Mirja Kanerva // June 09 2015

Ratkaisu negatiivisen palautteen antamiseen

Kirjoitin aiemmin blogitekstin positiivisesta palautteesta. On helppo sortua ajattelemaan, että positiivisen palautteen antaminen olisikin yksinkertaista. Mutta kuinka toimitaan sitten, kun täytyisi antaa negatiivista palautetta?

Tutkimusten mukaan työntekijät reagoivat negatiivisesti saamaansa kritiikkiin yli puolet kerroista. Positiivisesti he reagoivat kritiikkiin ainoastaan joka kolmastoista kerta. Todennäköisin reaktio kritiikkiin on siis negatiivinen.

Jos hyvä tuuri käy, kritiikillä ei ole vaikutusta ollenkaan. Kritiikistä on todennäköisesti apua vain kerran kolmessa viikossa, jos annat kritiikkiä lähes jokaisena työpäivänä. Ei kuulosta kovin hyödylliseltä lähestymistavalta. Lisäksi kun keskitymme negatiivisiin asioihin, vahvistamme aivoissamme niitä johdotuksia, jotka aiheuttivat epäonnistumisen alunperinkin.

Olemme jo valmiiksi todella hyvä itsemme kritisoinnissa, sillä jokainen ihminen on itse itsensä suurin kritisoija. Emme tarvitse tuossa apua muilta. Oma päänsisäinen kriitikkomme pitää kyllä huolen siitä, että tiedämme, mikä meni pieleen ja missä kohtaa olisimme voineet toimia eri tavalla.

Älä siis anna negatiivista palautetta. Unohda palautesämpylät.

On huomattavasti tehokkaampaa antaa ihmisen itse analysoida tilannetta ja pohtia omasta näkökulmastaan, millainen tilanne oli ja miten olisi voinut toimia paremmin.

Harvalla ihmisellä on luonnostaan tällaiseen keskusteluun vaadittavaa mentorointiosaamista. Keskustelu vaatii täyden luottamuksen ilmapiirin eikä ole helppo lähestymistapa. Lopputuloksena on kuitenkin todennäköisemmin se mitä halutaan: oppiminen ja toiminnan kehittäminen seuraavaa kertaa varten.

Lisää työkaluja kriittisten havaintojen käsittelyyn saat halutessasi David Rockin kirjasta Quiet Leadership.

More from Mirja Kanerva