Ville Tolvanen // April 17 2015

Tulevaisuuden rakentaminen

Miten ennakoida, hyödyntää tai varautua johonkin mistä kukaan ei voi oikeasti tietää? Miten avata mielet pohtimaan jotain mikä synnyttää aina epävarmuutta ja turhia huolia ihmisessä?

Haluaisin auttaa yrityksiä varautumaan, ymmärtämään ja hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia entistäkin konkreettisemmin. On hankalaa suhtautua ja seurata juupas, eipäs keskustelua verkkokaupasta, liiketoimintamalleista, markkinoinnista ja niiden kehittämisestä ilman konkreettisempia työkaluja.

Tarvitsemme kättä pidempää ja kykyä näyttää väittämisen sijaan. Suomessa elää sitkeä vastarinta uudistumiseen ja uudistamiseen. Tiedämme asioista muita paremmin vaikka näyttöä asian oikeellisuudesta ei olisikaan. Uskomme muutokseen vasta kun se on tuulilasissa tai pahimmassa tapauksessa kilpailijoiden toimesta toteutettu.

Lähdin mukaan mielenkiintoiseen Certified Foresight Pro –koulutukseen Turun Yliopistoon. Tulevaisuuden tutkiminen, ennakointi ja työkalujen rakentaminen kiinnostaa. Haastan itseäni luomaan ajattelumalleja jolla yritykset voisivat varautua, ennakoida ja kapitalisoida toimintaympäristön muutoksen aiheuttamia muutoksia ja mahdollisuuksia. Yritän venyä entistäkin laadukkaampaan viestintään ja toteutuksiin.

Ensimmäiset kaksi päivää ovat nyt onnellisesti takana. Oli kummallista palata kahden vuosikymmenen jälkeen jälleen koulun penkille. Oli mahtavaa olla kerrankin itse takapenkillä osallistujana eikä aina mölisemässä muiden edessä. Virkistävää tavata kiinnostavia ammattilaisia ja todellisia näkemisen ammattilaisia.

Ensimmäinen päivä vierähti miettimällä ihmisten ottamista mukaan tulevaisuuden tutkimiseen, erilaisten ihmistyyppien ja käyttäytymismallien tunnistamiseen ja suunnittelumekanismien läpikäymisessä. Hyvä päivä ja paljon pohdittavaa tulevaan vuodenmittaiseen rupeamaan.

Tänään pääsimme jo paljon syvemmälle ennakoinnin saloihin pohtimalla sen merkitystä, haasteita, mahdollisuuksia ja toimintamalleja. Tutustuimme sotilastiedustelun ja valtioiden käyttämiin ajattelu- ja toimintamalleihin. Keskustelimme mahdollisuuksista luoda ja rakentaa uusia työkaluja yhteisöjen avuksi.

Itselleni kävi kuten aina käyn inspiraation vallatessani aivolohkoni. Ajatukseni karkasivat soveltamaan kuultua ja nähtyä omien asiakkaiden haasteiden ja Digitalistin kehittämiseen. Monta hyvää aivoitusta heti käytäntöön jo tällä paluumatkalla. Paljon palattavaa sotkuisiin merkintöihin Moleskinessä. Hyvä mieli ja motivaatio haasteiden kukistamiseen.

Kärsin kun en mielestäni pysty tarpeeksi hyvin kommunikoimaan avoimuuden, vuorovaikutuksen ja digitalisaation mahdollisuuksia muille digitalisteille ja asiakkailleni. Tunnistan suomalaisten haasteen soveltaa toimintaansa uuteen toimintaympäristöön. Suomella on valtavan hyvät valmiudet uuden tuottamiseen ja mutta uutta saadaan valmiiksi aivan liian vähän. Tämä näkyy niin arjessa kuin jokaisessa tutkimuksessakin aiheen ympäriltä.

Digitalist pyrkii olemaan esimerkki niin kasvuyrityksille kuin globaaleillekin yhteisöille. Digitalist on ideologia, joka haluaa kertoa ”HowTo” eli kuinka viet liiketoimintaasi eteenpäin digiajassa.

Yritämme elää kuten opetamme. Törmäytämme ihmisiä, osaamista ja yrityksiä verkossa, keskustelupalstoilla, kohtaamisissa ja foorumeilla. Tänä vuonna tapaamisiin on osallistunut ensimmäisen neljänneksen aikana jo 1000 asiakasta ja asiantuntijaa. Keskustelu digitalisaation ympärillä on räjähtänyt viimeisten vuosien aikana ja Digitalistista on muodostumassa kiistaton markkinapaikka osaamisen, palveluiden ja osaajien löytämiseen.

Olemme digiajan kauppakamari ja osaamisen yhdistäjä. Asioiden ja osaamisen jakaminen on meille ideoista, ihmisistä ja osaamisesta välittämistä!

Koulutus on digitalistien tavoin vasta alussa ja etenee ripeästi! Raportoin taas viimeistään kesäkuussa kun kohtaamme jälleen Turussa.

Piirsin verkoston toimintamallin uudella tavalla joka kuvaa sen kokoa, ulottuvuuksia ja toimintaa arjessa ja verkossa. Ajattelu ja toimintamalli sopii periaatteessa mille tahansa yritykselle joka haluaa vaikuttaa globaalisti.
Dia16

More from Ville Tolvanen