Janne Nyyssönen // September 24 2013

Sisältömarkkinointia ja fiksua mainostamista

Kaikki, jotka tällä hetkellä tekevät markkinointia, haluavat tehdä sisältömarkkinointia. Se on se uusi juttu. Pakko tehdä, kun kaikki muutkin tekevät. Onko sisältömarkkinointi vastaus kaikkeen tarpeeseen? Onko kaikki verkossa nykyisin tapahtuva markkinointi sisältömarkkinointia? Tuntuu, että monella on väärä käsitys sisältömarkkinoinnista. Monessa tapauksessa se, mitä yritys oikeasti tekee verkossa, on mainostamista, ei sisältömarkkinointia. Mainostamisessa ei ole mitään pahaa, vaikka se onkin saanut muutamassa vuodessa paljon lokaa päälleen.

 

Mitä sisältömarkkinointi on?

1. Tarkoitus on hankkia ja pitää asiakkaita.
2. Tarkasti rajatulle kohderyhmälle tuotettua hyödyllistä, jaettavaa ja hauskaa tietoa.
3. Toimitetaan säännöllisesti ja jatkuvasti.

Hankitaan ja pidetään asiakkaita kohderyhmälle luodulla hyödyllisellä, jaettavalla ja hauskalla tiedolla. Tätä tehdään jatkuvasti. Jos puhutaan kampanjoista, ollaan mainostamisen puolella. Jos sisältömarkkinoinnillasi on alku- ja loppuajankohta puhutaan mainostamisesta. Jos sisältö ei tuo arvoa asiakkaalle, puhutaan mainostamisesta.

Jos sisältö ei tuo arvoa asiakkaalle, puhutaan mainostamisesta

Voidaan yleistää, että sisältömarkkinointi toimii niihin ihmisiin, joilla on ostohousut jalassa tai ovat jo ostaneet sinulta.

 

Mitä tehdä ja tarjota niille, jotka eivät ole tällä hetkellä ostamassa sinulta eivätkä ole vielä ostaneet?

Sosiaalinen verkko rakentuu mikrosisällöstä. Facebook päivitykset, twiitit, Instagram kuvat, Youtube videot ja niin edelleen ovat mikrosisältöä. Lyhyttä, helposti nautittavaa ja jaettavaa sisältöä. Molemmille sisällöille, fiksulle mainostamiselle ja sisältömarkkinoinnille on oma selkeä tarkoitus.

Täytyy ymmärtää miten ja miksi ihmiset käyttävät eri asioita verkossa. Verkko muuttuu jatkuvasti nopeammaksi. Lyhyempi huomioaika, lyhyempi sisältö. Mitä nopeammin asiakas saadaan klikkaamaan, sitä parempi. Muuten huomio keskittyy jo etsimään jotain mielenkiintoisempaa. Jokainen alusta, jota yrityksesi verkossa käyttää vaatii oman sisältösuunnitelman. Facebookissa toimivat kuvat ja lyhyet videot. Twitterissä mietelausemaiset mielipiteet. Jokaisella alustalla on omat erikoisnyanssit. Yksi suunnitelma ei kata kaikkia tarpeita. Mieti omaa käytöstäsi. Miten sinun käytös muuttuu alustasta toiseen? Blogiin kommentoimisen kynnys on huomattavasti korkeampi kuin blogista keskusteleminen Twitterissä.

 

Hyvä sisältö muuttuu mainokseksi verkossa.

Verkko antaa fiksuimmille ja nokkelimmille suunnattoman mahdollisuuden hyödyntää verkossa ja sen ulkopuolella syntyviä ilmiöitä. Varusteleka on mielestäni yksi Suomen parhaista mainostajista. En tiedä ovatko he enää pitkään aikaan maksaneet mainostamisesta. He luovat paljon tarkasti kohdennettua mikrosisältöä Facebookiin, jota kohderyhmä jakaa eteenpäin. Hyvä esimerkki ajankohtaisen aiheen hyödyntämisestä on Varustelekan Vankka Hetero t-paita. Sattumalta alla oleva kuva tuli vastaan Facebookissa tätä kirjoittaessa.

nysses_leka

Fiksu mainos verkossa toimii koukkuna. Kun asiakas tarttuu koukkuun, on häntä helppo lähteä kelaamaan kohti ostotapahtumaa.

