Minna Timo // August 31 2016

Suomi nousuun verkkokaupalla!

Karoliina Liimataisen ansiokkaan journalistisen taustatyön mukaan viime vuonna jo 7,4 prosenttia koko maailman vähittäiskaupasta tapahtui netissä. Kuluttajat tekivät ostoksia verkossa noin 1 500 miljardin euron edestä kun taas arviot verkkokauppojen määrästä vaihtelevat suuresti. Tuhannen dollarin liikevaihtoon pääseviä nettiputiikkeja on jo satojatuhansia. (HS 14.6.)

Myös kotimainen kauppa digitalisoituu nyt ennennäkemättömällä vauhdilla. Vilkas Group Oy:n neljä kertaa vuodessa julkaistava verkkokauppaindeksi osoittaa, että kaupan alan murros on parhaillaan tapahtumassa. Viimeisimmän verkkokauppaindeksin Q2/2016 mukaan kotimaiset verkkokauppojen myynti on 43% kasvussa verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Luvut puhuvat puolestaan ja suomalaisilla on nyt aika päästä osalliseksi nyt myös verkkokaupan kansainvälisestä kasvusta. Markku Korkiakoski on syystä huolissaan suomalaisen verkkokaupan tilasta. Kuten Markku ohjeistaa, suomalaisten verkkokauppojen kannattaa ensitöikseen kääntää verkkokauppansa englanniksi ja laajentaa kannattava liiketoimintaansa ulkomaille.

SUOMALAISET VERKKOBUSINEKSEN TREND SETTEREIKSI

Vaikka suomalaisten verkkokauppojen kansainvälistymisessä olisikin ollut haasteita, luottamukseni suomalaiseen osaamiseen on vahvaa. Itseäni nuorempi sukupolvi omaa täysin globaalin mindsetin. Uuden sukupolven monilahjakkuudet tulevat perustamaan verkkokauppansa heti globaaleiksi.

Tuotteistaminen ja brändin rakentaminen, jotka eivät perinteisesti ole olleet meidän suomalaisten vahvuuksia, tulevat olemaan luontevaa uusille osaajille. Tästä hyvänä esimerkkinä Jukka Tulensytyttäjän LIEBEfinland -verkkokauppa. Yksinkertainen tuote, hyvin brändättynä, päätyy käytännössä heti verkkokaupan avaamisen jälkeen kansainväliseen muotiblogiin. Tämä puolestaan näkyy suoraan myynnissä. Näin pitääkin olla. Senhän kertoo jo tuotelupauskin: Caps to die for.

Elämme globaalissa taloudessa, jossa mikä tahansa tuote, palvelu tai innovaatio on lähtökohtaisesti heti kansainvälinen, riippumatta siitä, missä se on keksitty. Ne liiketoiminnat, jotka onnistuvat parhaiten tuotteistuksessaan verkossa, tulevat voittamaan markkinaosuutta ja pärjäämään globaalissa kilpailussa.

More from Minna Timo