Johanna Lehtonen // May 16 2016

Todellisuuden rajamailla

Elämme ja hengitämme läpinäkyvän kertakäyttöistä aikaa, jolloin kuninkaita ja kuningattaria ovat ne, joilla on hatussaan ideat ja oivallukset sekä merkityksellisimmät ja eniten muistijälkiä jättävät sisällöt. Eikä enää usein riitä, että sävellät ja sanoitat hittibiisin kerran, vaan hittejä täytyy syntyä, jos ei ihan joka viikko, niin useita kertoja kuukaudessa, läpi vuoden.

Kenellä sitten riittää sanansäilää ja sävelkorvaa puskea läpi hälyn ihmisten tietoisuuteen yhä uudelleen ja uudelleen ja mistä se kaikki luovuus ammennetaan?
Tarinaa voi puskea datasta, havainnoimalla pieniä hetkiä ja kohtaamisia ympärillään sekä altistamalla itseään oman todellisuutensa rajamaille. Mutta siltikään tämä ei takaa sitä, että se mikä lentää tänään olisi monistettavissa ja toistettavissa toimimaan myöhemmin. On pystyttävä sietämään epävarmuutta ja puskettava joka kerta kohti täyttä kymppiä, sillä keskinkertaisuus on suuri suo, eikä riitä pitämään kenenkään kiinnostusta yllä.

”Vaaditaan aitoutta, rohkeutta paljastaa sisimpänsä sekä särmää ottaa kantaa. Ja tämä vetää nöyräksi, sillä harvemmin nämä kaikki soivat ja resonoivat lähellekään samassa persoonassa.”

Yhden ideoijan sijasta tarvitaan useampi ja tarvitaan avointa syvälle menevää dialogia – tunnetta, että yhdessä tästä syntyy isompaa, koskettavampaa sekä oivaltavampaa. Yhteisen innostuksen jakamista, turvallista heimoa, joka ottaa kiinni ja kannustaa sekä jalostaa ajatuksia ja ideoita eteenpäin.
Eikä tällöin kaivata yhtä ainoaa häpeää tuottavaa idean torppaamista tai ivallista katsetta, vaan toinen toistaan yhä uskomattomampia leimauksia – suoranaista vapaapudotusta. Fiilistä siitä, että tällä jengillä voidaan matkata kohti ääretöntä ja sen yli. Sillä siinä maailmassa, missä nyt eletään, ei ole rajoja – ei ammatillisia, maantieteellisiä, kulttuurisia tai kielellisiä, jos vain oikea tarve, hetki ja tarina kohtaavat.

On myös hyvä muistaa, että kaikki uusi ei läheskään aina ole parempaa kuin vanha eikä jokaisesta uudesta applikaatiosta tule hittiä. On arvostettava myös kokemusta ja intuitiota. Vanhasta osaamisesta ja tekemisestä olisi pystyttävä säilyttämään ne toimivimmat osat uuteen, ainakin vielä sen aikaa kun ne toimivat.

Vanhan ja uuden valinnasta ja niiden yhdistämisestä parhaiten puolestaan selviävät ne, joilla on kykyä kyseenalaistaa, pysähtyä sekä tuottaa datasta ymmärrystä luovasti ja ketterästi – ihan joka ikinen pelipäivä.

More from Johanna Lehtonen