Sanna Jylänki // February 15 2016

Turha niille pienyrittäjille on digistä puhua!

Vahvassa on se ajatus, että pienyritykset ovat niin pieniä ja turhia, ettei näille kannata palveluitaan ja tuotteitaan suunnata.

Mies ja paku. nainen ja fööni. Noin se vaan vieläkin menee monen rajoittuneessa ajattelutavassa. Eihän ne edes digittele! Ymmärtääkö ne edes tästä mitään?

Kerronpa sinulle tämän hetken totuuden: Ei muuten pidä paikkaansa! Toki osa meistä PPY:stä – eli Pirun Pienistä Yrittäjistä on ”vain” näitä pienenpieniä, jotka teemme juuri ja juuri vain oman palkkamme verran, emmekä haaveile kasvusta. Toisaalta, lähes aina, välillisesti työllistämme muita verkostoissamme ja olemme usein osana jotain suurempaa kokonaisuutta. Tuskinpa yksikään yrittäjä tänäpäivänä toimii täysin ilman verkostoja. Siksi haluankin nostaa esiin pienyrittäjien massan, jossa on myös runsaasti ostopotentiaalia, minkä monet yritykset kuitenkin lahjakkaasti sivuuttavat. Eihän ne pienet osta, ei niillä ole rahaa.

Oletko tullut ajatelleeksi, että niin kampaamoyrittäjä, kuin putkifirmankin jamppa, tarvitsevat esimerkiksi digitaalisia välineitä lähes päivittäin?

10 vuotta pääosin vain tällä pienyrittäjäkentällä toimineena tiedän miten asian laita on. Kyllä he ostaisivat jos heille myytäisi, jos osattaisi puhua samaa kieltä ja tarjottaisi heille sopivia palvelupaketteja. On toki totta, että 1000€ päivähinta on monelle liikaa, mutta voisiko yritykse-si kehittää tarjontaa uudella tavalla pienille suunnattuina, vaikkapa sitä digiä hyödyntäen? Kyllä sieltä massasta maksaviakin löytyy! Toki vanhalla ajattelumallilla tämä ei onnistu.

Mennään asiaan ja pintaa syvemmälle. Tärkein opetus: Ala puhua asioista suomenkielellä, älä vaikeilla ammattitermeillä tai muulla jargonilla. Moni yksin puuhaavaa yrittäjä, vaikkapa verk-kokauppaa harkitseva sukkakauppatäti saattaa pohtia ihan alkuun, että mitä ihmettä se digi edes on? Miten voisit asian suomentaa, kertoa selkokielellä tarjontanne, tulla asiakkaan iholle turvallisesti? Mitä asiakas hyötyy palvelustanne, miten hän osaisi ostaa juuri hänelle sopivat palvelut, kun hän ei itsekään osaa kertoa asiaa oikein termein. Jos laitat eniten digiä puhuvan koodarinne soittamaan tavalliselle hattukauppiaalle, en usko että kauppoja tulee. Kauppias pelästyy vaikeita termejä ja tietämättömyyttään näissä digiasioissa, eikä uskalla kysyä ”tyhmiä kysymyksiä”. Toisaalta vaikka hän kysyisikin, ei jargonia puhuva alansa ammattilainen osaisi asioita suomentaa ymmärrettäviksi. Ei tuu kauppaa! Eihän se ole ostajan vika, ettei myyjä osaa myydä ja puhua samaa kieltä.

Lähes jokainen, piskuinenkin yritys tarvitsee jollain tavalla digiä tänäpäivänä: Viestintään somessa, meilitse, puhelimitse, skypeitse, whatsappeitse jne. Entäs asiakasjärjestelmät, taloushallintaohjelmat, nettisivujen uudistukset, markkinointi hakukoneissa, tiedon etsintä jne? Lisäksi monet päivittäiset asiat ovat pilvessa, pankkitiedot nyt ainakin. Sormi voi mennä suuhun monella näiden kanssa. Mitä jos keksisit keinon auttaa heittää, selkokielellä? Haluatko? Juu, raha tulee täällä pienistä virroista, mutta tällä kentällä on sitäkin enemmän runsaasti kiitollisia asiakkaita, kun vain opettelet heidän kielensä ja tapansa. Jos et osaa ja ymmärrä, autan kyllä. Väitänkin olevani yksi suomen parhaista pienyrittäjyyden asiantuntijoista, joka puhuu asiakkaidensa ja kenttänsä kanssa samaa kieltä.

Me jotka elämme digisti, päivittäin somettaen ja säätäen, meille digitaalisuus on helppoa ja ym-märrettävää. Mutta miten voisimme auttaa ja ottaa huomioon sen suuren määrän yrityksiä, jotka eivät osaa, mutta jotka kyllä tarvitsisivat apua ja ovat siitä valmiita maksamaankin? On toki helppoa tarjota vain isoille PK-sektorin yrityksille, siellähän se isoraha on. Mutta kun sinne tarjoavat kaikki muutkin. Mitäpä jos lähtisit rohkeasti valloittamaan myös pienyrittäjä kenttää?

Eräs asiakkaani sanoi kerran referenssikseni seuraavaa: ”Uskomaton voima tuolla naisella, siis Sannalla, kun saa tämmöisen vanhanaikaisen epäilijänkin höynäytettyä moderneille areenoille; sähköiseen markkinointiin, facebookiin… Mitähän tämä mielekkäästi alkanut yhteistyö vielä tuokaan tullessaan?”
Menin ja ”höynäytin”. Asiakas oli tyytyväinen, ja on edelleen. Näköjään siis tarvitaan meitä tulkkeja tähän villiin maailmaan digin keskelle. Ymmärtämään ihmistä ja koneita, tekniikka ja koodia. Madaltamaan pelkoja, käsikädessä eteenpäin menemään. Pienyrittäjissä on siis vahva po-tentiaali, tiedän sen.

Puhu siis digistä joskus eri tavalla. Suomeksi. Uskaltaisitko?

More from Sanna Jylänki