Ville Tolvanen // November 20 2015

TBWA

Moni kohotti kulmiaan kuullessaan TBWA:n liittyvän Digitalistien joukkoon ja Tolvasen osaksi uutta Disruption Works – konseptia.

Nytkö loppuu eri toimijoiden kriittinen arviointi? Näinkö taipui Tolvanen rahan edessä? Ei alkuunkaan. Yhteinen tehtävä ja verkosto sitä varten pelkästään voimistuu.

Aloitimme vuoden alussa Digitalist Creative –toimintamallin, joka tähtää digitaalisten ratkaisujen rakentamiseen asiakkaille yhdessä yrityskumppanien kanssa. Olen samalla etsinyt kotia tai kumppania omalle yritysmuotoilu -liiketoiminnalleni. Kahden viime vuoden aikana olen keskustellut kaikkien johtavien konsulttien, IT-talojen ja mainostoimistojen kanssa. Lopulta kaveriksi valikoitui disruptiosta ammentava TBWA.

Minusta Suomessa on suurin aukko aitojen digiajan liiketoimintamallien ymmärtämisessä ja rakentamisessa. Sanoivatpa mitä tahansa, IT-talojen liiketoiminta perustuu enemmän varsinaisten palveluiden muotoiluun ja toteuttamiseen. Minä olen enemmän kiinnostunut siitä mitä koko yrityksen tulisi tehdä, miten koko arvoketju viedään pilveen ja miten tehdään enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä. Jouduin aikani odottamaan, että globaali suunnittelutoimisto päätyi samaan analyysiin.

Mainostoimistot puhuvat markkinoinnista, mutta juhlivat aina pelkästään mainospalkintoja.

Siksi niiden kykyyn ja haluun auttaa yrityksen markkinointikulttuurin muutoksessa on vaikea uskoa. Pitää olla valmis laittamaan lihaa peliin johtamisjärjestelmissä, suunnittelukulttuurissa ja omissa liiketoimintamalleissa. Pitää aidosti myös olla näyttöä kyseisten asioiden menestyksekkäästä tekemisestä. Sitä on vaikea uskoa jos ainoa ilo ja viesti on menestys piirisarjan mainoskilpailuissa.

Minä näen TBWA:n puuttuvana palasena Digitalist –kuviossa. Kansainvälisen luovan ja aidosti liiketoimintaa murtavan toimijan, jolla on sekä sanoja ja tekoja. Ja tottahan on nostalgista vanhojen kavereiden kanssa tehdä uudelleen yhdessä töitä. Marco Mäkinen palkkasi nuoren Tolvasen PHS:n strategiajohtajaksi kesällä 2003. Vierivät kivet eivät sammaloidu vaikka vähän harmaantuvatkin.

Olo onkin kuin olisi päässyt Rolling Stonesiin basistiksi. Hyvässä ja pahassa.

Yhteistyö onnistuu, jos siitä saavat lisää jotakin kaikki osapuolet. TBWA uutta liiketoimintaa ja heidän asiakkaansa uutta näkemystä digitalisaatioon. Minä toivon kansainvälistä osaamista meidän kaikkien ihmeteltäviksi. Minulla on intohimoa ja halua jatkaa ja jakaa Digitalist missiota. Digitalisoida Suomi pikseli kerrallaan ja törmäyttää ideoita, ihmisiä ja yrityksiä #sharingiscaring –hengessä.

Tulevasta Digitalist vuodesta tulee huikea. Teemme enemmän, parempaa ja toivottavasti kansainvälisemmin. On hienoa olla mukana yhdistämässä ihmisiä ja yrityksiä. Enpä muista milloin olisi ollut yhtä motivoitunut ja riemua täynnä tulevaan vuoteen. Kulkekoon Digitalistin riemu ja voima meidän kaikkien tekemisessä.

Työ pääsihteerinä jatkuu, kasvaa ja jalostuu. Tervetuloa mukaan tekemään ja jakamaan.

V

More from Ville Tolvanen