Ville Ohtonen // February 16 2016

Testivoittajat

”Kilpailuilla ei ole yh-tään mi-tään väliä.”

Eilen julkaistiin Vuoden huiput -mainoskilpailun finalistit. Onnea jokaiselle tiimille ja mainostajalle!

Ja jälleen joukko ihan fiksujakin mainostoimistolaisia toitottaa, kuinka kilpailuilla ei ole heille yh-tään mi-tään väliä. Tai ainakaan merkitystä ei ole muilla kuin tuloksellisuutta mittaavilla Effiellä ja Adprofitilla.

Näiden kirkasotsien toimistot kuulemma painavat niska limassa hommia asiakkaidensa menestyksen puolesta eivätkä minkään alansisäisten selkääntaputteluiden vuoksi.

Mielipiteet sallittakoon, mutta onhan perin merkillistä, jos mainostoimiston työntekijä, toimitusjohtaja tai peräti osakas keskittyy niin pyyteettömästi asiakkaidensa menestykseen, että oman yrityksen liiketaloudella ei ole yh-tään mit-ään väliä.

Mainoskilpailut kun ovat alan toimijoiden yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, markkinointikanava.

Katsotaan vaikka markkinointiviestintätoimistojen mainetutkimuksen kärkeä: ihmeen lailla siellä paistattelevat vuodesta toiseen samat toimistot kuin Vuoden huippujen ja Grand Onen keulilla.

Ja kääntäen: jotkut hyvätkin toimistot karttavat kisoja, eivätkä vastaavasti mahdu mainonnan ostajien mielissä edes top 30 -toimistoihin.

Kisat ovat markkinointitoimistoille kuin Tekniikan maailman testit automerkeille.

Aivan kaikki ostajat eivät TM-testien tuloksiakaan seuraa, mutta valistuneimmat kyllä. Ja tunnetusti ne loput kuuntelevat etujoukon näkemyksiä.

Olisiko kuviteltavissakaan, ettei Skoda päästäisi Octaviaa TM:n talviautotestiin, koska ”Skoda tekee autoja kuluttajille, ei autolehtien toimittajille”? Aika harva markkinointitoimisto suosittelisi tätä Helkama-Autolle.

Ja kyllä, kisoihin liittyy myötähäpeää herättävää itsekehua, kavereille hymistelyä ja äärimmäisen subjektiivista tuomarointia. Sekä pönötystä kovat kaulassa ja filmin katkeamista jatkoilla.

Silti on kiistatonta (tai huikea tilastollinen sattuma), että kisoissa menestyvät toimistot tuppaavaat sijoittumaan korkealle mainostajien mielikuvissa.

Ei mainoskisoista tarvitse pitää, mutta kyllä ne hyödyntää kannattaa.

Joten onnea vielä kerran kaikille shortille selvinneille toimistoille! Seurailkaa sijoitustanne seuraavassa mainetutkimuksessa.

More from Ville Ohtonen