Matti Lintulahti // November 27 2013

Onnelliset sukat valloittavat maailmaa

Kuvittele ajatuksiisi suomalainen startup-yritys, joka Slushissa pitchaa sijoittajille onnellisista värikkäistä kuviollisista sukista, joita myydään ympäri maailmaa kivijalkakaupoissa ja verkossa ja jotka lisäävät ihmisten onnellisuutta ja joihin huippusuunnittelijat haluavat luoda omia kuvioitaan. Onnelliset sukat bisnes hakee rahoitusta nopeaan kansainvälistymiseen.

Ei teknologiaa, ei ohjelmistoja, ei pelejä. Eihän tuo nyt voi onnistua, heti Suomesta kansainväliseksi ja vielä sukissa. Ihan liian tavallinen bisnes tuo sukkabisnes. Ei kiinnosta.

Niinpä. Ei oikein sovi suomalaiseen innovaatio-ajatteluun. Ruotsissa on toisin.

Vuonna 2008 kaverukset Mikael Söderlindh ja Viktor Tell perustivat Happy Socks – yrityksen. Turkista löytyi sukkien tuotantolaitos, omaleimainen design suunniteltiin itse onnellisuus ja pilke silmäkulmassa ja verkkokauppa alkoi haalia ensimmäisiä asiakkaita. Fast Companyn jutussa he kertovat:

“People smile when they see our products and hear our name. Feet are funny. With Happy Socks you get a smile, great design, and good quality at a democratic price.”

Ruotsalaiset loivat onnellisista sukista nopeasti kasvavan bisneksen, jota muut sukanvalmistajat ovat alkaneet kopioida.

Happy Socksilla on ollut vahva tarina alusta lähtien. Oman tarinan ja vision avulla he ovat pystyneet oman verkkokaupan lisäksi rakentamaan suorien kontaktien avulla vahvan maailmanlaajuisen myyntiverkoston design-sukilleen. Onhan onnellisia sukkia mukavampi ostaa kuin ihan tavallisia sukkia. Tarina myy paremmin kuin pelkkä tuote.

Onnelliset sukat valloittavat maailmaa – miksi Ruotsi osaa mutta Suomi ei?

Milloin me Suomessa oppisimme arvostamaan muunlaisiakin startuppeja ja innovaatioita kuin vain teknologiaan ja ohjelmointiin pohjautuvia?

Erilainen idea + koskettava design + kaupallinen näkemys + merkityksellinen tarina + oivaltavat sijoittajat = kansainvälisiä menestyksiä. Niitä me tarvitsemme.

More from Matti Lintulahti