Pasi Räihä // October 09 2014

Sinä olet brändi

En suostu enää kuuntelemaan vastaväitteitä. Sinä olet brändi.
Minulle sinä olet ollut brändi aina.

Olit brändi jo isäsi silmäkulmassa. Äitis rakensi brändiä kun sinua teki.
Nyt vasta oletkin brändi. Ihan kummallinen. Ihminen. Huhhuh.

Mietit vaan hiljaa mielessäsi, että miten sen saa sinusta irrotettua ja otettua pois. Sen brändin. Menisi jo pois koko brändi. Se brändi on jonkun kurjan markkinamiehen salaa takkiisi liimaama halpamainen alennustarra.

Eikä se alennuslappu lähde sinusta irti vaikka kuinka kiskoo.
Vai olisiko sittenkin niin että sinä itse teet itsestäsi alennustarran?
En suostu enää katselemaan tuota pelleilyä. Sinä olet brändi.

Ja vaikka nyt kupsahtaisit sen synkän virran pohjattomaan syliin kesken tämän lauseen, olisit yhä brändi. Intä vaan vastaan, se kuuluu sun brändiisi.

Sinä olet brändi.

Tiedätkö, ei se mitään. Ole vaan brändi. Mene peilin eteen ja sano kymmenen kertaa ”minä olen brändi, oi ihana valo, minä olen brändi, onko portit jo auki”. Kyllä se lopulta menee jakeluun ja perille. Kun sitten nokkeluuksissasi tajuat eräänä päivänä jossain pullantuoksuseminaarissa olevasi brändi, laskeskelet nokka täristen, että voisit olla parempikin brändi.

Siitä se sitten alkaa. Brändinrakennus. Se on ihan sama kuin kehonrakennus. Alat intensiivisesti tekemään sitä SUN juttua. Toistelet niitä sun sarjoja hamaan tappiin jatkuvasti kiihdyttäen tahtia. Keskityt vaan pumppaamaan omaa brändiä naama irveessä. Muista hymyillä muille leveästi.

Ota ne muut mukaan sun brändinrakennukseen. Sillä se brändi ei ole se mitä sä trimmaat, vaan se on se miten ne muut näkee sun brändin. Susta tulee lopulta oikea oman brändin supernaama just sen takia. Sua haastatellaan ja haistatellaan.

Ristiriitaisten kommenttien hevonmyrskynsilmässä sä opit olemaan tyynenä. Paljon on roinaa, jota sun brändin tulee vaan kestää. Niin se on kaikilla tosi vahvoilla. Ja ne kaikki kovat brändit kestää sen leikiten kuin nainen tai ne putoo pois pelistä kuin mies. Häpeissään.

Lopulta, vaikka sun brändinrakennus ei koskaan pääty (muista tää), lopulta kaikki tituleilaa sua leikkisästi Terminaattoriksi ja haluaa kutsua sut kotiinsa. Varustelekasta ne soittelee sulle helikopterista osallistumaan johonkin ja sua leivotaan presidentiksi. Ja silloin sä muistelet, että joskus oli aika, jolloin sä luulit että sä et olisi brändi.

Kysymys on siitä milloin sinä alat kehittämään brändiäsi ja teet siitä oman tähtesi. Sillä jos vain lainehdit vailla päämäärää, yrittämättä edes kasvaa tähdeksi, teet saman virheen kuin kovin iso kakkupala suomalaisista yrityksistä. Ne keskittyvät olemaan jotain, joka ei ole oikein mitään. Älä tee niin.

Kirjoitettu Digitalist Networkin Henkilöbrändäys pop-upin inspiroimana.

More from Pasi Räihä