Johanna Lehtonen // January 16 2017

Rimakammoa kaikella rakkaudella

Kymmenen vuotta sitten olin pystyttämässä yhdessä Digitaalisen markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen foorumin eli DiVian kanssa asiantuntijayhteisöä verkkoon, jossa olisi voitu vapaasti keskustella ajankohtaisista aiheista ja vaihtaa näkökulmia. Idea oli loistava, mutta ajankohta vielä ihan liian aikainen. Emme saaneet keskustelua aikaiseksi, sillä laajasta DiViAn yhteisöstä vain pari henkilöä tunsi verkossa omalla nimellään keskustelun ja vaikuttamisen omakseen.

Nyt 2017 tilanne on toinen ja omalla nimellä verkossa vaikuttaminen on normiarkea. Joka päivä useat asiantuntijat ja johtajat ottavat ensiaskeleensa kohti vaikuttamista verkossa ja uskaltautuvat laittamaan omat ajatuksensa alttiiksi toisille näkemyksille sekä myös kritiikille. Henkilöbrändäyksestä ja vaikuttamisesta keskustellaan aktiivisesti. Myös suunnitelmallisuus ja tavoitteiden asetanta ovat nousseet esille useissa verkkokeskusteluista.

Mahdollisuuksia omien ajatusten esittämiseen on monia. Jos haluaa lähteä kirjoittamaan, se käy helposti esimerkiksi Linkedin Pulsen -blogialustalla. Kirjoittaa voi myös yrityksensä blogiin tai avata oman blogin nimellään tai itseään kiinnostavalla teemalla. Vierailijakynäilijäksi voi myös kirjautua ja ilmoittautua Digitalist Networkiin tai Toiseen Mielipiteeseen. Lisäksi monet verkostot ja yhdistykset ottavat mielellään asiantuntijakirjoituksia omiin blogeihinsa.

Mistä kirjoitan ja miten erotun?

Lähtökohtaisesti olisi hyvä kirjoittaa juuri niistä teemoista ja aiheista, jotka itseä kiinnostavat. Tällöin omakohtainen innostus ja kiinnostus aiheeseen välittyvät helposti myös lukijalle. On myös hienoa, jos pystyy auttamaan tai avaamaan ajankohtaista ja pinnalla olevaa aihetta tai tuomaan siihen oman erilaisen näkökulmansa.

Jos ei heti tunne saavansa tuntumaa omaan kirjoitustyyliinsä tai -sävyynsä, niin ei huolta. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla, samoin kuin esiintymään oppii esiintymällä. Ja apua oman kirjoituksen sparraukseen löytyy ja saa varmasti, kunhan vain uskaltautuu kysymään.

Tärkeää on löytää myös oma rytmi ja rutiinit kirjoittamiseen, sekä se tärkein eli oma sisäinen motiivi. Monelle kirjoittaminen on lähes terapiaan rinnastettavaa toimintaa – mielessä pyörivät asiat tulee samalla jäsenneltyä ja analysoitua. Lisäbonuksena saa huippufiiliksen, kun onnistuu oivalluttamaan tai auttamaan lukijoitaan.

Rimakammon kynsissä

Mitä enemmän irrottaa itsestään kirjoitukseen, niin sitä enemmän pelottaa kirjoituksen julkaiseminen. Tämä on puhtaasti omakohtainen kokemukseni. Usein yhtä pelottavaa on se, ettei kukaan reagoi kirjoitukseen mitenkään kuin sekin, että joutuu myrskyn silmään ja rankan ja asiattoman kritiikin kohteeksi. Ensimmäinen vaihtoehto on näistä usein se todennäköisempi. Onneksi kirjoitustyylin valinnallaan pystyy pitkälti valitsemaan, kummalle puolelle reagointijanaa tulee päätymään.

Vaikka oman kirjoituksen läpimenoa on helppo seurata ja analysoida, ei kirjoituksensa onnistumista kannattaisi ylianalysoida, sillä jokainen kirjoitus on vain pisara meressä. On myös hyvä muistaa, että verkkovaikuttamisessa toisten huomiointi ja auttaminen ovat aitoa välittämistä.

Jakamalla kanssakulkijoiden hyviä tarinoita, opit myös itse ja kasvatat samalla omaa verkostoasi sekä saat silmäpareja ajatuksillesi ja kirjoituksillesi.

More from Johanna Lehtonen