Antti Sipilä // December 19 2016

Tarina ja henki

Melkein useammin kuin näen loistavia videoita, näen keskustelua siitä, kuinka helppoa videoiden tekeminen on tällä tai tuolla työkalulla.

Se on jotenkin häirinnyt minua. Helpolla tekemisellä on itseisarvoa kun resurssit ovat vähissä ja aloittamisen kynnys on korkea. Mutta ei unohdeta, että paljon tärkeämpää on se, että video on yleisölle helppo katsoa.

‘You’re Telling a Story Using Tools, Not Using Tools to Tell a Story’

– George Lucas

Tarina on tiivistettyä elämäntyötä

Hyvä tarina on todiste tekijänsä tahdosta ja kyvystä tehdä tarvittava työ asiansa esittämiseksi yleisölle parhaalla mahdollisella tavalla. Toimiva tarina näyttää toteen, että tekijä on uhrannut paljon työtä jakaakseen itsestään jotain mielestään tärkeää yleisön elämän parantamisen vuoksi. Se on kiinnostavaa.

Tarinan rooli liiketoiminnassa

Toimiva tarina on skaalautuva tapa näyttää pitävästi eteen, että yritys pystyy ja tahtoo toteuttaa toimivan asiakaskokemuksen.  Jos on osannut tehdä toimivan tarinan, osaa myös tehdä muutkin työnsä.

Liiketoimintamallikin on tarina.

On paljon helpompaa myydä ja markkinoida palvelua jonka olemassaolo itsessään on tarina, kuin kertoa tarinoita irrallisesta työkalusta.

Vain henki voi koskettaa

Tarina välittää myös sen, missä hengessä tarinaa kerrotaan. Vain kertomuksen välittämä tunnistettava henki voi koskettaa yleisöä henkilökohtaisella tasolla. Se on tarinassa se hetki, kun tunnistamme esim. Saara Aallon hengen, hänen uniikin periksiantamattoman tahdon loistaa, jonka hän tuo haavoittuvasti esille tulkinnassaan. Se koskettaa meitä henkilökohtaisesti, ja aiheuttaa meille uuden henkilökohtaisen kiinnostuksen Saaraa kohtaan. Yrityksen brändi voi toimia ja olla parhaimmillaan sen tunnistettava henki. Yrityksen kulttuuria voi johtaa toimimalla ja kertomalla sen tarinaa sisäisesti tietyssä hengessä. Jotta tarinan hengestä tulee tunnistettava, täytyy kertojan ensin tietoisesti päättää mikä se on.

Tekemisen hengen merkitys kasvaa

Kun katsomme kännykästä ensimmäiset 3 sekuntia videosta, jossa näkyy puhuva pää taustassa ilman ääntä, arvioimme mitä tämä on ja missä hengessä se on tehty – ja sen arvion pohjalta päätämme jatkammeko katselua. Ihmiset oppivat arvioimaan sisältöjen, ihmisten ja medioiden henkeä kiihtyvän tehokkaasti aikana, jolloin sisältöjä on niin paljon, ettei niitä lueta tai kuunnella, vaan vilkaistaan.

Tarinan kertojia arvostetaan

Kaikki rakastavat Tove Janssonia tai Walt Disneytä heidän työstämiensä tarinoiden ja niiden tunnistettavan hengen vuoksi. Heidän perintönsä jatkaa erittäin kannattavaa ja edelleen kasvavaa liiketoimintaa. Kunnioitamme hyvän tarinan kertojaa ja luotamme häneen alitajuisesti, ilman älyllistä analyysia, koska tiedämme, että hieno tarina voidaan muotoilla vain aidosti välittäen ja suurella näkemyksellä.

Hyväksi kertojaksi tuleminen vaatii aikaa

Näkemyksen muodostaminen vaatii minimissään viitisen vuotta saman asian jatkuvaa intohimoista tekemistä, ja tahtoa välittää sen kautta jokin tietoisesti valittu elämisen henki. Ne ovat valintoja, joita monet eivät tee koskaan. Ja ne ovat vasta edellytys hyvän tarinan tekemisen yrittämiselle, työn aloittamiselle. Siksi hyvät tarinan kertojat ovat vielä harvinaisempia, kuin hyvät tarinat. Aloita tarinasi kertominen nyt,  ja olet tulevaisuudessa turvassa roboteilta, eivätkä ne koskaan pysty viemään työtäsi, koska niillä ei ole henkeä, eikä näkemystä.

More from Antti Sipilä