Ville Tolvanen // December 27 2015

Parempi maailma

Maailma paranee jos suostumme tekemään enemmän, parempaa ja vähemmällä.

Tarkoitan kasvua, entistäkin parempaa laatua vähemmällä kustannuksella ja kulutuksella. Tarvitsemme positiivisia kierteitä yrityksiin, talouteen ja ihmisten mieliin. Siitähän Ruotsin menestyksessä on kysymys. Ihmiset uskovat tulevaan, nauttivat elämästä ja kuluttavat surutta.

Verkko muuttaa maailmaa jos suostumme käyttämään sitä arjessa. Digitalisaation puolustajia on arvosteltu itse ilmiön palvonnasta. Ikään kuin jostain tulisi uusi voima, joka muuttaa velat saataviksi. Näin ei ole, enkä ole ikinä nähnyt kenenkään väittävän niin. Voi olla, että digitalistit välillä vetävät mutkia suoriksi vaikeita asioita viestiessään. Vaikka kaikki digitalisoituu, se ei tarkoita, että kaikki muu loppuu. Päinvastoin.

Asun itsekin jo puolet ajastani maalla.

Ajattelen ”tämän homman päätyvän laiturinnokkaan” eli pystyväni vielä oman työelämäni aikana valitsemaan työlleni ajan, paikan ja miten tuotan aitoa arvoa. Se vaatii paitsi työn vapauttamista, myös valtavaa asennemuutosta johtamisessa, yrityskulttuureissa ja asioiden viemistä älykkäisiin ympäristöihin.

Järjestelmät ovat vaikea ja valtava kustannus, mikäli emme korvaa vanhoja asioita uudella ajattelulla.

Parannuksien tulisi levitä kaikkialle. Johtamiseen, tilojen käyttöön, työn organisoimiseen, verkostoihin, kehittämiseen ja asiakaskokemuksen rakentamiseen. On turha kuvitella tietokoneiden, verkkoyhteyksien tai sisältöjen muuttavan mitään, jos kaikki muu ympärillä säilyy ennallaan. Kun digitalisoit kuntaasi, opetusta, sairaanhoitoa tai yritystäsi, mieti mikä kaikki paranee tai jää unholaan uudistumisen kautta.

Mietin vuoden lopun kunniaksi miten verkko on mullistanut omaa (työ)elämääni.

  1. Vein Eskimo Finlandin hallituksen ”pilveen.” Käytämme slack –sovellusta kaikkien materiaalien, keskustelujen ja ideoiden jakamiseen kokousten välillä. Viestimme enemmän, toiminta on tehokkaampaa ja väitän, että olemme nyt jopa läheisempiä toisillemme.
  2. Perustin Digitalist – yhteisön kehittämään ja jakamaan tietoa digitalisaation vaikutuksista. Julkaisemme, törmäytämme osaamista, yrityksiä ja ihmisiä. Rakennamme uusia palveluita ja edistämme ymmärrystä.  Haluamme olla ”HowTo –palvelu” digitalisaation mahdollisuuksille.
  3. Viestin ja markkinoin omaa osaamistani ”avokeittiössä” Jaan tietoa ja yritän vaikuttaa. Oma työelämäni on mullistunut täysin. Asiakkaani löytävät minut ja osaamiseni verkosta. Teemme isompia hankkeita ja projekteja verkostomaisesti eri yrittäjien kanssa.
  4. Koko oma yritykseni taloushallinto, pankkiyhteydet ja operaatiot toimivat pilvessä. Asioin fyysisesti eri tiloissa pankissa tai kirjanpitäjän kanssa enintään neljä kertaa vuodessa.
  5. Kehitän itseäni ja yritystäni oppimalla verkossa. Kehitän uusia ajatuksia, yritän kehittää tuotteita ja innovoida liiketoimintaa. Juuri nyt pohdin rekrytointimallien mullistusta.

Kaiken edellä mainitun voisi tehdä ilman verkkoakin hitaammin, huonommin ja kalliimmalla. Itse haluan nähdä edessämme menestyvän Suomen, kasvavan talouden ja puhtaamman maailman. En keksi mikä vaikuttaisi samanaikaisesti kaikkiin kolmeen digitalisaatiota enemmän. Unohdetaan peikot ja ymmärretään muutosten välttämättömyys.

Mikäli sinä et suostu maailmaasi parantamaan, joku muu tulee ja tekee sen taatusti kyselemättä puolestasi.

More from Ville Tolvanen