Anu-Kaisa // August 06 2014

Palvelumuotoilua mobiilin avulla

Uudenlaiset mobiilipalvelut mullistavat markkinoita, keräävät isoja sijoituksia ja onnistuvat innovoimaan palveluita, joissa perinteisemmät pelurit ovat jääneet jälkeen.

Mitä jos miettisimme asiaa niin, että siinä missä web tarjoaa kuluttajille itsepalvelukanavan, mobiilipalvelu on parhaimmillaan mukana kulkeva henkilökohtainen sihteeri.

Mitä kuluttaja haluaisi sinun yritykseltäsi henkilökohtaisen sihteerinsä avulla?

Jos aiemmin vain suuret johtajat ja presidentit saivat heitä kiinnostavat uutiset lehdistösihteeriltään leikkeleinä, nykyään Ylen Uutisvahti tarjoaa kuluttajille täysin itse räätälöitävän uutisvirran. Meedoc tuo sinulle lääkärin kotiin videon välityksellä. Starbucksin sovellus tietää, mitä kahvia haluat juoda, ja se on valmiina ennen kuin sinä olet kahvilan tiskillä, maksettuna. Google Now muistuttaa sinua tärkeistä asioista, kertoo lähellä olevista tapahtumista ja ohjaa lähtemään matkaan ajoissa ruuhkasta riippuen. Neiman Marcus -tavarataloketjun sovelluksen kautta lempimyyjäsi voi lähettää sinulle tiedon, kun paitoja on saapunut kauppaan lempivärissäsi. Sanoman ja Netsin yhteinen Huge kerää kanta-asiakaspisteesi automaattisesti, kun käytät ilmoittamaasi pankkikorttia pisteitä kerryttävissä liikkeissä. Shopkick-sovellus puolestaan lähettää lähelläsi olevan kaupan tarjoukset puhelimeesi. Olisiko mahdollista, että sinun yrityksesi menestyisi paremmin, jos se pystyisi tarjoamaan asiakkailleen mobiilipalvelun, joka oikeasti palvelee heitä kuten henkilökohtainen sihteeri tekisi? Mikä se palvelu olisi? Mobiilia pohditaan nykyään onneksi yhä enemmän ja enemmän konteksti ensin, ei laite tai teknologia ensin. Valtioneuvoston kesäkuisen raportin (http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=419269) mukaan yritysten haaste uusien teknologioiden käyttöönotossa on tietotekniikan ymmäryksen puute. Ehkä asiaa pitäisikin lähteä pohtimaan palvelumuotoilun näkökulmasta, ei siitä, mitä teknologiaa halutaan käyttää.