Risto Kuulasmaa // August 05 2016

Presidentin palveluksessa

Screen Shot 2016-08-04 at 18.16.52

Arun Chaudhary sai kolmekymppisenä unelmatyön, hänestä tuli Valkoisen talon ensimmäinen virallinen videokuvaaja. Arun on Obaman hallinnon arkea dokumentoivan West Wing Week YouTube-kanavan luoja. Tänä vuonna Arun työksenteli myös Bernie Sandersin digitaalisen kampanjan luovana johtajana.

Juttelin Tubecon Industry Day -tapahtumaan puhujaksi tulevan Arunin kanssa poliitikan ja tarinankerronnan liitosta, Valkoisen talon digitalisaatiosta sekä siitä miten Arun päätyi Obaman ja salaisen palvelun kanssa tutkimaan piilotettua uima-allasta Prahassa.

Työ jolla on tarkoitus, mitä se tarkoittaa sinulle?

Politiikka, media ja korkeakulttuuri ovat lähtökohtaisesti tylsiä aiheita. Taustalta löytyy kuitenkin yleensä halu muuttaa maailmaa paremmaksi. Minun tehtäväni on tuoda se esiin mielenkiintoisesti.

Taiteellisen työn ja politiikan välissä on kerros, jota on vaikea läpäistä. Seison taiteen ja ja politiikan välissä ja uskon, että olen pystynyt luomaan sillan näiden kahden maailman välille. Se on tehtäväni tekijänä ja dokumentoijana.

Mikä oli suurin oppi Bernien kampanjan luovana johtajana?

Suurin oppi tuli Bernieltä itseltään, hän pakotti meidät kaikki pohtimaan ja tekemään asioita, joissa olisi enemmän merkitystä. Huolimatta siitä, että viestinnästä tuli siten paljon vaikeampaa. Bernie muun muassa halusi valtavasti tekstisisältöä kampanjansa grafiikkaan, joka soti yksinkertaisuuteen tähtäävää vaaliviestintää vastaan. Mutta hän oli oikeasssa, koska monisanaisuus resonoi hänen henkilökohtaisen viestinsä kanssa. Myös yleisö tuntui kaipaavan enemmän nyansseja perussloganien sijaan. Moni 10-minuuttiseksi venähtänyt Bernien nettivideo toimi lopulta snacksizea paremmin. Bernien kampanja yllätti minut sillä, miten yleisö oli valmis kuuntelemaan.

Millainen talentti Obama on videokuvaajan näkökulmasta?

Obama on varmasti temperamentiltaan yksi kärsivällisimmistä presidenteistä. Hän valmistelee kaiken huolella. Obamalle ei tarvitse koskaan kirjoittaa reploja suuhun. Hän on fiksu, hauska, hyvin tarkka ja järjestelmällinen. Kuulostaa hieman oudolta sanoa se ääneen, mutta hän käyttäytyy rationaalisesti. Meillä on niin paljon poliitikkoja, joilla on ylisuuri persoonallisuus ja he ovat hieman outoja, niin hyvässä kuin pahassakin. Obama on siinä mielessä poikkeus.

Obaman kanssa on mukava tehdä töitä, hänen kanssaan ei synny stressiä, ikään kuin pelaisi mukaansa tempaavaa peliä jonkun kanssa. Hänen persoonansa ei muutu kameran sammuttua ja häneen on helppo samaistua. Obamasta välittyy tunne, että tunnet hänet.

Ei siis tarvetta käsikirjoitetulle realitylle?

Ei. Ihmiset rakastavat hänen välittömyyttä ja aitouttaan. Hän myöntää heikkoutensa eikä jaksa aina siivota sotkuista työpöytäänsä. Hän ei aitoudessaan kaunistele asioita, kuten poliitikoilla on usein tapana.

Mitä tarkoittaa, että Obama on ensimmäinen digitaalinen presidentti?

Obaman kauden myötä myös Valkoinen talo meni digitalisaation aallon läpi. Kaikki hallinnon aikana syntynyt digitaalinen materiaali täytyy lakisääteisesti säilyttää ja julkaista. Data.gov on uskomaton arkistointiprojekti. Siihen verrattuna politiikan metadatat ovat journalisimia reilusti edellä. Obamasta on otettu mm. 10 – 20 miljoonaa valokuvaa, jotka kaikki pitää säilyttää jälkipolville. Tuskailen tässä parhaillaan miten siirrän kaikki kuvaamani matskut Macin kovalevyltä Valkoisen talon PC:lle.

Tuletko tekemään töitä Hilarylle tai Trumpille?

En usko, että minua pyydetään työskentelemään Trumpille. Mutta jos Trump voittaa, uskon, että tulisin tekemään todella paljon töitä monelle edistykselliselle organisaatiolle tuottamalla materiaalia, joka kertoo Trumpin presidenttiyden katastrofista. Pöytäni on tällä hetkellä täynnä materiaalia, joka kuvaa Trumpin dystopiaa – tulevaisuuden epätoivottua yhteiskuntaa, jossa on robotteja joilla on Trumpin pää. Toivon, että Hillary pystyy näyttämään meille tien parempaan.

Mikä on ollut mieleenpainuvin hetki Obaman kanssa?

Heti alussa Obama laittoi minut ajamaan hieman reuhahataneen tukkani. Yhden maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen käsky oli melko suora: “Jätkä, sun täytyy mennä parturiin.“

Kerran Obama oli Prahassa allekirjoittamassa ydinaseiden riisuntasopimusta. Työpäivän jälkeen olimme syömässä oman tiimimme kanssa suurlähettilään kartanolla kun Obama yhtäkkiä ilmestyi paikalle ja kertoi kuulleensa, että kellarissa on jotain tosi siistiä. Selivisi, että koko valtavan kartanon kellarikerros oli suljettu siksi, että ensimmäisen suurlähetilään lapsi oli hukkunut siellä olleeseen uima-altaaseen. Kellarin pimeydessä oli puistattava ja pelottava tunnelma, seikkailimme pölyisellä altaalla kuin pelokkaat teini-ikäiset autiossa talossa. Ainoa ero tietenkin oli se, että meitä seurasi joukko aseistettuja salaisen palvelun agentteja. Mutta jälleen tapahtui se, että unohti tekevänsä töitä Amerikan presidentin kanssa (naurua).

obama

President Barack Obama Backstage Reel by Arun Chaudhary:
https://www.youtube.com/watch?v=FfweZ-mVjQE

More from Risto Kuulasmaa