Sanna Jylänki // April 06 2016

Pienikin voi olla suuri!

Pikkuinen, siis ihan pikkuinen PPY-yritys mielletään monesti melko turhaksi.

Sehän on vain pieni ja vähäpätöinen. Tuskin se haluaa tai voi kasvaa. Nehän on niitä isojen juttuja! PPY tarkoittaa muuten puhekielessä PirunPientäYritystä, eli yksinyrittävää. Tätä porukkaa on koko Suomen yrittäjämassasta suurin osa ja määrä senkun vain kasvaa kovaa vauhtia.

Onko pieni sitten oikeasti turha? No ei. Suurin osa PPY yrityksistä ovat usein osa jotain isompaa verkostoa tai muuta kokonaisuutta. Jokin suuryritys voi ostaa pieneltä toimijalta jotain tiettyä spesiaalia osaamista, sellaista mitä ei kannata taloon sisään palkata, mutta jota välttämättä tarvitaan eteenpäin menemiseksi. Osaamista näistä pienistä nimittäin löytyy suunnattomasti. Suurimman haasteen aiheuttaakin osaamisesta ulospäin kertominen. Mitä osaat, mitä tarjoat, miten voisit hyödyttää verkostosi toisia kumppaneita, kenen puuttuva resurssi olet? Myyntiä ja markkinointia sekä verkostoitumista tarvitaan siis rutkasti!

Muodosta verkostoja!

Pienet voivat siis muodostaa verkostoja ja tarjota palveluitaan yhdessä. Autuaaksi ei toki pelkkä verkottuminen tee, sillä aina tarvitaan myös ”piällysmiestä”, jotakuta tahoa tai henkilöä joka toimii koolle kutsujana ja persiille potkijana. Että hommat tulee hoidettua. Kun puhutaan itsenäisistä yrityksistä, saattaa tämä piällysmiehen pesti toisinaan unohtua ja siksi verkostoissa työskentely ei usein ota onnistuakseen. Höttöiset ja rajattomat verkostot eivät vain toimi. Ihminen tarvitsee aina jonkinlaiset säännöt, ohjeet, aikataulut ja päämäärät. Jonkun, joka pitää lankoja käsissään, edes vähän. Harvassa ovat ne verkostot, jotka pystyvät touhuilemaan ilman yhtään päävastuullista veturia.

Maasta se pienikin ponnistaa…

Voiko pienistä sitten koskaan kasvaa suurta? No totta kai voi! Oletko tullut ajatelleeksi, että käytännössä aivan kaikki firmat ovat joskus olleet pieniä, jopa yhden ja kahden hengen puuhayhtiöitä, joissa hommaa on ensin ”harjoiteltu”. Toisista on sitten aikanaan kasvanut isoja, toiset ovat jääneet pieniksi. Osa meistä jopa tahtoo pysytellä itsenäisinä PPY-yrityksinä maailman tappiin. Koska niin on notkeampaa, niin on helpompaa ja mutkattomampaa. Kun tarvitaan apukäsiä, ne ostetaan toiselta. Kun tarvitaan osaamista, se ostetaan kollegalta. Kun ei tarvita, ei osteta. So simple as that.

Liian usein kuitenkin törmään ylenkatsoviin ja väheksyviin katseisiin puhuessani näiden PPY-yritysten tärkeydestä ja intohimostani työskennellä tällä kentällä. Miksi? Ainiin, koska nämä pikkuiset eivät aina ole kasvu-hakuisia, muodikkaita ja mediaseksikkäitä lafkoja. Ne ovat vain pieniä. Pieniä, mutta eivät todellakaan vähäpätöisiä. Tällä kentällä on puhtia ja osaamista enemmän kuin moni osaa arvatakaan. Miten se puhti sitten tuodaan näkyviin, sitä meidän jokaisen yksin ja kaksin yrittävän on vain koetettava viedä eteenpäin verkostoissamme. Tulla näkyviksi, pieninä mutta niin pippurisina. Rapsuttaa toinen toistemme selkää, verkottua myös isojen kanssa.

Ja hei te isot siellä, kyllä te tiedätte, että täällä osataan, eikös vain? Tehdään yhdessä yrittäjyysyhteiskunta, pienet ja isot yhdessä, rinta rinnan! Pienikin voi olla suuri!

More from Sanna Jylänki