Ville Tolvanen // October 18 2015

Pelastus

Digitalisaation liittyvää keskustelua soimataan aika-ajoin liiallisesta intoilusta ja pelkkään murrokseen liittyvästä muka pelastavasta voimasta. Viimeksi aihetta sivusi Alf Rehn ansiokkaassa kirjoituksessaan. En tunnista tahoa, joka pitää itse teemaa pelastuksena. Tunnistan digitalisaation muutosvoimana, joka tarjoaa paljon työkaluja ja ratkaisuja mm. julkisen sektorin tehostamiseen ja rakennemuutokseen, maatalouden kilpailukyvyn kehittämiseen, matkailun edistämiseen ja jokaisen yritystoiminnan parantamiseen.

On selvää, että digitalisaatio palvelee yhteisöjä kolmella varsin erilaisella tavalla. 1) Olemassaolevaa toimintaa voidaan tehostaa, 2) Digitalisaation avulla voidaan kehittää ja parantaa liiketoimintaa ja 3) luoda täysin uutta ajattelua ja liiketoimintaa. Ketterimmät ja täysin digitaalisesta domainista ponnistavat haastajat pystyvät usein yhdistämään kaikkea kolmea edellä mainittua asiaa kilpailueduksi. Ne luovat enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä.

Pitäisi olla päivänselvää, että digitalisaatio ei auta, jos mitään vanhaa ei muuteta eikä vanhasta luovuta. Kysymykset ”miten tässä vielä ehtii somettamaan” tai ”kuka hoitaa verkkokauppaa” joutavat kankkulan kaivoon. Kysymys on kustannuspohjan keventämisestä parempia ja ketterämpiä toimintamalleja ja -kulttuureja luomalla. Markkinointia ja asiakaspalvelua on suhteellisen helppo tehostaa, asiakkaille tarvitaan ehkä entistä vähemmän myyntikäyntejä ja muutenkin asiakaskokemusta on varsin helppo parantaa siirtämällä toimintamalleja pilveen. Muutkin yrityksen toiminnot seurannevat ketterästi perässä kunhan asiakaskokemus on kunnossa.

Puhun usein digitalisaation vaikutuksista yksittäisille asiantuntijoille tai pk-yrittäjille. Mitä pienempi toimija, sitä suurempi tulisi olla digitalisaation mahdollisuus ja vaikutus joustaville ja ketterille haastajille. Sijainnin merkitys vähenee ja hyvällä palvelulla verkossa on helpompi kilpailla.

Aivan ensimmäinen asia on ryhtyä viestimään ja levittämään sanaa osaamisesta verkossa. Jos olet kuvaaja, levitä kuvia, jos piirrät, jaa piirroksia jne. jos kirjoitat, niin julkaise ahkerasti. Asiakkaat ostavat mitä näkevät eikä kömpelöitä kotisivuja, titteleitä ja yritysnimiä. Näytä värisi ja muista tehdä sitä jatkuvasti. Eilisen referenssit ja asiakasnimet verkkosivustolla ovat historiaa. Kuratoi arkeasi ja muista aina viestintä osana tekemistä. Harva tyytyväinen asiakas kieltää mainitsemisen mikäli on tyytyväinen. Itsekin olen kirjoittanut ainakin tusinasta eri toimijasta viimeisten vuosien aikana.

Mutta minkä digitalisaatio korjaa yksittäisen asiantuntijan arjessa ja kannattaako sometus? Itselläni aktiivinen vaikuttaminen on poistanut erillisen markkinoinnin ja myyntityön lähes kokonaan. En pystyisi erikseen blogaamaan jos en olisi korvannut suurta osaa asiakasviesteistä blogeilla ja julkaissut melkein kaikkia työpajoissa syntyneistä ajatuksia.

Olen tuonut aktivisen viestinnän osaksi muotoiluprosessia ja korvannut powerpointit blogaamisella. Miksi emme jakaisi samaa osaamista kerralla kaikille samalla hetkellä kun se synnytetään? Mitä ihmettä vaikenemisella oikein saavutetaan? Miksi tutkijat vieläkin hutkivat kammioissa?

Piirsin kömpelön piirroksen yritysmuotoilijan arjesta.

Dia02

Blogit syntyvät osana arjen tapaamisia, ehdotuksia, työpajoja ja keskusteluja. Kun valmistaudun puheeseen tai seminaariin, usein samat hajatukset printtautuvat ennen tai jälkeen esityksen kirkastuneinta verkkoon. Hetki junassa tai kahvilla on sopiva kohta kristallisoida ajatukset esityskuntoon. Tärkeintä on vuorovaikutus, ei arjen yksittäisen asian suuruus tai pienuus.

Tolvasen liikenne tulee puolet somesta, neljännes suoraan ja viimeinen osa Googlesta. Sama trendi on jatkunut pitkään. On mahdotonta ennakoida mikä kirjoitus menestyy ja missä kanavassa. Siksi on parempi olla aktiivinen ja viljellä intohimoisesti. Ainakin itselleni digitalisaatio on pelastus.

Luovu häpeästä ja uskalla menestyä.

More from Ville Tolvanen