Ville Tolvanen // October 28 2015

Somekuolema

Onko yhteisömme kypsä käsittelemään kuolemaa verkossa?

Aika moni jakaa tietoa lapsistaan, perheestään, lemmikeistään ja parhaista hetkistään ystävien kanssa. Miksi emme samalla tavalla jakaisi keskenämme tietoa surusta ja kuolemasta? Onhan elämän uskottu ainutkertaisuus keskeinen osa matkaamme ajassa.

Pohdiskelin kuolemasta kertomista Facebookissa Jämin laskuhyppääjien onnettomuuden yhteydessä. Silloin sadat ihmiset, varmasti osa tuntemattomiakin, lähtivät jakamaan tunteitaan ja suruansa laajasti koskettaneen onnettomuuden yhteydessä. Minäkin pohdin Perttua ja hänen urheaa veljeään, jonka tunnen Perttua paremmin.

Mitä digitalisaatio tekee tiedolle ja prosesseille? Vähentää ajan ja paikan merkitystä ja työstää niistä erinomaisia käyttöliittymiä. Joku pohti ääneen somessa miten onnistuimme elämään ilman Uberiä ja Airbnb:tä. Niin mullistava on uudenlaisia ja asiakaslähtöisiä markkinapaikkoja luovien konseptien voima. Jos löydämme seuraa Tinderistä ja vauvakuvia Facebookista niin miksi emme muistaisi lähimmäisiämmekin verkossa? Miksi emme jakaisi surua joka viiltää ja koskettaa meiltä ehkä vahvemmin kuin mikään muu tunne.

Radiolegenda ja pokerinaama laittaa suhteemme verkkoon ja suruun koetukselle. Olemmeko valmiita jakamaan surumme luomalla muistomerkkejä lähimmäisillemme mediamaisessa palvelussa? Jussi kumppaneineen yrittää hyvää – on mainio ajatus ottaa surusta sijainti pois ja tehdä siitä yhteistä mikäli maailma on siihen valmis. Oma isänikin kuoli kauan sitten enkä asu haudan kanssa samalla paikkakunnalla. Miksi muistaminen pitäisi olla kiinni ajassa ja paikassa. Muistammehan eläviäkin useassa eri kanavassa.

Pelaako Jussi kuolleiden Facebookia? Digitalistissakin on käynyt niin, että eräs kirjoittajista ei ole enään keskuudestamme. Kesti aikansa kunnes hänen sometuksensa siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Mitäpä jos olisimme siirtyneet somessa muistamisen sijaan kunnioittamaan edesmennyttä siihen tarkoitetussa muistolehdossa?

Kuullostaa ainakin minulle loogiselta. Rohkeutta ja uskallusta tarvittaneen aivoituksia enemmän.

Arvostan Jussia ajattelijana ja rohkeana visionäärinä. Siksi olen täysillä mukana tukemassa muistolehdon tulevaisuutta. Brändikin #willrememberyou on aika onnistunut. Yksinkertaisesti kertoo meille lähes kaiken olennaisen asista. Katso Jussin tunteikas elämänsä suurimmasta mullistuksesta:

 

This is it! Tässä olemme. Omasta tarpeesta lähtenyt, mulle tärkeä hanke on aika nostaa esiin. Katso tämä video ja kerro mitä mieltä olet.

Lähettänyt Jussi Heikelä 27. lokakuuta 2015

Ps. Jussi tulee kertomaan elämänsä mullistuksesta 19.11. 2015 Digitalist Future Commerce –forumiin. Tietysti.

More from Ville Tolvanen