Mari Rihti // May 24 2016

Science fiction on totta tänään

Kuusi vuotta sitten ajatukselle itsekseen ajavista sähköautoista naurettiin. Samoin pilveen siirtyneestä musiikista, joka on kaikkien käytettävissä digitaalisessa muodossa.

Vuosi 2016. Maksamme alle kymmenen euroa kuukaudessa miljoonien kappaleiden jatkuvasti päivittyvästä digitaalisesta musiikkikirjastosta. Musiikista on siis käytännössä tullut ilmaista. Musiikkibusiness on vaikeuksissa, kun yksittäistä levyä ei enää voikaan myydä kuluttajalle 20 euron kappalehintaan. Levy-yhtiöt eivät kuitenkaan olleet kymmenen vuotta sitten kiinnostuneita miettimään, mitä niiden liiketoiminnalle tulee lähitulevaisuudessa tapahtumaan.

Nyt YouTube ja Spotify ovat maailman suurimpia musiikkiyhtiöitä.

Pankkipalvelut menevät mobiiliin. Pankit, jotka eivät näe, että omaisuudenhoito tulee tapahtumaan online-alustoilla ja rahansiirrot sovelluksilla, tulevat kuolemaan pois viiden vuoden sisällä. Median tulevaisuus on hologrammeissa, virtuaalisessa todellisuudessa sekä lisätyssä todellisuudessa (augmented reality). Keinoäly tuottaa sisältöjä ihmisen puolesta. Päättäjät eivät tee isoja päätöksiä yrityksissä esimerkiksi intuitiivisesti, vaan ne tehdään big dataan sekä ennakoivaan analytiikkaan pohjautuen.

Kymmenen vuoden sisällä lapsesi eivät osaa ajaa autoa ilman tietokonetta eivätkä osaa tankata siihen bensaa. Miten tämä tulee muuttamaan vaikkapa autokoulujen tai huoltoasemien ja öljy-yhtiöiden liiketoimintaa? Autoista tulee pyörillä kulkevia ohjelmistoja. Teslan uutta “halpamallia” varattiin ensimmäisen viikon aikana 350.000 kappaletta, vaikka kukaan ei edes tiedä, minkälainen kyseinen malli tulee olemaan.

Digitalisaatio muuttaa radikaalisti sekä yritysten että ihmisten elinympäristön

Voit keskustella Google Translate -ohjelman tai vastaavan sovelluksen avulla ihmisen kanssa, vaikka teillä ei olisi yhteistä kieltä. Pian voit puhua tietokoneellesi ja pyytää sitä vaikkapa varaamaan sinulle lentoliput tai hotellihuoneen. Jatkossa siirrymmekin nettisivuista ja sovelluksista käyttämään älykkäitä digitaalisia assistentteja (Intelligent Digital Assistant, IDA) ja botteja, joita voit pyytää ostamaan äidillesi kukkia tai varaamaan sinulle pöydän lempiravintolastasi.

Ruotsi suunnittelee siirtyvänsä digitaaliseen rahaan ja luopuvansa käteisestä. Terveysteknologia eli eHealth tulee mullistamaan terveydenhuollon. Google rakentaa globaaleita aivoja, jotka tietävät kaiken sinusta ja ystävistäsi. Digitaalisuus tarkoittaa siten myös sitä, että yksityisyydestä tulee ongelma. Ihmiset tulevat käyttämään enemmän rahaa yksityisyytensä ja turvallisuutensa suojaamiseen kuin koskaan aiemmin. Datasta tulee uusi öljy.

Muutos on tällä hetkellä eksponentiaalista. Kaikki mikä voidaan digitalisoida, tullaan digitalisoimaan. Toisaalta asioista, jotka eivät ole digitalisoitavissa, tulee erittäin arvokkaita. Digitalisaatio tuo mukanaan myös ison vastuun. Teknologistuvan maailman suurin uhka onkin kyberterrorismi.

Miten sinä olet varautunut muutokseen? Oletko miettinyt, miten yrityksesi tulovirrat ja ansaintamallit tulevat muuttumaan – mahdollisesti jo muutaman vuoden sisällä? Oletko varautunut toimialasi disruptiivisiin innovaatioihin, jotka saattavat viedä asiakkaasi ja tehdä liiketoimintasi nykymallissaan tarpeettomaksi? Oletko miettinyt, miten teet asiat jatkossa tietoturvallisesti, kun esimerkiksi Internet of Things (esineiden internet) räjähtää käsiin?

Kirjoitus perustuu futuristi Gerd Leonhardin esitykseen PING Helsinki -tapahtumassa. Sonera toi Leonhardin Suomeen luomaan katsauksen digitaaliseen tulevaisuuteen, joka tulee radikaalisti muuttamaan sekä yritysten liiketoimintaa että yksilöiden elämää.

More from Mari Rihti