Juha-Matti Raunio // September 08 2016

Miksi Paulig Muki älykahvikuppi piti kehittää?

Tämä on kysymys, jonka olen kuullut viimeisten viikkojen aikana useasti.

Kahvi on pohjimmiltaan sosiaalinen juoma, mutta etenkin nuorten sosiaalinen käyttäytyminen on muuttunut. Halusimme seurata Pauligin brändivisiota, mikä toteutuu parhaiten kun brändi tekee oikeita tekoja. Muki on ollut sekä iso panostus että täydellinen hyppy tuntemattomaan, sillä harva projekti tällä alalla kestää näin kauan. Ensimmäinen presentaatio ideasta pidettiin jo huhtikuussa 2013. Nyt reilu kolme vuotta myöhemmin on mahtavaa nähdä, että idea on herännyt eloon ja kuluttajat voivat ostaa tuotteen  ja päättää itse onko kyseessä brändi-innovaatio vai turhake.

1950-ja 60-luvuilla selkeä brändilupaus ja sen paukuttaminen läpi massamediassa toimivat loistavasti. Perinteisen mainonnan tehojen laskiessa brändit ympäri maailmaa ovat alkaneet etsimään uusia vaikuttamisen keinoja. Yhä useampi brändi vannoo nykyään sisältömarkkinoinnin, brändikäytöksen sekä ansaitun median nimeen.

Tämä on avannut oven brändi-innovaatioille, joista IOT (internet of things)-liike onkin ollut erittäin tehokas keino saada ansaittua mediaa. Tässä hypessä on kuitenkin unohtunut, että ajaakseen brändin tavoitteita innovaation pitäisi olla ennen kaikkea relevantti brändille ja kotiuttaa yrityksen missiota. Tehokkaan brändi-innovaation kaavan voi kiteyttää seuraavasti:

(Creativity x Brand fit) + Cultural relevancy = Impact

Alla näkemykseni muutamasta brändien rahoittaman innovaation vaikuttavuudesta. Ja kyllä olen ollut kehittämässä Paulig Muki innovaatiota ja ylpeä siitä mitä saimme aikaiseksi.

  1. Miller Lite – Weve got your back

Innovaatio on usein kahden tutun asian yhdistämistä uudella ja yllättävällä tavalla. Tässä valossa ajatus suihkurusketuksesta tutusta kopista uudessa ympäristössä on hauska ja innovatiivinen. MUTTA automatisoidusta aurinkorasvan levityskopin sopivuus Miler Lite olutbrändille on todella keinotekoinen! Tämä olisi ollut loistava brändi-innovaatio esim. promoamaan L’Orealin tai Hawaiian Tropicin spreijattavia aurinkorasvoja, mutta silta olueen on keinotekoinen. https://www.youtube.com/watch?v=G6od8SMGeDw

2.Tiger beer – Ink pencil

Tiger oluen innovaatio kerätä ilman saasteita, josta muodostetaan mustetta on hieno, mutta videota katsoessa tulee mieleen miten tämä parantaa Tiger-oluen makumielikuvaa. Ainakaan itselle ei tullut jano videota katsellessa. https://www.youtube.com/watch?v=cwy549sOYb8

  1. Volvo – Life paint

Volvo kehitti sprayn, jota ruiskuttamalla saadaan pinta muutettua heijastavaksi ja parannetaan näin esim. pyöräilijöiden turvallisuutta. Tämä brändi-innovaatio lunastaa Volvon brändilupauksen turvallisuudesta täydellisesti. https://www.youtube.com/watch?v=AJjbmFMz_l0

  1. Paulig Muki –Smart Coffee Mug that is Powered by coffee

Huhtikuussa 2013 saimme briiffin kuinka saataisiin nuoret juomaan kahvia. Tälle limsasukupolvelle kun alkuperäinen energiajuoma ei ollut ensisijainen energian lähde. Ensimmäisessä vaiheessa selvitimme mikä olisi kulutustilanne, jossa nuoret olisi helpoin voittaa puolelle.

Elettiin aikaa ennen Starbucksia ja R-kioskilta haettu raksakuppi kädessä kulkeminen ei todellakaan ollut nuorille sosiaalista valuuttaa. Kahvi on pohjimmiltaan sosiaalinen juoma, mutta nuorten sosiaalinen käyttäytyminen on muuttunut. Paulig on utelias pienpaahtimo Vuosaaresta, jonka missio on tehdä jokaisesta kahvihetkestä erityinen. https://www.youtube.com/watch?v=QfhIzMh2I9A

Brändi-innovaation vaikuttavuus kotiutuu yritykselle myyntituottojen lisäksi, sillä että pelkästään innovaation tarina on usein kiehtovaa ja tehokasta markkinointia. Ollaan siis rohkeita ja pelkän optimoinnin sijasta uskalletaan jatkossakin tehdä bränditekoja, joista puhutaan, ja joilla on mahdollisuus saada aikaan 10x tuloksia perinteisen 0.1% parannuksen sijasta!

@JuhisRaunio

More from Juha-Matti Raunio