Juho Jokinen // November 01 2013

Printtiä telkkariin

Marmai otsikoi keskiviikkona räväkästi “Forrester: Facebook ei tuota mitään lisäarvoa markkinointiin”. Tutkimus on kiintoisa. Siinä on pyydetty 395:tä johtajaa Kanadassa, USA:ssa ja UK:ssa arvioimaan eri markkinointikeinojen “value your business has achieved”. “Facebook marketing” saa arvosanaksi 3,54 kun listan kärki, “on-site reviews and ratings” saa 3,84. Välisijoille pääsee esim. “word-of-mouth-marketing” arvosanalla 3,74. Listan näet täältä.

Forresterin tutkija on myös kirjoittanut avoimen kirjeen Marc Zuckerbergille, jossa hän kehottaa sosiaalisen median jättiä muuttumaan. Kirjeessä käy ilmi mielenkiintoinen yksityiskohta: vain 15% Facebook-mainonnasta on kohdennettu hyödyntäen Facebookin tarjoamia sosiaalisia mahdollisuuksia.

85% FB-mainonnasta on kuin printtiä telkkarissa.

Ei ole ihme että (tutkimusta varten haastatellut) markkinointijohtajat eivät ole tyytyväisiä. Kun mediabudjettia käytetään näin, klikit ovat harvassa ja kalliita. Ilman targetointiakin mainontaa toki voi tehdä, mutta heti en keksi esimerkkiä miksi. Facebook-mainonnan hienous on juuri sosiaalinen targetointi, jossa FB lisäksi ui vastavirtaan: mitä tarkemman kohderyhmän keksit, sitä halvempaa on mainontasi.

85% on huima määrä. Se paljastaa, että isotkin toimijat ovat jättäneet kotiläksynsä tekemättä. Ei kai sinun brändisi heitä rahaa FB-mainontaan vailla ymmärrystä platformista?

Tutkimuksen voi tilata hintaan 499 euroa. Veikkaan että Forrester on tehnyt muutamassa päivässä sievoisen tilin. Digitaalisesti.

More from Juho Jokinen