Jari Lähdevuori // April 07 2015

Sosiaalinen liiketoiminta 4 P:n pirtaan

Sosiaalinen media on lyönyt läpi jok’ikisen inhimillisen elämän osa-alueen, joten on vain ja ainoastaan sopivaa, että bisneksenkin näkökulmasta ollaan nostamassa siihen liittyvää keskustelua seuraavalle tasolle: hypetermin “sosiaalinen media” rinnalle on saatu uudehko tulokas “sosiaalinen liiketoiminta”. Käsite on kaikenkattavuudessaan osuva, onhan kyse isosta mullistuksesta. Kattavuus ei kuitenkaan ole pelkästään plussaa, koska se karkottaa käsitteen abstraktion avaruudellisiin sfääreihin, kauas konkretiasta.

Muutama viikko sitten olin tilanteessa, jossa sain avata sosiaalisen liiketoiminnan käsitettä salilliselle kuulijoita, joille sosiaalinen mediakin oli suuri tuntematon oman Facebook-fiidin ulkopuolella. Homman haasteellisuudesta johtuen tein niin kuin jokainen markkinoinnin maisteri tekisi: kaivoin Kotlerin co-pilotiksi rinnalleni. Markkinointi on liiketoiminnan ydin ja 4 peetä ovat klassiset markkinoinnin perusulottuvuudet – siispä liiketoiminnan sosiaalistumista on varsin osuvaa purkaa niiden kautta.

Social Biz 4 Ps - (c) Kurio 2015

Product

Sosiaalinen media on mahdollistanut kokonaan uudenlaisten palveluiden synnyn. Airbnb ja Uber eivät olisi toimineet keltaisilla sivuilla. Myös tuotepuolella tapahtuu uutta, joskin ehkä vähemmässä määrin. Mielestäni mainioin esimerkki tuotteesta, joka on syntynyt some-aikaan, on GoPro-kamera. Haluaisin mennä niin pitkälle ja väittää, että tuotekehitystiimi on miettinyt tuotteen sosiaalisten verkostojen dynamiikan pohjalta innovoiden. Ja menenkin, pahoitteluni totaalisesta lähdemateriaalin puutteesta.

Kun miettii miten upeasti GoPro on osunut extreme-harrastajien haluun jakaa laskunsa/ajonsa/hyppynsä ja miten tämä tapahtuu tänä päivänä VHS-esitysten sijaan YouTube-viraaleissa, mieli haluaa sanoa että tämä oli isona ideana tuotetta kehitettäessä. GoPro on paitsi tuote myös sen mainos: jokainen sillä kuvattu video myy kilpailijoistaan erottuvaa kameraa sadoille, tuhansille ja miljoonille vauhtia kaihtamattomille.

Price

Sosiaalinen media on tuonut meille uuden assetin: dataan pohjaava sosiaalinen valuuttamme. Kuinka iso verkostomme on, kuinka iso vaikutus meillä siihen on, kuinka paljon meihin luotetaan – kaikki tämä rakentaa meidän arvoamme verkossa.

Sosiaalinen valuutta toimii tänä päivänä maksuvälineenä, mikä mahdollistaa uudenlaisen hinnoittelun. Pay with a tweet -tyylisissä toteutuksissa kuluttaja maksaa tuotteesta/palvelusta kertomalla siitä omalle verkostolleen. Hyvän käytännön esimerkin tarjoaa Starbucks, joka on tarjonnut Tweet-a-coffee-kampanjassaan twiitinvälityksellä lähtevää ilmaista kahvia kaverilta toiselle.

Place

Sosiaalinen liiketoiminta on muuttanut jakelua erityisesti kahdesta syystä.  Ensinnäkin monet tuotteet ja palvelut ovat digitaalisesti tilattavissa tai kulutettavissa. Avainsana tähän yhteyteen olkoon ”musiikkiteollisuus”. Toisekseen ihmisten tavoittaminen eri jakeluteitä pitkin on muuttunut – ja etenkin monipuolistunut. Kaiken ytimessä on ”minä valitsen” -ajattelu, josta Netflix on hyvä esimerkki käyttäjän saumattomine siirtymineen laitteelta toiselle ohjelman ”katkeamatta”.

Nyt-liite lähti ensimmäisenä suomalaisena mediana jakelemaan juttujaan WhatsAppin kautta. Missä uudessa kanavassa sinä voit tarjota kuluttajillesi tarjoomaasi? Ja etenkin, missä kuluttajasi haluavat saavuttaa tarjoomasi?

Promotion

Nelikosta eniten somen myötä muuttunut on varmasti promotion eli markkinointiviestintä – viittaahan vuosikausia käytössä ollut termi some-markkinointi lähinnä juuri tähän aspektiin. Sosiaalinen media tuli johonkin markkinointiviestinnän mixin yksisuuntaisten ja vuorovaikutteisten työkalujen välimaastoon (edellisestä esimerkkeinä mainonta ja suoramarkkinointi, jälkimmäisestä henkilökohtainen myyntityö).

Markkinointiviestinnän muutosta kuvaa parhaiten some-aikaan luotu brändi, joka elää ja hengittää vuorovaikutteisuutta, ja näistä ehdoton suosikkini on Beats Pill -kaiutin. Kovaäänisen minikaiuttimen brändäämisen hienous selviää parhaiten tältä videolta.

Parhaat jutut syntyvät yleensä perinteet tuntemalla ja tulevaisuutta hengittämällä – suunta siis kohti sosiaalista liiketoimintaa Kotlerin viitoittamalla tiellä! 

More from Jari Lähdevuori