JP Wirta // September 28 2016

Tarina myy

Merellinen aamu Purjelaivasatamassa valkenee upeana.

Täydellisen kirkkauden rikkoo vain jäänmurtajia osin peittävä mystinen sumu. Vaikka jo aloitin työpäivän kannen alla, en voi laivalta lähtiessäni olla pysähtymättä nauttimaan hetkestä, joka on kuin sadusta. Tiedän sen aiheuttavan kiirettä ehtiä alkavaan digitalist-tapahtumaan, mutta kokemukseni energisoi minut koko päiväksi.

Kävelymatkallani jään miettimään kokemani hetken syvällisyyttä ja kontrastia tulevaan seminaariin. Pohdin, kuinka digipalvelut eivät koskaan voi luoda vastaavaan täyteläistä tunnetta. Ihmisinä olemme analogisia, moniulotteisia ja komplekseja. Yksittäiset digi-palvelut vastaavat usein akuuttiin tarpeeseen, mutta kokonaisuutena haluamme kokea jotain suurempaa.

Seminaarin teema rakentuu myös tarinan ympärille. Tapaan, jolla maailmaa yksinkertaistava tuote ja arvolupaus voidaan muuttaa ihmisille merkitykselliseen muotoon – johonkin johon me voimme samaistua kokonaisuutena eikä vain arvioida yksittäistä palvelua ja sen käyttökokemusta.

Päivän aloittaa vahvasti Comptel todistuksilla siitä, kuinka asiakaskokemus ja sitä ohjaavan tarinan tulee olla organisaation arvontuoton keskiössä. Vahvoilla näytöillä Ari Vänttinen osoittaa markkinoinnin olevan uusi myynti. Sloganien ja pelkistettyjen palveluiden sijaan, loogisesti kehittyvä tarina luo pohjan haastaa markkinan vakiintuneet olettamukset, erottua ja menestyä.

Esityksessä käy ilmi, että tarina ei ole tarpeen vain asiakkaalle. Väkevän tarinan kautta luotu strategia sitouttaa myös työntekijät organisaation arvoihin ja visioon. Tarina luo liiman vakiintuneen henkilöstön ja uusien tulokkaiden välille. Se luo pohjan organisaation kulttuurille ja arvon tuottamiselle ilman yksittäisten toimintojen osaoptimointia.

Tämä on myös Med Group perustajan Ali Omarin huikean kasvutarinan punainen lanka. Esitys kuvaa yksinkertaistetun värikkäästi toiminnan tehokkuuden merkityksen. Koska energian määrä on organisaatiossa vakio, tehokkaampi tuotanto luo tilaa kehittämiselle. Organisaation hukka on usein kiinni kokonaisnäkemyksen ja asiakasäänen puutteesta. Se häiritsee organisaation menestyksen ratkaisevan komponentin, ihmisten, toimintaa. Tähän, jos mihin, yhteiset tarinat ja kokemukset vastaavat. Jaetulla visiolla vältetään #digitalist-standup-Alin suurin pelko #paskatiimieitoimi.

Ja mitä tämä lopulta tarkoittaa – itselleni, tänään, juuri nyt? Tapahtuman tauolla jaan Arille organisaatiomme työstämän uuden tarinan saadakseni apua sen edistämiseen. Hän ei ainoastaan lupaa tukea, mutta toteaa palvelun todennäköisesti olevan sopiva ratkaisu työnalla olevaan kehityshankkeeseen. Oikeat henkilöt ja esittelyt sovitaan nopeasti.

Ehkäpä Ari on oikeassa – tarina myy tuotetta paremmin.

More from JP Wirta