Ville Tolvanen // May 15 2015

Sankariyritys

Mikä tekee yrityksestä tai yrittäjästä sankarimaisen?

Tätä pohdin pitkin viikkoa innovaatioiden, rohkeuden, kasvun, strategian ja tekemisen lomassa. Mikä erottaa jyvät akanoista ja miten menestyjistä tulee niin hyviä? Heitän hajatuksen tai kaksi aiheesta.

Vuosien varrella olen enemmän ja enemmän alkanut pohtimaan menestyvää yritystoimintaa sekä menestyvien artistien, taiteilijoiden ja huippu-urheilijoiden kautta. En koskaan ole ollut huipulla edellä mainituissa aiheissa. Nuoruudessani olin aktiivinen sekä urheilun että musiikin harrastaja, mutta hyvät harrastukset haihtuivat jonnekin.

Sanotaan parhaiten pärjäävän heidän, jotka ymmärtävät harjoittelun, levon ja kehittymisen kultaisen kolmion. Itse toteaisin 1) määrätietoisesti, 2) kurinalaisesti ja 3) suunnitelmallisesti itseään johtavien onnistuvan keskimääräistä paremmin. On ymmärrettävä omia vahvuuksia, heikkouksia ja mahdollisuuksia.

On uskallettava ja haluttava kehittyä ja oikeaa työtä on tehtävä joka päivä.
Ihminen on suunnitelmallisen toiminnan ja kurinalaisuuden pahin vihollinen. Meillä on aina mielitekoja, haluja, mielialoja ja tunteita eri tilanteista. Pidän ajatusta työn tekemisestä yhdessä tilassa työajan puitteissa täysin pimahtaneelta. Ihminen ei ole vuorotyöhön pystyvä robotti vaan henkevä olento, jonka tuottavuutta ja luovuutta on sekä ruokittava että kahlittava.

Mitä huippu-urheilija tekee kiireen keskellä? Jokaisella menestyvällä ja kehittyvällä yrityksellä on liikaa töitä. Ei urheilija lopeta harjoituksia. Periksi ei ainakaan anneta. Urheilija listaa tehtävät, rakentaa harjoittelusta, lepäämisestä ja palautumisesta prosessin ja ryhtyy herkällä syklillä mittaamaan tuloksia.

Joskus muutoksia ihmisen mielessä ja fysiikassa mitataan vuorokauden sisällä. Jatkuvasta, läpinäkyvästä ja älykkäästä mittaamisesta pitäisi tehdä hyve liike-elämässä. Vain jatkuvalla palautteella työtä voidaan kehittää ja tarvittaessa kuormittaa uudella tavalla. Ensimmäisenä on sumuisen ja sekasotkuisen arjen sijaan ymmärrettävä mitkä ovat tehtävistä tärkeimmät ja miten ja milloin ne on tehtävä.

Aika usein sankariyritys sanoo, etteivät he koe tekevänsä työtä ollenkaan. Silloin haaveet, intohimo, motivaatio, arvot ja tekeminen kohtaavat toisensa. Ihminen saa työstään täyttymystä. Ihminen on valmis tekemään työläitäkin vuoroja kerta toisensa perään. Motivaationa ei ole raha eikä pakko, vaan aito halu tehdä hyvää ja onnistua.

Sankariyritys on arjen jättiläinen.
Toimija jota sekä sen ihmiset että asiakkaat kiittävät. Usein sankariyrityksessä sisäinen asiakas on vielä maksaavaakin tärkeämpi. Kulttuurissa halutaan tehdä hyvää niin yhteisön sisällä kuin ulkopuolellakin. Sankarit loistavat siilojen ja turhien rakenteiden poissaololla. Kulttuuri johtaa arkea ja strategian muodostumista. Kulttuurissa vaalitaan hyviä tuloksia niin kassassa kuin asiakkaissakin.

Kuka tahansa voi olla sankariyrittäjä, tehdä työtään sankarimaisesti tai rakentaa yrityksestään sankarin. Tarvitaan vaan aidosti halua, kykyä ja sitkoa tehdä oikeita asioita arjesta ja ympäristöstä piittaamatta.

Arjen sankarit antavat panoksensa aina mahdollisimman hyvin yhtä ihmistä suurempien ihanteiden puolesta.

More from Ville Tolvanen