Jarno Kartela // October 11 2013

Rakastu tietoon

Tiedon määrä ja sen eksponentiaalinen kasvu ylittää jo ymmärryksemme rajat. Generoituipa tietoa giga, tera tai petabittejä vuorokaudessa ei oikeastaan ole enään niin merkityksellistä. Olemme ylittäneet rajan, siirtyneet täysin uudelle tiedon aikakaudelle. Uudella aikakaudella on myös uudet pelisäännöt. Jos et itse omaksu tai halua omaksua uusia pelisääntöjä, kilpailija tekee sen varmasti. Olkaa kuitenkin huoleti, vielä ei ole liian myöhäistä.

Uudella aikakaudella on myös uudet pelisäännöt

Ympärillämme on sensoreita jotka keräävät tietoa liikkeistä ja vuorovaikutuksesta ympärisön kanssa. Luomme itse tietoa jatkuvasti kun käytämme mobiililaitteita, kulutamme sisältöjä ja käymme ostoksilla joko verkossa tai kivijalassa. Töihin ajaessa auto ehtii keräämään tilannetietoa matkan kulusta puolen tunnin aikana enemmän kuin itse pystyisi luomaan kirjoittamalla novelleja lopun ikäänsä. Kaikesta vuorovaikutuksesta jää digitaalinen jalanjälki, kaikki voidaan tallentaa.

Minä rakastan tietoa. Olen sitä mieltä, että selviytyäkseen digitalisoitumisesta ja luodakseen kilpailukykyä uusilla liiketoimintamalleilla, paremmalla palvelulla, sekä älykkäillä myynnin ja markkinoinnin ratkaisuilla myös yritysten pitäisi rakastaa tietoa. Vaalia ja analysoida niitä digitaalisten jalanjälkiä, jotka sijaitsevat yrityksen siiloissa ja niiden ulkopuolella. Ymmärtää asiakasta ja palvella sen mukaisesti. Oppia tuntemaan jokainen asiakas niin hyvin, että tätä asiakasymmärrystä voidaan hyödyntää kaikilla yrityksen liiketoiminnan alueilla, vajoamatta yksittäisten pisteratkaisuiden synnyttämään suohon. 

Myynnin ja markkinoinnin asiakasymmärrykseen liittyvät pisteratkaisut eivät ole kestävä kilpailukyvyn pohja. Luonnollisesti voit personoida vaikka jääkaapin oveen sijoitettavan tiedon, mutta tieto ja sen hyödyntäminen pääsevät oikeuksiinsa vasta sitten, kun ymmärtää mitä poikki organisaation luotavalla asiakasymmärryksellä voidaan todella saavuttaa.

Asiakasymmärrys ei ole yhden funktion asia. Voimme analytiikan keinoin pureutua siihen, kuka asiakkaista tulee todennäköisesti poistumaan seuraavan kuukauden sisällä. Osaamme tutkia, mitkä tuotteet myyvät kivijalassa parhaiten paketteina ja kenelle erilaisia markkinointikampanjoita voidaan kohdistaa. Saatamme synnyttää loistavia palvelukokemuksia asiakasymmärryksen pohjalta. Kaikissa näissä tapauksissa puhutaan Data Sciencesta, Harvard Business Review:n mukaisesti vuosikymmenen seksikkäimmästä ammatista ja aihealueesta. Ilmiön taustalla on juurikin rakkaus tietoon ja palava tahto käyttää tietoa älykkäämmin liiketoiminnan hyväksi.

Hypen taustalla on paljon hyvää, paljon asioita joista voidaan ammentaa parempaa liiketoimintaa. On ollut alusta alkaen selvää, että liiketoiminta määrittelee analytiikan pelisäännöt. Lähtökohtana on aina mielenkiintoinen liiketoimintaongelma, jonka ratkaisun tukena analytiikan menetelmiä voidaan hyödyntää. On se sitten keskimyynnin nostaminen, älykäs markkinointi, parempi asiakaspalvelu, asiakaspoistuman eliminointi tai uusien liiketoimintamallien löytäminen, Data Sciencen perimmäinen tarkoitus on ajaa parempia päätöksiä kaikkialla organisaatiossa. Kaikissa niissä tilanteissa joissa tarvitaan tietoa päätöksenteon tueksi. Data Science on seksikästä, koska sen avulla voidaan löytää uusia tapoja nähdä digitaaliset jalanjäljet merkityksellisinä informaation palasina, auttamassa liiketoimintaa palvelemaan asiakkaita paremmin. Se on seksikästä, koska siinä käytetään edistyneitä teknologioita ja menetelmiä asiakasymmärryksen saavuttamiseksi ja loistavan palvelun luomiseksi. Se on seksikästä, koska aiheen asiantuntijat sekoittavat tieteen ja teknologiat saumattomasti liiketoimintaan.

En keksi parempaa aihetta, jonka parissa saisin työskennellä. Analytiikan osaajien ja analytiikan ratkaisuiden tarve tulee kasvamaan räjähdysmäisesti tulevan 12 kuukauden aikana. Olkaa kuulolla.

@JKartela

More from Jarno Kartela