Matti Lintulahti // September 22 2015

Sisältömarkkinoinnin tila 2015: Liian paljon roskaa, liian vähän hyödyllistä sisältöä

Tuntuuko, että Suomessa on jo liikaa sisältömarkkinointia?

Että yritykset tuottavat jo liikaa sisältöjä? En ihmettele, jos siltä tuntuu, koska sisältömarkkinoinnista on tullut digitaalisen markkinoinnin hype ja sisällöistä uusi synonyymi mainonnalle, kärjistäen sanottuna.

Liikaa sisältöjä ja liikaa sisältömarkkinointia on totta ja suurin yksittäinen uhka fiksulle markkinointiviestinnälle. Miksikö? Koska tällä hetkellä yritykset tuottavat liikaa surkeaa sisältöä ja aivan liian vähän arvokasta ja laadukasta sisältöä.

Jokainen meistä kohtaa valtavan jatkuvasti kasvavan viestitulvan päivittäin. Vain parhaat viestit, ne parhaat meitä auttavat, hyödyttävät ja viihdyttävät sisällöt pääsevät filtteriemme läpi vaikuttamaan ja vakuuttamaan meitä. Niitä me jaamme ja suosittelemme.

Kun yhtälöön lisätään yhä enemmän ja enemmän erilaisia sisältöjä, yhä useammasta lähteestä, tekijöinä oman osaamisen ylärajoilla toimivat muut kuin tarinankerronnan ja journalismin parhaat ammattilaiset, niin mitä tapahtuu: Hukumme huonoon sisältöön.

Tähän on kolme syytä:

1. Kuilu hyvien osaajien ja keskinkertaisten välillä on suuri.

Erinomaisten sisältöjen tekeminen vaatii sellaista tarinankerronnan ja journalistisen sisällön tekemisen osaamista, jota yritysten markkinointiviestinnän yksiköillä, digitoimistoilla, seo-toimistoilla, some-toimistoilla, mainostoimistoilla ja viestintätoimistoilla ei perinteisesti ole. Kun keskinkertaiset osaajat lähtevät tuottamaan sisältöjä, tuloksena on liikaa keskinkertaista sisältöä, sitä samaa kuin kaikilla muillakin.

2. Sisältöstrategian puute tai liian kevyesti tehty sisältöstrategia.

Ei olla mietitty kunnolla, kenelle sisältöjä tehdään, miksi niitä tehdään, miksi yleisö haluaisi niitä kuluttaa, miten sisältöjä tehdään ja mitä niillä tavoitellaan. Pikemminkin strategiana on tuottaa sisältöjä kun kaikki muutkin niin tekevät. Ja samaan aikaan fiksut yritykset tekevät paremmin ja toisin kuin muut.

3. Ei ole löydetty omaa julkaisijan lokeroa.

Tuotetaan liikaa samankaltaista sisältöä, jota kaikki kanavat ovat jo muutenkin täynnä, kun pitäisi löytää juuri se oikea oman median lokero, jossa voidaan oikeasti olla parhaita.

Mennään konkretiaan: Kolme mainiota esimerkkiä oman lokeron löytäneistä, joista kannattaa ottaa mallia:

  1. Lankavalmistaja Novitan Novita lehti ja klubi ovat ykkösmesta neulojille.
  2. IT-yritys Receptumin blogista on tullut merkittävä media apteekkareille kuulla ensimmäisenä tulossa olevia asioita ja oppia miten muut apteekkarit kehittävät apteekkejaan paremmiksi.
  3. Kitarakauppa Custom Soundsin Backstage-verkkolehti on kitaristien ykkösmedia Suomessa.

Mitä siis tehdä, jos ei halua olla yksi osa trendiä nimeltään “tehdään sitä samaa sisältöä mitä muutkin”?

Tässä on resepti, joka toimii

  1. Erinomaisten sisältöjen luominen alkaa oman yleisön tuntemisesta: mitä he ajattelevat, miten he tuntevat, mitkä ovat heidän ongelmansa ja intohimonsa, mitä he rakastavat ja vihaavat, mistä he välittävät ja mistä he ovat täysin välinpitämättömiä. OIkeita kysymyksiä on vielä paljon enemmän, mutta toivottavasti oivalsit mistä homma käynnistyy.
  2. Löydä se oman median lokero, jossa voit oikeasti olla muita parempi. Paras tiedon, hyödyn tai viihteen tarjoaja yleisöllesi. Aihe, jonka tiedät erinomaisesti ja josta välität ja jonka avulla voit auttaa yleisöäsi.
  3. Tee sisällöt erinomaisesti ja ammattimaisesti. Näytä, että autat ja välität yleisöstäsi. Älä sano vaan tee tekoja. Älä tyydy keskinkertaiseen ja kevyeen tarjontaan. Tee se, mitä teet, hyvin ja paremmin kuin muut.
  4. Ole intohimoinen. Jos et näytä intohimoasi yleisöllesi, sinua ei uskota, eikä parasta synny. Jos et uskoa sisältöjesi erinomaisuuteen, eivät muutkaan usko.
  5. Ajattele strategisesti ja pitkäjänteisesti. Tee, johda, mittaa, opi, paranna askel askeleelta, niin että liiketoimintasi hyötyy. Mutta muista, että oman median luominen on maraton eikä lyhytaikainen mainoskampanja. Oman median avulla rakennetaan brändiä ja kilpailuetua, autetaan ja sitoutetaan omia asiakkaita suosittelijoiksi.

Loppusanat: Rehellisyyden nimessä on pakko sanoa, että erinomaisen sisällön tekeminen ei ole koskaan ollut helppoa. Se on vaikeaa, ja mitä enemmän sisältöjä maailmaan tuotetaan, sitä vaikeammaksi se tulee.

Hyvän sisällön tekemiseen ei ole oikopolkua.

More from Matti Lintulahti