Markus Nieminen // October 29 2014

Tavoitteet ja niitä estävät rajoitteet

Tämä tarina alkaa vuosien takaa. Kävin lukion Helsingin kuvataidelukiossa 90-luvulla. Tuossa kyseisessä lukiossa oli äidinkielen opettaja nimeltä Ruoska. Lempinimen piiskaava opettaja oli saanut vuosia aikaisemmin ja siitä todisteena roikkui huoneen seinällä ihka oikea ruoska.

Ruoska oli erittäin tiukka opettaja ja myös erittäin pätevä. Jos tunneilta oli myöhässä minuutin taikka kaksi, ei tunnille päässyt enää mukaan. Jos et ollut lukenut annettuja kotiläksyä, esimerkiksi Lokki Joonatania, lensit tunnilta pihalle lokin lailla. Todella reilut pelisäännöt, teini Niemiselle se ei vaan aina käynyt järkeen.

En ole koskaan ollut mitenkään erityisen hyvä äidinkielessä, ainakaan jos kieliopista on ollut kyse. Vaikkakin tein kotiläksyni en menestynyt siis kovinkaan hyvin äidinkielessä. Sain jokaisesta kurssista pääsääntöisesti viitosen. Lukihäiriöllä oli osansa asiassa. Ruoskakin myös totesi, rehellisesti ja suoraan, että “Nieminen, et koskaan tule kirjoittamaan mitään. Ikinä”.

Huolimatta huonosta menestyksestä äidinkielessä, päätin käydä jokaisen äidinkielen kurssin uudestaan, jotta saisin nostettua arvosanaani kuutoseen tai suuremmaksi. Jälkeenpäin ajateltuna arvosanan nostaminen ei kuitenkaan ollut se tärkein oppi. Raivio opetti minulle sen mitä kotonakin on sanottu.

Aseta tavoitteet ja mene sitä kohti. Älä koskaan luovuta.

Tuolloin tavoitteeni vain oli parantaa arvosanoja. Asetin viime vuonna pieneksi tavoitteeksi itselleni blogin kirjoittamisen. Digitalist Network sattui olemaan juuri oiva paikka aloittaa tämän tavoitteen saavuttaminen. Pääsin omaan minimi tavoitteeseeni suhteellisen nopeasti, eli kymmeneen kirjoitukseen. Mutta päätavoite jatkaa bloggaamista jäi toteutumatta yllättävien muutoksien edessä. Miksi jäin tavoitteestani ja miten voin välttää sen seuraavalla kerralla?

Päätavoite on että sekundäärisistä tavoitteista ei tule päätavoitetta

1. Aseta yksi tavoite kerrallaan Päätavoite on että sekundäärisistä tavoitteista ei tule päätavoitetta. On oltava vain yksi selkeä tavoite kerrallaan, jota kohti on kaiken tekemisen johdettava. Minun tapauksessa päätavoitteekseni tuli luoda kahden yrityksen fuusiosta onnistunut, sitä tärkeämpää ei voinut olla blogin aloittaminen.

2. Tarkista suunta Suunnan tarkistaminen aika ajoin on elintärkeää tärkeää. Matkalla tulet kohtaamaan yllättäviä esteitä ja ihmisiä jotka yrittävät saada sinua harhaantumaan polultasi. Pidä pää kylmänä, noudata visiotasi. Suuntaa joudutaan korjaamaan jos tavoite muuttuu yllättäen. Samoilla toimenpiteillä ei saavuteta uutta toimenpidettä.

Nyt olen päässyt takaisin bloggaamisen pariin, kun fuusion tuottamat lisätyöt ovat siirtymässä sivuun. On luotava taas uusi tavoite ja tarkistettava suunta uudestaan, ja uudestaan.


PS. Kiitos niille ihmisille jotka eivät usko toisten ihmisten onnistumiseen taikka kehittymiseen. Te ajatte muita eteenpäin. Ja ennen kaikkea kiitos myös Ruoskalle. Ilman sinua olisi jäänyt vista vääntämättä.

More from Markus Nieminen