Kati Riikonen // March 20 2014

Tuliko kaupat?

“Eat your own dog food…”

Ostaisitko itse edustamasi tai myymäsi palvelutuotteen?

Milloin viimeksi myit omaa palvelutuotettasi itsellesi peilin edessä? Tuliko kaupat? Haastan kaikki – erityisesti B2B (palvelu)tuotteiden – myyjät tai myyvässä roolissa toimivat myymään omaa palveluaan itselle, peilin edessä.

Viime vuosina olen kohdannut tilanteita, joissa palvelun tai tuotteen myyjä, markkinoija tai muu yrityksen edustaja kertoo innostuneena, kuinka juuri hän on tehnyt omaperäisen kulutusvalinnan eikä osta kuten muut ihmiset. Vain koska juuri hän on erilainen kuin esimerkiksi sinun yrityksesi henkilökunta tai loppukäyttäjät.

Nämä ovat aina mielenkiintoisia keskusteluja. Tämä menee muutaman kerran hauskana jutusteluna, mutta kun olet ostajan roolissa ja kuulet vastaavanlaisia vertailuja riittävän usein, herää kysymyksiä. Esimerkiksi; yllättävän usein mainoksia suunnitteleva luova guru kertoo silmät kirkkaina että hänen elämäntapaansa ei kuulu katsoa tv:tä, kuunnella kaupallisia radioita tai klikata mitään mainoksia netissä, juurikaan koskaan. Seuraavassa palaverissa sitten hän kehuukin kuinka juuri nyt työpöydällä oleva tuotos tulee lyömään läpi edellä mainituissa medioissa erinomaisesti.

Vaikka sisältö on tärkein, konteksti on se mikä joko palvelee sisältöä hyvin TAI on lyö sitä vastaan. Jos on sisällön rakentamisessa mestari, olisi hyvä joskus olla vähintäänkin kisälli myös siinä ympäristössä mihin teosta kaavaillaan.
Toinen mielenkiintoinen esimerkki on eräs mediayhtiön edustajan hehkuttama oma ostoskäyttäytyminen. ‘En osta ikinä mitään suomalaisista nettikaupoista. Enkä myymälöistäkään, paitsi ehkä ruokaa. Suomessa on niin huonot nettikaupat ja huono palvelu’, hehkuttaa eräs mediaratkaisuja omistavan yrityksen markkinoinnin edelläkävijä. Seuraavalla viikolla onkin kätevää perustella miksi juuri hänen edustamansa mediatalon ratkaisut auttavat kustannustehokkaasti lisäämään verkkokauppasi ja myymäläverkostojen kävijämäärää ja nostamaan myynnin miellyttävään vireeseen.

Olen samaa mieltä, asiakaskokemus on kaikkein tärkein ostokriteeri ja usein valitsenkin ostopaikkani, -maan ja -tapani sen perusteella. Lienee kuitenkin hyvä joskus tunnustaa olevansa mielenkiintoisen mainonnan ja taitavan mediatilan aiheuttaman ostotarpeen kohteena, ei ainoastaan silloin kun sitä on itse aktiivisesti myymässä.

On päinvastaisiakin tapauksia, jotka kasvattavat luottamusta palvelutuotteeseen. Eräs toinen mediayhtiön edustaja kertoi seuranneensa intensiivisesti omia ja kilpailevia medioita eräästä suunnitteilla olleesta ratkaisusta. Hän myös todensi kertomansa tarjoamalla viiltävän tarkan analyysin sekä omastaan että kilpailijansa vastaavasta mediaratkaisusta ja niiden toimivuudesta juuri minun brändeilleni. Muistan tämän tilanteen asiantuntemuksen, luottamuksen ja positiivisen lopputuloksen vieläkin.

More from Kati Riikonen