändisi mummojen lakana?

Pahoitteluni henkilöpalvonnalta kalskahtavasta avauksestani.

Kuten 99% teistä tietää brändi nimeltä Ville Tolvanen nousi Forbesin julkaisemalle vaikuttavimmat some-markkinointijohtajat listan sijalle 3. Väitän että Ville Tolvasen maine, brändi, arvo, status, haluttavuus, löydettävyys, hauskuus ja merkitys kasvoi monilla mittareilla tämän listauksen myötä. En usko että Villen tarvitsee tällä hetkellä hakemalla hakea töitä, kuten monen muun täytyy. Onneksi olkoon.

Voiko sama inhimillinen murhenäytelmä tapahtua myös yritykselle, palvelulle tai tuotteelle? Voisiko sinun yrityksesi nousta maailmanlistoille? Voisiko olla niin, että nykyaikainen verkko ja sen ympärille rakennettu sosiaalinen palveluiden rypäs mahdollistaa jopa sinun yrityksesi pääsyn maailman kärkikahinoihin? No mitäpä luulet? Toinen asia sitten on se nälkä. Siihen en sano mitään. Se ei todennäköisesti ole agendalla kovinkaan monella. Mutta antakaa mun pauhata.

Mitä Ville ja muut menestyvät brändit tekevät digitaalisessa ihmistenvälisessä universumissa oikein? Siis sen lisäksi että tarjoavat ilmiselvää hyötyä ja palvelua. Miten saavutetaan maailmanluokan maine? Ei harmainta aavistusta. Tuonne alle saa laittaa ajatuksia mm. siitä.

Ärsyttävä oppitunti 1.

Ainakin yksi asia on varmaa. Kun poistat brändistäsi kaikki rypyt, poistat menestyksen. Ville Tolvanen ärsyttää selvästi joitakin ihmisiä. Sen ovat saaneet haistaa kaikki ne, jotka lukevat paljon hänen kirjoituksiaan sosiaalisessa mediassa. Onko Ville muuttanut toimintaansa varovaisemmaksi tai huomaamattomaksi ärsyyntyneiden kommenttien ja tekojen myötä? Ei, päinvastoin. Tässä Ville eroaa monista näkemistäni bisneksessä vaikuttavista viestinnän ammattilaisista. Tyypillinen suomeksi höpöttävä markkinoija vetää lähes automaattisesti hanat kiinni kun joku saa päähänsä hermostua tai ärsyyntyä. Suomalainen markkinoija välttelee konfliktia loppuun asti. Mehän olemme sopusointuinen ja puolueeton kansakunta. Ei täällä sovi kerätä huomiota puoleensa. Näin helposti suomalainen markkinoija muuttuu nollaksi. Jarru pohjaan ja pää puskaan. Brändi alkaa välttellä huomatuksi tulemista, vaikka huomatuksi tuleminen on kaiken onnistumisen kulmakivi.

Markkinointipäällikköjehumestariguru. Jos ja kun teet brändistäsi digitaalisissa maailmoissa huomaamattoman varmistelevaa, kivantuoksuista, sisäsiistiä, anteeksipyytelevän tasaista ja kilttiä rypyttömyyttä, katsokin että tuotteesi on mummoille suunnattu lakana. Tässä lakanoiden viikkaamisessa me suomalaiset olemme kovinta kärkeä. Bisneskoulujen opinto-ohjelmat ovat täynnä lakanoiden mankelointia ja viikkaamista. Olemme taitavia synnyttämään toinen toisensa näköisiä tasasiliteltyjä brändejä, jotka laitetaan kaappiin siistiin pinoon.

Ville Tolvanen kelpaa monelle brändille ja yritykselle pienoismalliksi. Asia, joka välillä tuntuu unohtuvan teknologiaa ylistävissä pulinoissa ja suunnitelmissa on se, että digitaalinen universumi on ennenkaikkea ihmisten verkosto. Brändi, joka välttelee keskustelua, unohtaa avata hersyviä juttutuokioita, pelkää olla puheenaihe, kainostelee olla inhimillinen ja unohtaa aktiivisesti olla tulilinjalla, katoaa merkityksettömyyden mereen.

Volvo on mahtava. Se niittää maailmanmainetta surrealistisen kummallisilla videoillaan, vain ja ainoastaan siksi, että he haluavat olla jotain aivan muuta kuin siliteltyjä lakanoita. Brändin puheenvuorot ovat osa persoonallista keskustelua ihmisten kanssa. Volvon tekemiset ovat silkkaa hullua viihdettä. Ajatella, ruotsalaisen insinöörityön laskelmoidulle tarkkuustyölle voi, pitää ja saa myös nauraa. Netistä poimin juuri Volvon kesällä viraaliksi levinnyttä mainosta käsittelevän otsikon ”Volvo V60 review, disturbing but brilliant”. Kuinka moni suomalainen brändi on valmis olemaan häiritsevä? Varusteleka?

Siinä ajatusvirtaa suomalaisten brändien vahvemman maailmanmestaruusmaineen rakentamiseen. Ole puheenaihe. Ole hyödyksi ihmiselle ja ole sitä vahvan persoonallisesti.

Äläkä luovuta senkin nössö. Muista nauraa itsellesi säännöllisesti.

More from Pasi Räihä