Mikko Marsio // December 09 2013

Onko digi -osaaminen harhaa?

Juuri kukaan ei näytä hakevan digitaalisen liiketoiminnan osaajia työpaikkailmoituksilla Oikotiellä tai Monsterissa.

Linkedinnistä löytyy 41 työpaikkaa kun laittaa hakusanaksi ”digital” ja maaksi Suomi. Jos haetaan, niin digitaalisuus on ohjelmointiosaamista, ei kaupallista tai johtamista. Ainoa pysyvämpi poikkeus näyttää olevan Sanoma tai Fonecta isommista suomalaisista yhtiöistä. Finlayson hakee juuri nyt verkkokaupan markkinointipäällikköä. Vähissä on kysyntä digitaalisen liiketoiminnan osaajista. Työpaikat näyttävät pintapuolisesti olevan ladattuna samoilla osaamisvaatimuksilla kuin 20 vuotta sitten, aikaa ennen Internetiä.

Digitalistnetwork rakentuu aika pitkälle ajatukseen, että digitaalisuuden osaamisen ja mielenkiinnon omaavat ihmiset haluavat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Aika isona teemana voi rivien välistä lukea ihmettelyn ja voivottelun miten saada yritykset tajuamaan digitaalisuuden mahdollisuudet. Aika moni kirjoittaja saattaa kokea olevansa tai olleensa työpaikan häirikkö ajatuksillaan. ”Rauhoittuisit ja tulisit tänne meidän kanssa kahvipöytään jurputtamaan muista tärkeämmistä asioista”, neuvoo vierestä ”kokeneempi.”

Ihminen joka ei ole sinut digimaailman kanssa ei ymmärrä että piilolinssit, tulostimien mustekasetit, sähkösopimus tai vaikka lottorivin täyttäminen omaavat kaikki hyödynnettäviä samankaltaisuuksia miten rakennetaan hyvä kauppa ja palvelukokemus. Läsnäolo sosiaalisessa mediassa on samalla lailla tärkeää high tech. tuotteissa kuin henkilövuokrauksessakin. Tulostimessa oleva softa ja sen liiketoiminnallinen hyödyntäminen liitettynä Internetiin on hyvin samankaltaista kuin vaikka satamien kuormauslaitteissa. ”Vanhasta maailmasta” katsoen tämä kaikki näyttää epäuskottavalta ja omituiselta.

Onko digi –osaaminen vain harhaa? Entä jos digitaalisuus kokee Suomessa saman kuin aiemmat muutosaallot? Vuosia sitten käsite ”asiakkuus” uudisti ja uhkasi markkinoinnin teesejä. Miten kävi? Pikkuhiljaa yritykset keksivät kuorruttaa toimintansa asiakkuuksilla – nimettiin asiakkuuspäälliköitä (entinen myyntipäällikkö), ostettiin joku CRM –ohjelmisto, tehtiin powerpointteja asiakaskokemuksesta ja käytiin valmennuksissa. Aiempi lähes vallankumouksellisia oppeja sisältänyt asiakkuus –käsite laimeni yrityksissä pikkumuutoksiksi. Lähes kaikki jatkui kuten ennen. Kilpailuedut jäivät saavuttamatta.

Internet on isompi muutos, jopa tosi iso muutos kuten MIT aikoinaan ennusti – verrattavissa sähkön tuloon. McKinsey tutki että digitaalisuuteen panostavat pk –yrityksen kaksinkertaistavat kasvuvauhtinsa. Luulisi että markkinoilla kävisi hurja kuhina ja kilpailu osaajista: Työpaikkailmoituksia kuin vanhan ajan Hesarissa ja puskaradioissa kauhea melske – jostain syystä näin ei ole.

Paatuneinkin oppii pakostakin pikkuhiljaa, vaikka jarruttaa tänään kaikilla raajoillaan. Vanha tuotepäällikkö omaksuu monikanavaisuuden niksit ja liiketoimintajohtajan myynnistä ja markkinoinnista osa kanavoituu Internetiin. Ei mitään vallankumouksellista ja ihmeellistä vaan pikkuhiljaa kehitellen. Pikkuhiljaa jää myös osa jarruttajista eläkkeelle pohtimaan kesämökin laituriuudistuksia. Muutama konsultti ravaa talossa ja saa vastaansa lasittuneita katseita isompiin muutosehdotuksiin. Tehdään nyt vain nämä pakolliset. Digitaalisuus imeytyy yrityksiin vauhdilla jossa nurmikon kasvun katseleminen on jännittävämpi näytelmä. Niin taisi olla sähkönkin kanssa. Voittajia silti syntyi ja maailmanlaajuisesti paljonkin.

Höyryvoimalla toimivat yritykset katosivat maailmankartalta pysyvästi.

Suuri osa asiantuntijoista, jotka osaavat digitaalisuutta näyttävät päätyvän konsultiksi, katsomaan asioita teknologiayrityksen näkökulmasta tai ryhtymään start-up yrittäjäksi (Slushin kokonaiskuva oli aika digitaalinen). Autoja ei ajeta pelkääjän paikalta puhumattakaan takapenkiltä – konsultti voi huudella vain ohjeita ja tehdä powerpointteja. Isot muutokset ja vallankumoukset jäävät tekemättä… ja se kasvu. Digiosaaminen imeytyy pikkuhiljaa yritysten henkilöstöihin ja kohta ei enää puhuta erillisestä digiosaamisesta. Vai puhutaanko siitä edes muualla kuin tässä foorumissa – Onko digiosaaminen vain harhaa?

More from Mikko Marsio