Matti Lintulahti // January 08 2014

Suomalaisuudesta, robottiautoista, 80-luvusta ja tulevaisuudesta

Suomalainen ei usko ennen kuin näkee

Tämä klisee tuntuu olevan aivan liian totta digitalisoitumisen hyödyntämisessä. Digitalisoituminen muuttaa toimialojen liiketoimintalogiikat, mikä tulee järjestään yllätyksenä toimialalle kuin toimialalle.

Suomalainen kun uskoo vasta kun näkee, ja kun voi nähdä, ollaan jo pahasti myöhässä ja yllättyneitä.

Nokialle tuli yllätyksenä, että puhelimessa pitää olla paljon sovelluksia ja kosketusnäyttö. Medialle tuli yllätyksenä ,että digitalisoituneet palvelut vievät tilaajat ja mainostajat. Kaupalle tuli yllätyksenä, että verkkokauppa yleistyy ja muuttaa kaupan pelisäännöt.

Ja nyt koko Suomelle tulee yllätyksenä, että liikenne automatisoituu ja robottiautot tulevat kaduille.

Yhdysvalloissa osavaltio toisensa perään hyväksyy lainsäädännössä robottiautot yleisille teille. Googlen robottiauto on jo osoittanut, että robotti on ihmistä  turvallisempi kuski. Ruotsissakin on jo kokeilu menossa robottiautojen tuomisesta teille.

Suomessa taas yleisesti naureskellaan moiselle hörhöilylle ja keksitään syitä miksi Suomessa robottiautot joutuvat vaikeuksiin eivätkä voi toimia. Suomessa keskitytään miettimään, miten autoilusta kerättävä verotulo saadaan pysymään korkealla sähköautojen ja vähän polttoainetta kuluttavien autojen maailmassa. Jorma Ollilan johtama työryhmä kehitti liikenne- ja viestintäministeriölle autojen gps-paikannukseen perustuvan kilometriveron.

Onhan sekin digitalisoitumisen hyödyntämistä, mutta entäpä jos Ollila olisi saanut juuri valmiiksi johtamansa työryhmän raportin robottiautojen käyttöönotosta ja alan liiketoimintamahdollisuuksista Suomessa. Oltaisiin aika edistyksellisiä…

Suhtautuminen liikenteen digitalisoitumiseen ja robottiautoihin kuvastaa hyvin digitalisoitumisen hyödyntämisen tilaa Suomessa juuri nyt. Toki Suomessakin on hyviä esimerkkejä digitalisoitumisen hyödyntämisessä investointiteollisuudessa (Kone, Konecranes), mutta yleinen asenneilmasto on vastainen.

Tästä kertoo sekin, että vain 16% suomalaisista on Ylen kyselyssä sitä mieltä, että tällä vuosikymmenellä elämä on Suomessa ollut parhaimmillaan. Peräti joka kolmas kaipaa takaisin 1980-luvulle aikaan ennen kaiken digitalisoitumista, vaikka tilastot osoittavat, että elämisen laatu on parantunut koko ajan.

Me tarvitsemme näkijöitä ja tekijöitä, jotka katsovat menneen sijaan tulevaisuuteen, tarttuvat uusiin mahdollisuuksiin, hyödyntävät tilaisuudet ja rakentavat uutta parempaa Suomea. Millaisena sinä näet Suomen tulevaisuuden ja mitä aiot tehdä sen eteen vuonna 2014?

More from Matti Lintulahti