Ulla Koret // April 13 2015

Tarina – markkinoijan tärkein työkalu?

Ihmisellä on taipumus keksiä tarinoita – välillä jopa itselleen

Tarinat kumpuavat tunteista; pelosta, vihasta ja rakkaudesta. Tarina myös vaikuttaa tunteisiin ja se on voimakas tapa kommunikoida. Hyvä tarina muistetaan, se koukuttaa ja houkuttaa. Siksi se on markkinoijan tärkeä työkalu. Ja mikä hienointa, tämän päivän ja tulevaisuuden maailmassa tarinaa voi kertoa yhä useammassa kohtaamisessa ja yhä oikeampaan aikaan.

Faktaa vai fiktiota?

Hyvä tarina on totta, mutta pelkkä fakta ei kiinnosta eikä aktivoi ketään. Tarvitaan uniikki idea, joka erottaa yrityksen kilpailijoista ja on helposti ostettavissa jokaisessa asiakaskohtaamisessa. Uniikki idea jalkauttaa yrityksen missiota ja strategiaa niissä jokaisessa. Tarina eletään todeksi.

Ylhäältä alas vai alhaalta ylös?

Hälyisessä maailmassa ihmisen sieto- ja omaksumiskyky on heikentynyt huomattavasti. Epäkiinnostava asia hylätään etenkin verkossa heti. Tarinankertojan pitää osata houkutella asiakas pienten täkyjen avulla isomman tarinan luo. Tämä tarkoittaa usein isoa määrää toistoa ja useita kanavia; ensimmäisellä kerralla klikkausta ei ehkä tule, mutta toisella kerralla aiempaa luontevammassa kanavassa, osuvammassa muodossa, oikeaan aikaan ja hieman eri kulmasta kerrottuna aihe voikin upota. Etenkin, jos se pohjautuu kyseisen asiakkaan käyttäytymisen ymmärtämiseen.

Kasvoilla vai ilman?

Miksi puhutaan nykyään niin paljon henkilöbrändeistä? Yksi syy on varmasti se, että tarina vaatii kertojan ja kasvot. Ihminen haluaa kuulla asioita ihmiseltä – yrityksen tarina tarvitsee kertojia. Ja kertojia saadaan vain jos henkilöstö uskoo yritykseen ja sen tarinaan.

Ilman työtä ei tule tuloksia!

Markkinoijalle tarinan pilkkominen atomeiksi eri kanaviin tarkoittaa hyvää suunnittelua ja raakaa työtä. Oman kokemuksen mukaan se kuitenkin kannattaa. Jokainen atomi rakentaa omalla paikallaan yrityksen isoa tarinaa ja saa ostajan kiinnittymään yritykseen.

Eli töihin siitä!