Mari Rihti // August 11 2017

Tekoäly on kiinnostava juuri nyt – tästä syystä

AI, tekoäly, koneoppiminen, keinoäly – ja tukiäly tuoreimpana terminä, joka tuotiin esille Digibarometri 2017 -julkistustapahtumassa. Aiheesta on hypetetty vuosia, joten mikä tekee tekoälystä kiinnostavan juuri nyt? Muun muassa nämä asiat listaa Apceran CIO Mark Thiele: huomattavasti aiempaa paremmat algoritmit, pilvipalveluiden yleistyminen, vaatimukset ketterälle liiketoiminnalle sekä massiivinen määrä dataa, jota esimerkiksi IoT-ratkaisut tuottavat.

Thielen mukaan tekoäly tulee nopeuttamaan liiketoimintaa sekä luomaan uusia liiketoimintamalleja tavalla, jota emme ole vielä kertaakaan nähneet internet-aikakauden syntymisen jälkeen. Mutta tekoälyä tulee myös osata hyödyntää oikein. Thiele toteaa, että tekoäly on lähes hyödytön, jos se ei saa analysoitavakseen reaaliaikaista dataa.

”Jos tekoäly on aivot, IoT toimii aivojen silminä ja korvina, ja data puolestaan on sen ruokaa. Tekoälyn ansiosta voimme tehdä päätöksiä huomattavasti nopeammin. Jos uusi liiketoimintamahdollisuus esitellään tänään iltapäivällä, toimitusjohtaja haluaa ehkä jo huomenna aamulla tietää, miten sen kanssa edetään. Tällaisten päätösten tekemiseen tarvitsemme tueksi tekoälyä”, Thiele sanoo.

Uusien teknologioiden myötä IT-organisaation tulee keskittyä olennaiseen

Tekoälyn hyödyntäminen ja nopeat liiketoimintapäätökset edellyttävät, että yritysten IT-organisaatiot keskittyvät sisäisten asiakkaiden sijasta ulkoisiin asiakkaisiin. Vanhat toimintamallit, joilla liiketoimintaa on ylläpidetty ja kehitetty, eivät nykymaailmassa enää ole toimivia. IT-kapasiteettia tulisi teknologia- ja digimurroksessa käsitellä ja hallinnoida kuten teollisen tuotannon kapasiteettia. Toisin sanoen tuotantoa ja resursseja tulee optimoida, mikä samalla tarkoittaa sitä, että kaikkea ei kannata tuottaa itse.

Tekoäly ja muut teknologiatrendit, kuten big data, IoT sekä virtuaalitodellisuus, kasvattavat IT-kapasiteetin kysyntää eksponentiaalisesti. Esimerkiksi Intelin arvion mukaan itseohjautuvat autot saattavat tuottaa jopa 4 teratavua dataa 1,5 tunnin ajon aikana. Datakeskuspalveluiden kysyntä kasvaa siis väistämättä. Dataa ei välttämättä enää kannatakaan säilyttää yrityksen omassa ”siivouskomerossa”, johon myös jouduttaisiin säännöllisin väliajoin tekemään investointeja ja joka ei yleensä kykene reagoimaan muutoksiin nopeasti. Investoinnit on mahdollista hyödyntää tehokkaammin, kun yritys keskittyy ydinliiketoimintaansa sekä sen kehittämiseen ja kun sillä on käytössään nopeasti skaalautuvia ratkaisuja.

Thiele väittää, että IT-organisaation kyvykkyys vastata tekoälyn ja muiden isojen teknologiatrendien luomiin mahdollisuuksiin määrittelee myös sen, mitkä yritykset tulevat selviytymään ja mitkä häviävät maailmankartalta.

2 500 startup-yritystä ja 200 yritysostoa

Tekoälyä hyödynnetään jo laajalti. Siihen keskittyviä startup-yrityksiä arvioidaan tällä hetkellä olevan yli 2 500. Vuodesta 2012 lähtien näistä yrityksistä 200 on hankittu yritysostoina toisen yrityksen omistukseen. Esimerkiksi Google, Apple, Facebook sekä Intel ovat ostaneet tekoälyyn keskittyviä yrityksiä. Tällä hetkellä parhaita mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiseen tarjoaa Thielen mukaan muun muassa kapeaan osa-alueeseen erikoistunut tekoäly, kuten itsestään ajava auto tai energiankäytön optimointi.

”Myös alustat, jotka tukevat jatkuvaa, nopeaa, turvallista ja skaalautuvaa sovellusten käyttöönottoa, ovat juuri tällä hetkellä kiinnostavia”, Thiele sanoo.

Tekoäly toki kehittyy jatkuvasti, mutta maailmalta löytyy hyviä esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä jo nyt.

”Esimerkiksi Intraspexion hyödyntää syväoppimista, jonka avulla voidaan ennakoida ja ehkäistä mahdollisia oikeusprosesseja, jotka usein ovat kalliita sekä aikaa vieviä. Metamind.io tunnistaa kuvia ja sitä hyödynnetään monella tavalla, muun muassa lääketeollisuudessa”, Thiele kertoo. ”SpaceKnow taasen seuraa tekoälyn avulla maailmanlaajuisia taloustrendejä.”

Tekoälyä hyödynnetään myös robotiikassa. Esimerkiksi Mttr.netin lentävät ajoneuvot pohjautuvat älykkääseen ohjelmistoon. Asiakaspalvelussa puolestaan chatboteista on puhuttu jo pidemmän aikaa, mutta tekoäly voi viedä automaation ja asiakaskokemuksen aivan uudelle tasolle auttaen asiakaspalvelijoita tekemään työtään paremmin ja tehokkaammin. Erityisesti asiakaskyselyitä isoja määriä vastaanottavat yritykset hyötyvät siitä, että tekoäly analysoi ja jatkojalostaa niitä, ennen kuin kyselyt ohjataan asiakaspalvelijalle.

Mahdollisuuksia on siis loputtomasti, ja olemme vasta päässeet raapaisemaan pintaa.

Kirjoitus pohjautuu Mark Thielen puheenvuoroon Datacloud Europe -tapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin Monacossa kesäkuussa 2017.

More from Mari Rihti