 

Fiksu mainostaminen verkossa ei maksa miljoonia.

Yhdysvaltalainen keksifirma Oreo juhli yrityksen 100-vuotista taivalta julkaisemalla 100 päivän ajan verkossa yhden kuvan, joka liittyi siihen kyseiseen päivään.

nysses_oreo

 

Kiinnostavaa, helppoa ja jaettavaa.

Oreo on ymmärtänyt, että viesti verkossa täytyy olla kontekstissa vastaanottajan kanssa. Ilman kontekstia ei synny tunnetta. Oreo on saanut valtavasti mediahuomiota 100-vuotiskampanjalla. Miksi maksaa siitä, että joku jakaa sinun viestiä eteenpäin, kun saat suuremman vaikutuksen luomalla loistavan viestin ja antamalla sen muiden jaettavaksi?

Sisältömarkkinoinnista puhuessa monesti unohdetaan, että yrityksellä on paljon eri ostamisen vaiheissa olevia ihmisiä. Yhdenlainen sisältö ei riitä palvelemaan kaikkia. Sisältömarkkinointi on toimivaa vain niille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita sinun tuotteen tai palvelun ostamisesta. Jos he eivät ole ostamassa juuri nyt tai lähitulevaisuudessa he eivät koe saavansa sisällöstä huomattavaa hyötyä. Fiksu mainostaminen toimii myös niille, jotka eivät ole juuri nyt ostamassa tuotettasi.

 

Kuinka luoda fiksua mainostamista?

1. Mainosta yhteisöllesi.
2. Ole mustavalkoinen.
3. Ole ovela.
4. Tartu ajankohtaiseen aiheeseen.
5. Älä maksa euroakaan.

Sinä tiedät mistä asiakkaasi ja fanisi pitävät. Te olette samalla aaltopituudella, joten puhu heidän kanssa samalla kielellä. Mainosta vain suoraan yhteisöllesi. He ovat sinun fanejasi ja yrityksesi tehokkain vahvistin. Ole mustavalkoinen. Maailma on täynnä tylsiä ja merkityksettömiä mainoksia. Ihmisten huomion ansaitseminen vaatii oveluutta ja ymmärrystä. Mitä mustavalkoisemmin mainostat, sitä varmemmin saat huomion. Tartu ajankohtaiseen aiheeseen. Ole nopea. Tunnissa reagoidessa olet virtuoosi, päivässä hyvä. Viikossa olet jo myöhässä. Älä maksa euroakaan. Verkko on täynnä ilmaisia vaikutusmahdollisuuksia. Käytä niitä. Rakenna yhteisöäsi. Mainosta heidän kautta. Anna viesti heidän jaettavaksi.

Jos yrityksesi sisältömarkkinointi on epäonnistunut, syy on luultavasti siinä, että se ei ole ollut sisältömarkkinointia. Sisältömarkkinointi on loputon suo. Menestys siinä ei tule yhdessä yössä. Yritysblogin pitäminen ei ole helppoa, eikä siihen ole helppoa jatkuvasti luoda laadukasta sisältöä, varsinkin kun lukijamäärät ovat alkuun heikot. Tärkeämmän tuntuiset asiat monesti tallovat hyvin alkaneen sisältömarkkinoinnin jalkoihinsa. ”Ei ollut vain aikaa.”

Markkinointi on yhä mix. Sisältömarkkinointia ja fiksua mainostamista. Sopivassa suhteessa.

More from Janne Nyyssönen